Viron sisäministeri kehotti homoja muuttamaan Ruotsiin – pääministeri ja presidentti tuomitsivat lausunnot

8:23
Katso myös: Viron sisäministeri Mart Helme on aiheuttanut puheillaan aiemminkin pahennusta. Viime vuonna hän solvasi Sanna Marinia ja Suomen hallitusta. Helmeen lähtöpasseja Viron hallituksesta ollaan vaadittu ennenkin.

Viron sisäministeri Mart Helme on saanut kritiikkiä maan muilta poliitikoilta seksuaalivähemmistöjä koskeneesta lausunnostaan.

Deutsche Wellen haastattelussa oikeistopopulistisen Ekre-puolueen Helme muun muassa kehotti homoja muuttamaan Ruotsiin ja syytti seksuaalivähemmistöjen puolustajia "heteroiden makuuhuoneisiin tunkeutumisesta" sekä "homopropagandasta".

Ekre on ehdottanut ensi vuodelle kansanäänestystä siitä, pitäisikö avioliitto määritellä perustuslaissa vain miehen ja naisen väliseksi. Helme perusteli ehdotusta sillä, että ilman avioliittoa ja miehille ja naisille syntyviä lapsia tulevaisuutta ei ole.

– Haluamme valtion selviävän, ja se ei voi selvitä ilman lapsia ja moraalia, hän sanoi.

Kun haastattelija kysyi, tarkoittaako hän seksuaalivähemmistöjen uhkaavan Viroa, Helme vastasi:

– Antaa heidän muuttaa Ruotsiin. Siellä kaikki kohtelevat heitä kohteliaammin.

Helmen puoluetoveri ja poika, valtiovarainministeri Martin Helme puolusti sisäministeriä sanomalla, että tämän lausunto oli käännetty tarkoituksella tai vahingossa väärin, Postimees-lehti kertoo.

– Oppositio ja homototalitaristit valmistelevat seuraavaa skandaalia hallituksen hajottamiseksi. Useita viikkoja onkin kulunut edellisestä ongelmasta, hän kirjoitti lehden mukaan.

Lausunto jakaa hallitusta

Presidentti Kersti Kaljulaid ja pääministeri Jüri Ratas keskustapuolueesta tuomitsivat Facebookissa sisäministeri Helmen kommentit. Kaljulaidin mukaan tällaisilla asenteilla varustettu ihminen ei sovi hallituksen ministeriksi. 

ERR:n haastattelussa Ratas sanoi, että Mart Helmen kommentit heikentävät hallituksen yhtenäisyyttä. Rataksen mukaan niillä ei kuitenkaan sinällään ole väliä, koska ne eivät ohjaa hallituksen ohjelmaa.

Kun Ratakselta kysyttiin, onko sisäministerin erosta ollut puhetta, hän sanoi asiasta keskustelun olevan tarpeen hallituksen sisällä.

– Hallitus tapaa alkuviikosta ja uskon, että tästä puhutaan silloin, hän sanoi.

Viron oppositio on vaatinut sisäministeri Helmen eroa.

Viime vuonna Mart Helme aiheutti kohun kutsumalla Suomen pääministeriä Sanna Marinia (sd.) "myyjätyttöseksi".

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja