Viro alkaa muodostaa uutta hallitusta koronakriisin keskellä – pääministerivalinnasta saattaa tulla historiallinen

4:33
MTV:n kirjeenvaihtaja kertoi Viron tilanteesta keskiviikkoaamupäivällä

Viron presidentti Kersti Kaljulaid sanoo antavansa uuden hallituksen muodostamistehtävät reformipuolueen Kaja Kallakselle. Presidentti sanoi aamupäivällä tiedotustilaisuudessa, että hallituksenmuodostajan tehtävä alkaa jo tänään.

Viron keskustaa edustava pääministeri Jüri Ratasilmoitti aamuyöllä eroavansa. Taustalla ovat keskustapuolueeseen kohdistuvat korruptioepäilyt. Ratas sanoi Viron yleisradioyhtiö ERR:n haastattelussa, että pohdinnat hänen ja hallitusyhteistyön tulevaisuudesta kestivät yöllä yli kymmenen tuntia. Ratas vei eroanomuksensa presidentille aamulla.

Hallitus kaatuu

Pääministerin ero merkitsee Virossa käytännössä hallituksen kaatumista. Nykyinen keskustan, EKREn ja Isänmaa-puolueen muodostama koalitio jatkaa uuden hallituksen muodostamiseen saakka. Mitään suuria poliittisia päätöksiä ei enää tehdä.

Presidentti toivoi tässä yhteydessä, että esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliittolain käsittely pysähtyy nyt parlamentissa.

EKREn johtajan Martin Helmen mukaan avioliittokysymys vedetään tällä erää pois parlamentin käsittelystä.

Presidentti Kaljulaid muistutti tiedotustilaisuudessa, että perustuslaki antaa presidentille mahdollisuuden pohtia pääministerikandidaattia ja uuden hallituksen muodostajaa 14 vuorokautta.

Muun muassa paha koronakriisi kuitenkin jouduttaa asioita, ja Kallas saa mandaatin hallitustunnusteluille heti. Kriisistä voi puhua, sillä Virossa on ilmoitettu 855 uutta koronatartuntaa vuorokauden aikana

– Meillä on olemassa viruskriisi, jonka vuoksi joka päivä kuolee ihmisiä. Meillä on talousongelmia, jotka eivät kosketa vain yhtä tai kahta sektoria. Perheillä on vaikeuksia tulla toimeen. Myös valtion uskottavuus on ongelmissa, presidentti sanoi err:n mukaan.

Riitainen koalitio

Kaljulaid kiitti tilaisuudessa Ratasta. Hän sanoi, että pääministeri on vetänyt kahta hallitusta, joilla on ollut hyvin erilaiset kasvot.

Vasta nykyisen koalition kanssa on ollut suurempia kiistoja. Tässä kohtaa Kaljulaid viittasi EKREn johtokaksikon Martin ja Mart Helmen lausuntoihin.

– Meillä ei ole aikaa odottaa muodollisten aikarajojen umpeutumista. Emme voi odotella. Hallituskriisi täytyy saada ratkaistuksi nopeasti. Virolaiset tarvitsevat toimivan valtionjohdon, Kaljulaid sanoi.

Martin Helmen mukaan EKRE haluaa jatkaa hallituksessa, mutta uuden pääministerin on oltava keskustasta. Reformin Kaja Kallas on mitä todennäköisimmin Viron uusi pääministeri.

Kallas oli puolueineen edellisten parlamenttivaalien voittaja, mutta pelattiin ulos hallituksesta.

Mahdollisena pääministerikandidaattina pidetty reformipuolueen Kallas itse laittaa jäitä hattuun. Virolaisen median haastattelema Kallas sanoo, että reformi pyrkii muodostamaan hallituksen nopeasti, mutta kokoonpanoksi saattaa jopa jäädä entinen kolmiliitto.

Kallas on ilmoittanut, että hän tai reformierakond (reformipuolue) ei tee yhteistyötä oikeistopopulistisen EKREn kanssa. Postimees kirjoittaa, että vielä täysin vahvistamattomien huhujen mukaan Viron hallituskoalitio jatkaisi. Pääministeriksi saattaisi nousta kuitenkin ensimmäistä kertaa historiassa nainen.

Korruptioepäilyt hiertävät päättäjiä

Valtakunnansyyttäjä epäilee viittä ihmistä ja keskustapuoluetta korruptiosta.

Keskustapuolueen johtohahmojen epäillään sopineen miljoonan euron puoluerahoituksesta. Sopimuksen mukaan keskusta olisi varmistanut, että Tallinnan kaupunki rakentaa halvalla tiet uuteen Porto Franco -kauppakeskukseen Tallinnan satamassa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja