Virossa hallitusfarssi: Kantaaottavaan paitaan pukeutunut presidentti marssi ulos, äärioikeistopuolueen isä ja poika vannoivat ministerivalansa valkoiseen ylivaltaan viittaavilla käsimerkeillä

0:26

Viron parlamentissa nähtiin eilen hyvin erikoisia käänteitä saanut istunto, kun uuden hallituksen ministerit astuivat virkaansa. Presidentti Kersti Kaljulaid esiintyi virkaanastujaisissa sananvapauden puolesta kantaa ottaneessa paidassa.

Esimerkiksi yleisradioyhtiö err kertoo, että presidentti Kaljulaid saapui aitioonsa pukeutuneena juhlapuvun sijasta vaaleanharmaaseen college-paitaan, jonka rintamuksessa oli teksti ”Sõna on vaba”, eli sana on vapaa.

Presidentti otti asullaan selväsanaisesti kantaa ensimmäistä kertaa parlamenttiin päässeen Ekre-puolueen toimiin, sekä Virossa viime päivinä velloneeseen keskusteluun sananvapaudesta.

Toimittajille kenkää

Ekren johtokaksikko Mart ja Martin Helme vaativat jo talvella err:n kriittisten toimittajien erottamista tai vähintään heidän siirtämistään pois suorien lähetysten tekemisestä. Puolueen puheenjohtaja Mart Helme on uuden hallituksen sisäministeri, hänen poikansa Martin Helme valtiovarainministeri.

Viime viikolla Postimees-lehden tunnettu toimittajaVilja Kiisler sanoutui irti lehdestä. Kiislerin mukaan syynä olivat sananvapauteen ja Ekrestä kirjoitettuun artikkeliin liittyvät erimielisyydet. Samaan aikaan työnsä jätti myös erittäin suositun err:n poliittisen radio-ohjelman Olukord Riigis (valtion tila) vetäjä Ahto Lobjakas. Myös hän kertoo lähtönsä syyksi sananvapauden rajoittamisen ja toimittajien lisääntyvän itsesensuurin.

Presidentti nousi ja lähti

Eilisen virkaanastujaisistunnon ainoa kohahduksen aiheuttaja ei ollut suinkaan presidentin paita. Ministerit vannoivat vuorollaan virkavalansa Kaljulaidille. Kun vuoroon tuli uusi it -ja ulkomaankauppaministeri Marti Kuusik, presidentti nousi paikaltaan ja poistui salista. Err:n mukaan Ekreä edustava Kuusik kumarsi tyhjälle tuolille. Presidentti palasi paikalleen ulkoministeri Urmas Reinsalun tullessa vuoroon.

Kuusikia epäillään huhtikuun alussa tapahtuneesta rattijuopumuksesta ja ylinopeudesta. Joitain päiviä sitten virolaisessa mediassa levisi tieto, jonka mukaan Kuusik olisi käyttänyt väkivaltaa perheenjäseniään kohtaan. Ministerin on väitetty muun muassa murtaneen vaimoltaan käden. Err:n haastattelussa Kuusik kiistää perheväkivallan ja sanoo uutisten olevan likakampanja uutta ministeriä vastaan.

Valkoista valtaa

Omalla vuorollaan ministerinvalansa vannonut Martin Helme puolestaan sai aikaan kohun, kun hän omalle paikalleen kävellessään teki molemmilla käsillään OK-merkin. Tämän on tulkittu tarkoittavan valkoista ylivaltaa. Samanlaisen tervehdyksen esitti myös isä-Helme, mutta vain toisella kädellään. Helmejen toimintaa parlamentissa Kritisoi voimakkaasti esimerkiksi Viron edellinen presidentti Toomas Hendrik Ilves.

Ekren nousu hallitukseen oli yllätys monille virolaisille, vaikka puolue saikin kevään vaaleissa kolmanneksi eniten ääniä. Oikeistopopulistinen puolue on johtajiensa konservatiivisilla kannanotoilla, euroskeptisyydellä ja ”Viro ensin”-ajattelulla ehtinyt herättää jo runsaasti porua.

Presidentti Kaljulaid on suhtautunut uuteen hallitukseen ja osaan sen ministereistä epäilevästi. Vaikka Virossa presidentillä ei ole perustuslaillista valtaa, Kaljulaid kutsui poikkeuksellisesti ministerit keskusteluihin ennen heidän virkoihin nimittämistä. Presidentti allekirjoittaa perinteisesti hallituksen kokoonpanon.

Virolaismedia kertoo, että Ekreä edustava parlamentin puhemies Henn Põlluaas kutsui pisteeksi iin päälle presidenttiä Kersti Kaljurannaksi omassa puheenvuorossaan.

Puhemies pyysi tavan mukaan presidenttiä jäämään ja onnittelemaan hallituksen uusia jäseniä istunnon lopuksi, mutta Kaljulaid oli poistunut kiireesti paikalta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja