Mainos

Viron ja Venäjän johtajilla historiallinen tapaaminen Moskovassa – "Venäjä voi nostaa esiin Viron kannalta epämiellyttäviä teemoja ja syyttää Viroa yllättävistä asioista"

9:35

Virossa ei odoteta suuria presidentti Kersti Kajulaidin ja Vladimir Putinin historialliselta tapaamiselta. Maiden johtajat tapaavat tänään Kremlissä ensimmäistä kertaa historiassa varta vasten järjestetyssä kohtaamisessa.

Kaljulaidin oli alun perin tarkoitus lähteä Moskovaan juhlistaman Viron lähetystön remontin valmistumista. Matkaan kerrottiin myöhemmin sisältyvän tapaaminen Vladimir Putinin kanssa.

Dialogi tärkein

Viron Ulkopoliitisen Instituutin johtaja Kristi Raik sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että tärkeintä on avata jälleen poliittinen korkean tason dialogi Venäjän johdon kanssa. Mitään konkreettista ei tapaamiselta voida odottaa.

– Tämä on kaiken kaikkiaan pieni, tärkeä ja positiivinen askel, Raik sanoo.

Presidentti Kersti Kaljulaid on sanonut virolaisen median mukaan, että pelkkä tapaaminen ei ole pääasia. Keskusteluja on käytävä tärkeistä asioista.

Turvallisuutta ja kulttuuria

Raikin mukaan keskusteluissa täytyy puhua Ukrainasta ja turvallisuudesta Euroopassa. Mutta on olemassa myös kahdenvälisiä teemoja, joista voi löytää positiivisia asioita.

– Voisi puhua esimerkiksi rajat ylittävästä yhteistyöstä, kulttuuriyhteistyöstä ja vaikkapa tieteen ja koulutuksen alan yhteistyöstä.

Baltian maiden suhteet Venäjän kanssa ovat olleet vuosia viileät. Viro on EU-jäsenmaana tuominnut Venäjän aggressiot Ukrainassa, ja niin kauan kuin se jatkuu, suhteet eivät asiantuntijan mukaan parane.

Rajariita ratkomatta

Viron ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden yksi suurimmista kompastuskivistä on yhä jäissä oleva rajasopimuksen ratifiointi. Sopimus allekirjoitettiin jo vuonna 2005. Venäjä ei ole suostunut viemään prosessia loppuun esimerkiksi tekstissä olevien miehitys-viittausten vuoksi.

– Nyt ollaan tilanteessa, jossa Viron uusi hallitus ei suostu myöskään ratifioimaan rajasopimusta. Eli siinä mielessä asiat eivät tapaamisessa muutu. Nykyisessä Viron sisäpoliittisessa ympäristössä teema on vaikea, koska Venäjä voi väittää, että Viro kieltäytyy viemästä sopimusprosessia loppuun, Raik pohtii.

Raikin mukaan tapaamisen suunnittelu on alkanut jo niin kauan sitten, että sen sisältö ei riipu nykyisen, uuden hallituksen toimista. Ulkopolitiikkakaan ei oleellisesti ole muuttumassa, koska esimerkiksi aiemman hallituksen ulkoministeri ja puolustusministeri jatkavat pesteissään.

Kaljulaidia ei kyykytetä

Presidentti Kaljulaid on henkilönä hyvin profiloitunut kansainvälisissä asioissa. Hän on kiertänyt kaukana ja lähellä hyvin ahkerasti. Raikin mukaan jopa riskejä sisältävä tapaaminen tukevoittaa julkisuuskuvaa entisestään.

– Venäjä haluaa esittää kohtaamiset EU-maiden johtajien kanssa usein sellaisessa valossa, että EU ei ole yhtenäinen. Toinen suuri riski on se, että Venäjä nostaa esiin Viron kannalta epämiellyttäviä teemoja ja voi jopa syyttää Viroa yllättävistä asioista, Raik pohtii.

Asiantuntijan mukaan on vaikea sanoa etukäteen, mikä merkitys tapaamisella on Vladimir Putinille ja Venäjälle.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja