Mainos

Viron ja Suomen ulkoministerit painottavat hyviä kahdenvälisiä suhteita

1:52

Viron uusi ulkoministeri Sven Mikser ja Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) keskustelivat tänään muun muassa Syyrian ja Ukrainan tilanteesta, Yhdysvalloista, brexitistä ja muista EU-kysymyksistä. Sekä Soini että Mikser kehuivat Suomen ja Viron kahdenvälisiä suhteita ja painottivat niiden tärkeyttä nykyisessä maailmantilanteessa. 

Mikserin mukaan Viron ollessa EU:n puheenjohtajamaana on erityisen tärkeää, että Suomi ja Viro ajattelevat asioista samalla tavoin.  

Mikser uskoo, että Nato pysyy vahvana ja kiinteänä yhteenliittymänä, vaikka Yhdysvaltain uudeksi presidentiksi äänestettiin Donald Trump. Hän kuvailee, että jokaisessa suhteessa on ylä- ja alamäkiä.  

Mikser ja Soini puhuivat tänään aamupäivällä toimittajille valtioneuvoston juhlahuoneessa Smolnassa. Soini lähtee vielä tänään Yhdysvaltoihin.  

Soini vierailee 1.-4. helmikuuta Washingtonissa. Hän tapaa hallinnon ja kongressin ulko- ja turvallisuuspoliittisia vaikuttajia, mukaan lukien senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Bob Corkerin. Lisäksi Soini tapaa ajatushautomoiden edustajia. 

Vierailun aikana hän osallistuu Yhdysvaltain kongressin isännöimälle kansalliselle rukousaamiaiselle, jossa on perinteisesti puhunut myös Yhdysvaltain presidentti. 

– Minulla ei ole kahdenkeskistä tapaamista Donald Trumpin kanssa, mutta mielenkiinnolla odotan, jos hän sinne tulee ja mitä hän sanoo.  

Soinin mukaan matka on myös erinomainen tapa verkostoitua.  

– Siellä on hirvittävän iso määrä ihmisiä eri puolilta maailmaa, senaattoreita, edustajahuoneen jäseniä ja kaikennäköistä väkeä, Soini sanoo.  

Soinilta kysyttiin lisäksi kantaa siihen, mitä mieltä hän Trumpin asettamasta maahantulokiellosta. Hänen mukaansa jokainen itsenäinen maa saa päättää, kuka pääsee maahaan. Soini kuitenkin lisäsi, että on tärkeää, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaan siihen, onko Trumpin kielto vastoin kansainvälistä oikeutta.  

– Olen oppinut, että poliitikon ei pidä ottaa lakikysymyksiin kantaa, mutta Suomen hallituksen ja minun henkilökohtainen näkemykseni on, että kansainvälistä oikeutta pitää kunnioittaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.