Mainos

Presidentti Niinistö osallistuu paneelikeskusteluun Münchenissä – seuraa konferenssia suorana

Presidentti Sauli Niinistö jatkaa tänään osallistumistaan Münchenin turvallisuuskonferenssiin. Niinistö tapaa myös suomalaista mediaa päivän aikana. MTV Uutiset seuraa konferenssin tapahtumia tiiviisti.

Konferenssin teemoina ovat tänä vuonna Syyrian sota, terrorismi, pakolaiskriisi sekä Euroopan turvallisuustilanne. Loistohotelli Bayerischer Hofiin kokoontuu noin 600 kansainvälisen politiikan toimijaa ja asiantuntijaa keskustelemaan ajankohtaisesta tilanteesta.

Münchenin turvallisuuskonferenssissa ajatuksiaan pääsevät vaihtamaan muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sekä Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja ulkoministeri Sergei Lavrov.

Niinistön on määrä osallistua viikonlopun aikana paneelikeskusteluun Ukrainan, Liettuan ja Puolan presidenttien sekä EU-parlamentin puhemiehen kanssa.

"Olette antanut haastattelun"

Eilen Niinistö ja Medvedev tapasivat Münchenissä turvallisuuskonferenssin yhteydessä järjestetyssä kahdenvälisessä tapaamisessa.  

Niinistön mukaan Suomi ja Venäjä ovat molemmat turvallisia maita, eikä turvapaikanhakijoilla pitäisi olla mahdollisuutta valita. Niinistö kertoi näkemyksensä Medvedeville.  

– Olette antanut haastattelun, Niinistö aloitti, kun hän tapasi Medvedevin.   

Samalla tyylillä Niinistö aloitti silloin kun hän vuonna 2012 tapasi Venäjän asevoimien päällikkö Nikolai Makarovin. Makarov oli aiemmin sanonut julkisuudessa, että Suomen Nato-jäsenyys aiheuttaisi uhkan Venäjän turvallisuudelle.  

Niinistö puhui Medvedeville poikkeuksellisen pitkään siten, että toimittajat olivat vielä paikalla. Yleensä tapaamisen julkisessa osuudessa vaihdetaan vain muutamia kohteliaisuuksia.  

– Se tuli varmaan selväksi, Niinistö sanoi, kun häneltä kysyttiin tapaamisen jälkeen normaalia pidemmistä esittelysanoista.  

– Todella halusin tuoda tämän Suomessa paljon kiinnostusta ja ehkä vähän hämmennystäkin herättäneen keskustelun esiin ja niin kuin näimme, hän oli valmis vastaamaan.  

Medvedev sanoi saksalaislehden haastattelussa perjantaina Venäjän hallinnon julkaiseman haastattelulitteroinnin mukaan, ettei Venäjä voi estää turvapaikanhakijoiden kulkua rajansa yli Suomeen. Hän viittasi haastattelussa Euroopan ihmisoikeussopimukseen.  

Niinistö ei perustelua niele, koska Venäjä ei ole aiemmin päästänyt ihmisiä Suomen rajalle ilman matkustusasiakirjoja.  

– Venäjä on myös turvallinen maa ja periaate, jonka uskon tulevan vahvemmin esille on se, että turvapaikanhakijalla ei ole optiomahdollisuutta. Juuri se on hajottanut mielipiteitä myös Euroopan unionin sisällä niin kuin on nähty.

Venäjän-vierailu maaliskuussa  

Medvedev välitti myös presidentti Vladimir Putinin kutsun Niinistölle vierailusta Venäjälle. Niinistö kertoi toimittajille, että aikataulua on jo katsottu ja suunnitelmissa on matkustaa maaliskuussa.  

Niinistö kertoi kysyneensä Medvedeviltä myös Syyrian tilanteesta. Hän kertoi esitelleensä myös lempiajatteluaan siitä, miten Venäjän ja EU:n suhteessa päästäisiin vaihteeksi parempaan suuntaan.  

Münchenin turvallisuuskonferenssi on keskustelun areena, eikä siellä tehdä päätöksiä. Vuosien varrella eri valtionpäämiehet ovat tulleet sinne esittämään keskeisiä avauksia ja kannanottojaan.

Konferenssia voi seurata suorana konferenssin virallisten verkkosivujen kautta. Lähetys toimii MTV.fissä Google Chome -selaimella:  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.