Virologi huolissaan ihmisten väsymisestä koronarajoituksiin – virus yhtä vaarallinen kuin aiemminkin: "Tilanne ei ole millään tavalla ohi"

5:48
Virologi Olli Vapalahti kertoo, miltä koronasyksy hänen silmissään näyttää.

Koronaepidemia kannattaa virologin mukaan ottaa edelleen vakavasti eikä vielä valitettavasti ole rentoutumisen aika.

Suomessa on todettu tähän mennessä 9046 koronavirustartuntaa.

Tartuntamäärät ovat lähteneet syksyn aikana jälleen nousuun rauhallisemman kesän jälkeen, mutta sairaassa olevien koronapotilaiden määrä on kuitenkin pysynyt maltillisena eikä teho-osastoilla ole sen suhteen ruuhkaa.

Helsingin yliopiston virologi Olli Vapalahti kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että tähän on useita syitä.

– Tietysti kestää aikaa siitä, kun tartunta todetaan siihen, kun ihminen kehittää sairaalahoitoa vaativan vakavan infektion. Mutta toisaalta verrattuna kevääseen, niin diagnostiikka on korkeammalla tasolla, hän kertoo.

Tämä tarkoittaa Vapalahden mukaan sitä, että suurempi osa tartunnoista jää kiinni jo varhaisessa vaiheessa ja lievempänä, ja se taas pienentää sairaalaan joutuvien suhteellista osuutta.

– Mutta tärkein syy varmaan on se, että toisin kuin keväällä, niin nyt tämä liikkuu nuorissa ikäluokissa, joilla nämä vakavat tapaukset ovat erittäin harvinaisia. Mutta kun näin käy, niin riskinä on se, että se siirtyy ennen pitkään myöskin näihin riski-ikäluokkiin.

Vapalahti huomauttaa, että vaikka saattaakin vaikuttaa siltä, että koronavirus olisi muuttunut aiempaa vaarattomammaksi, niin se ei pidä paikkaansa. Hänen mukaansa virus on nyt noin 15 mutaation päässä siitä, millaisena se lähti liikkeelle Kiinan Wuhanista.

– Kovin vähän se on muuntunut, ja sillä ei ole oikeastaan ollut kauheasti syytä muuttua, koska se paketti mikä sillä on, on aika hyvä ja se tarttuu aika herkästi ihmisestä toiseen.

Virologin mukaan tällä hetkellä suurin huolenaihe koronaviruksen leviämisen suhteen on se, että ihmiset alkavat olla väsyneitä rajoituksiin. Vaikka tilanne Suomessa onkin kohtuullisen paljon parempi kuin monissa muissa maissa, niin se ei ole sitä välttämättä kovin pitkään.

– Tilanne ei ole millään tavalla ohi. Jos me vapautetaan yhteiskunta ja ruvetaan elämään niin kuin me elettiin vuonna 2019, niin tämä virus pääsee meille leviämään kuten se on päässyt muuallakin.

– Kyllä tämä kannattaa vakavasti ottaa. Ei ole aika vielä relata, valitettavasti.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja