Suomen koronakriisin ydin siirtyi keskiseen Suomeen – jos Etelä-Savo olisi ulkomailla, sieltä saapuvat pistettäisiin karanteeniin

Suomessa on tänään todettu 58 uutta koronatartuntaa ja Viimeisen seitsemän vuorokauden aikana tapauksia oli 400 – tältä näyttää Suomen koronatilanne 1:11
Tältä näyttää Suomen koronatilanne juuri nyt – katso Kymmenen uutisten havainnollistava esitys.

Suomen koronatilanteen ongelma-alueet ovat siirtyneet Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueelle.

Kaikissa näistä alueista koronatartuntojen ilmaantuvuus kahden viikon ajalta on hätyytellyt noin 30 kappaletta 100 000 asukasta kohden. Korkein ilmaantuvuus on Etelä-Savossa, jossa luku on peräti 34,4. Vertailun vuoksi Uudellamaalla ilmaantuvuus on 16,1. Koko maan keskiarvo on 11,3.

Suomi rajoittaisi maahantuloa, jos sairaanhoitopiirit olivat valtioita

Jos kyseiset sairaanhoitopiirit sijaitsisivat ulkomailla, rajoittaisivat viranomaiset henkilöiden saapumista niistä Suomeen.

Tällä hetkellä maista, joissa ilmaantuvuus kahden viikon ajalta on yli 25, ulkomaalaiset eivät välttämättä pääse Suomeen ilman riittävää perustetta, minkä lisäksi matkustaja ohjataan karanteeniin. Suomen kansalaiset puolestaan ovat aina oikeutettuja palaamaan kotimaahansa, mutta riskimaista saapuvat ohjataan omaehtoiseen kahden viikon karanteeniin.

Lähes puolet tartuntalähteistä tuntemattomia

Vaikka ilmaantuvuus on suhteellisen suurta mainituissa sairaanhoitopiireissä, niin suurin osa todetuista tartunnoista todetaan kuitenkin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Sairaanhoitopiirin ilmaantuvuus on lisäksi noussut suhteellisen ripeästi, sillä tänään ilmaantuvuus oli 16, kun se eilen se oli hieman yli 14.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos arvioi torstaina, että koronaviruksen tarttuvuusluku on tällä hetkellä 1,2–1,25. Yli yhden luvut tarkoittavat sitä, että epidemia on kiihtymisvaiheessa.

Viikon loppupuolella THL kertoi, että Suomessa on todettu yhtä enemmän kotimaasta peräisin olevia laajoja tartuntaryppäitä ja joukkoaltistumisia. THL:n mukaan noin 47 prosentissa uusista tautitapauksista tartunta on saatu kotimaasta ja noin 7 prosentissa ulkomailta. Tästä voi päätellä, että 46 prosentissa tapauksista taudin lähdettä ei tiedetä. MTV Uutiset ei tavoittanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta lisätietoja varten.

Lue myös:

    Uusimmat