Mainos

Virolaistuottajien uhkaus: Prismoihin lehmänvirtsaiskuja

Maidon hintasodasta suivaantuneet virolaiset tuottajat ovat järjestäneet mielenilmauksen Prismaa vastaan.

Tuottajat jakoivat ilmaista maitoa Rocca al Maren ruokamarketin pihalla Tallinnassa aamulla. Lisäksi paikalle oli tuotu lavallinen lehmänlantaa.

Noin tunnin kestänyt protesti loppui poliisin tuloon.

Viron maataloustuottajien keskusliiton (EPKL) järjestämän tempauksen takana on tyytymättömyys markettien maidon hinnoitteluun. Polkumyynti alkoi viime viikolla, kun kauppaketju Rimi laski muovipusseissa myytävän maitolitran hinnan alle neljään kruunuun (25 senttiä) omistamissaan Säästumarkeiteissa. Suurin osa ruokakaupoista lähti mukaan hintakilpailuun.

- Tuottajille maksetaan maitolitrasta kolme kruunua (19 senttiä), ja tällä hinnalla jokaisesta litrasta koituu tuottajalle 1,3 kruunua (8 senttiä) tappiota, laskee EPKL:n varatoiminnanjohtaja Jaan Surra.

- Jos hintojen polkeminen ei lopu, tuomme pian lehmänvirtsaa Prismojen pihalle.

Maidon hinta on nostanut myyntiä

Viron Prisman toimitusjohtaja Janne Lihavainen on ymmällään kauppaketjun saamasta huomiosta. Hänen mukaansa Prisman tavoitteena on tarjota edullisinta ruokakoria, ei polkea tuottajien oikeuksia.

- Strategiamme on olla hintajohtajia. Heti, kun Säästumarket nostaa hintaansa, me seuraamme perässä. Me olemme tehneet tämän vain ja ainoastaan omasta katteestamme.

Hinnan lasku on lisännyt maidon myyntiä Prismoissa neljänneksen, joissain kaupoissa vieläkin enemmän. Muovipussissa myytävän maitolitran hinta on nyt 3,7 kruunua (24 senttiä).

- Me maksamme tuottajille edelleen samaa hintaa kuin ennenkin, mutta ostamme heiltä nyt kymmeniä prosentteja enemmän. Heidän tulonsa ovat nousseet dramaattisesti, Lihavainen painottaa.

Virossa on alle tuhat maidontuottajaa, mikä on puolet vähemmän kuin pari vuotta sitten. Tuottajahintojen lasku on verottanut maataloutta niin, että vielä alkuvuonna virolaistiloilla lypsi 104 000 eläintä. Nyt määrä on noin 90 000.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.