Mainos

Viro ajautui hallituskriisiin

Viron ulkoministeriä vaaditaan eroamaan hallituksesta paljastuneen asiakirjasotkun vuoksi.

Viro ajautui tänään hallituskriisiin, kun reformipuolue ei suostunut vetämään ulkoministeri Kristiina Ojulandia, 38, hallituksesta ja etsimään hänelle seuraajaa. Reformipuolueen johtaja ja hallituksen nykyinen talousministeri Andrus Ansip ehdotti, että ennenaikaiset parlamenttivaalit järjestettäisiin lokakuussa pidettävien kuntavaalien yhteydessä.

Res Publicaa edustava pääministeri Juhan Parts pyysi eilen presidentti Arnold Rüüteliä vapauttamaan Ojulandin tehtävästään ulkoministeriössä paljastuneen asiakirjasotkun vuoksi. Partsin mukaan Ojulandilla "ei enää ole hänen eikä kansan luottamusta.". Ojuland kieltäytyi itse eroamasta.

Viron suojelupoliisi vahvisti maanantaina, että ulkoministeriöstä on kateissa 91 salaiseksi luokiteltua asiakirjaa vuosilta 1996-2004. Ojuland on ollut ulkoministeri tammikuusta 2002.

Erimielisyyksiä ja luottamuspula

Hallituskriisin taustalla uskotaan olevan Res Publican ja reformipuolueen väliset erimielisyydet. Res Publican kannatus on romahtanut kahdessa vuodessa, kun taas reformipuolue on säilyttänyt vaalien jälkeisen kannatuksensa. Puolueiden piti yhdistyä, mutta reformipuolue vetäytyi hankkeesta.

Kristiina Ojulandia pidetään vahvana ja määrätietoisena poliitikkona, mutta julkisuudessa väitetään, ettei hän nauti ministeriön virkamiehistön täyttä luottamusta. Viime keväänä hän kampanjoi näkyvästi noustakseen Euroopan neuvoston pääsihteeriksi Strasbourgiin, mutta hävisi äänestyksen selvästi.

Ojuland on Juhan Partsin hallituksen ainoa naisministeri, ja hän jatkoi tehtävässään edelliseltä hallituskaudelta. Viron uuden itsenäisyyden ajan hallitukset ovat olleet lyhytikäisiä, eikä niistä yksikään ole elänyt koko vaalikautta.

Parlamenttivaalien vuoro on Virossa 2007.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.