Virkkunen: "Brexitin peruuntuminen ehkä vielä mahdollista, mutta aikataulu äärimmäisen täpärä"

Virkkunen: Ihmisille luvattiin asioita mitkä eivät pidä paikkaansa 2:47

Kokoomuksen eurokansanedustaja Henna Virkkunen toivoo että britit saisivat vielä mahdollisuuden äänestää Brexitistä. Hänen mukaansa Brexitin peruuntuminen on vielä mahdollista, mutta sen varaan ei voi laskea mitään.

– Toivoisin itse asiassa että briteillä olisi mahdollisuus otta kantaa itse neuvottelutulokseen koska kyllä se viime kesän Brexit-äänestys käytiin ihan pimennossa ja ihmisille luvattiin asioita jotka eivät pidä paikkaansa, eurokansanedustaja Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

– Tietysti olisi reilua että ihmisillä olisi se neuvottelujen lopputulos tiedossa, mutta aikataulu on jo äärimmäisen täpärä. Sehän on tietysti ennen kaikkea brittien hallituksesta kiinni, miten he haluavat käsitellä sen asian. Virkkunen toteaa.

Euroopan kansanpuolueen europarlamenttiryhmän sisällä näkemykset uusintaäänestyksestä ovat hajaantuneet moneen suuntaan.

– Siellä on erilaisia näkemyksiä. Kyllä moni edelleen toivoo että Britannian ero ei toteutuisi.  Tässä on jo monenlaisia käänteitä nähty ja vaikeat neuvottelut edessä. Kyllä edelleen uskon, että se on mahdollista, että se ero ei toteudu, mutta eihän sen varaan voi mitään laskea. Britit ovat kyllä aika tarmokkaasti vieneet eteenpäin tätä päätöstä joka kansanäänestyksessä syntyi, Virkkunen myöntää.

"Ei tule win-win-sopimusta vaan lose-lose"

Virkkusen mukaan Brexitissä ei tule olemaan voittajia vaan pelkästään häviäjiä.

– Uskon että ei tässä ole mitään mahdollisuutta saada mitään "win-win"-tilannetta, kyllä tämä tulee olemaan "lose-lose" ilman muuta, sekä Britannialle että Euroopan unionille.

– Britit ei mitenkään voi Euroopan unionin ulkopuolella saada parempaa sopimusta kuin Euroopan unionin sisällä. Tottakai se on iso kysymys ihan kansalaistenkin kannalta. Tämä ihmisten vapaa liikkuvuus, oikeus työskennellä, kouluttautua, se on ollut todella merkittävä asia, Virkkunen jatkaa.

Suomen kannalta Britannian lähtö on menetys, sillä brittien ja Pohjoismaiden arvot ovat samansuuntaisia. Nyt EU:n päätöksenteossa tulee korostumaan enemmän keskisen Euroopan äänenpainot, kun merkittävä Pohjois-Euroopan vaikuttaja lähtee.

– Suhtaudumme brittien kanssa aika samalla tavalla muun muassa kauppapolitiikkaan ja yritystoiminnan kehittämiseen. Nyt se painopiste siirtyy enemmän Etelä- ja Itä-Euroopan puolelle, Virkkunen harmittelee.

Lue myös:

    Uusimmat