Viranomaisten käytös karanteeniin määrätyssä Intiassa huolestuttaa – järkyttävällä videolla siirtolaisia ruiskutetaan kemikaaleilla

Kuinka monta karkulaista voikaan mahtua maitosäiliöön? Intialaiset pyrkivät suljettujen rajojen yli erikoisella keinolla 0:31
Video: Intialaiset ovat pyrkineet kiertämään liikkumisrajoituksia monin tavoin: tässä rajaa ylitetään maitoautossa.

Intiassa alkoi viime viikon keskiviikkona maailmanhistoriallisesti ennätyksellinen karanteeni, kun maan pääministeri Narendra Modi määräsi 1,3 miljardia intialaista kolmeksi viikoksi ulkonaliikkumiskieltoon. Karanteeni on ollut kaoottinen ja hankalasti hallittava. 

Tällä viikolla Twitterissä lähti leviämään video, jossa intialaisviranomaiset istuttivat kotikyliinsä palaavia siirtolaistyöntekijöitä maahan ja ruiskuttivat heitä kemikaaleilla koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Video on kuvattu Uttar Pradeshin maakunnassa sijaitsevassa Bareillyn kaupungissa, eikä tiedossa ole varmaksi, mitä kemikaalia siirtolaisten päälle on ruiskutettu.

– Bareillyn kaupungin työntekijöitä oli pyydetty desinfioimaan siirtolaisten busseja, mutta innostuksissaan he desinfioivat samalla myös työntekijät, toteaa Bareillyn piirikunnan edustaja. 

Jos tviitti ei näy, näet sen täältä.

Video on aiheuttanut suurta närää Twitterissä, jossa käyttäjät ovat muun muassa kyselleet toimivatko intialaisviranomaiset samalla tavalla myös esimerkiksi lentokentälle saapuvien ihmisten kanssa. Koko maan kattava karanteeni onkin herättänyt huolen viranomaisten käytöksestä erityisesti sosiaalisesti heikommassa asemassa olevia kohtaan. 

Poikkeusolojen määräyksiä rikkovia voi Intiassa odottaa jopa vuoden vankeustuomio, mutta joillakin paikkakunnilla viranomaiset ovat ottaneet oikeudet omiin käsiinsä ja rankaisseet karanteenimääräyksiä rikkovia sosiaalisella häpäisyllä, kuten esimerkiksi kyykyttämällä heitä tai julkaisemalla heidän nimensä ja kuvansa sosiaalisessa mediassa. 

Kolmen viikon ulkonaliikkumiskiellon tarkoituksena on katkaista tartuntaketjut koko Intiassa, erityisesti suurkaupunkien ulkopuolella.

Lue myös:

    Uusimmat