Britanniassa otettiin käyttöön parjattu ”seksikielto” – Näin tiukentuvat koronarajoitukset näkyvät ennätystartuntojen Euroopassa

Euroopan koronavirustilanne näyttää synkkenevän – Seitsemän uutiset kertoo, miten nopeasti pandemian toinen vaihe kiihtyy 2:15
Video: Euroopan koronavirustilanne näyttää synkkenevän – Seitsemän Uutiset paketoi perjantaina tartuntatapaukset.

Koronatartuntojen määrä kiihtyy ympäri Eurooppaa ja uusia rajoituksia on astunut voimaan.

Euroopassa päivittäiset koronatartuntamäärät ovat tällä viikolla nousseet ennätyksellisiin lukemiin Saksassa, Ranskassa, Belgiassa, Italiassa, Hollannissa, Itävallassa, Tšekissä ja Puolassa, kertovat Financial Times ja The Guardian.

Kiihtyvä tartuntatilanne on pakottanut useita uusia rajoituksia ympäri Eurooppaa. Kovimmasta päästä on Ranskassa lauantaina voimaan tullut ulkonaliikkumiskielto.

Kielto koskee Île-de-Francen hallintoaluetta, jossa pääkaupunki sijaitsee, sekä kahdeksaa muuta metropolialuetta. Alustavasti neljä viikkoa kestävä kielto koskee 19,2 miljoonaa ihmistä, eli noin 30 prosenttia Ranskan väestöstä, kertoo Le Monde.

Ravintoloiden ahdinko jatkuu Ranskassakin

Ulkonaliikkumiskiellon aikana kotiin on palattava kello 21 ja aamulla kotoaan saa poistua kello kuuden jälkeen. Poikkeuksia sallitaan muun muassa tiettyjen työtehtävien toteuttamiseen, eikä ulkonaliikkumiskielto koske välttämättömiä toimialoja kuten terveydenhuoltoa.

Le Monde kartoitti tilannetta lauantaina, ulkonaliikkumiskiellon ensimmäisenä voimassaolopäivänä. Kello yhdeksän lähestyessä kuuliaat kiirehtivät kotia kohti, pieni ryhmä vastustajia marssi Pariisin kaduilla ja ravintolat sulkeutuivat.

– Kuin eläisi kieltolain aikaisessa elokuvassa. Mutta tämä ei elokuva, eräs ravintoloitsija totesi.

Surrealistiseen ilmapiiriin mahtui kuitenkin myös turhautumista.

– Katsokaa, minä suljen paikat, kunnioitan tätä mahtavaa lakia ja kaikki menee hyvin, toinen haastatelluista ravintoloitsijoista sanoi.

–Toivon, että tulevaisuus osoittaa tämän olevan perusteltua valtion osalta. Muuten hinta jonka me maksamme, me kahvilat ja ravintolat, tulee olemaan erittäin kallis.

Ranskassa on voimassa myös valtionlaajuisia rajoituksia. Ravintoloiden asiakasmääriä rajoitetaan, yksityistilaisuudet kuten häät ovat kiellettyjä, ja turvavälejä on noudatettava muun muassa elokuvateattereissa, ostoskeskuksissa ja museoissa.

Paikallista vastustusta ja ”seksikielto” Iso-Britanniassa

Tämän viikon alussa Iso-Britannian hallitus linjasi uuden kolmitasoisen rajoitusjärjestelmän. Ensimmäinen aste koskee alueita, joissa taudin leviämisriskin koetaan olevan keskikokoinen, kun taas kolmannella leviämisriski on erittäin korkea.

Kolmannen asteen rajoitusalueilla ihmisiä muun muassa kielletään tapaamasta missään sisätiloissa tai edes yksityisissä puutarhoissa ketään, jonka kanssa he eivät asu, tai jotka eivät ole heidän sosiaalisessa ”tukikuplassaan”.

Yhtä rajoituksista on nimitetty ”seksikielloksi” (sex ban): kovien rajoitusten alueilla erikseen asuvat pariskunnat voivat tavata toisiaan vain ulkona, elleivät he kuulu toistensa tukikuplaan. Heidän ei myöskään kuulu koskettaa toisiaan.

Perjantai-illasta alkaen kolmas rajoitusaste on määrätty 17 alueelle ja koskee yhteensä noin 3,1 miljoonaa ihmistä. Paikallishallinnot erityisesti Pohjois-Englannissa ovat kuitenkin vastustaneet rajoitusten voimaan astumista.

Esimerkiksi Suur-Manchesterin metropolialueen päättäjät vastustavat edelleen rajoituksia, mikäli valtio ei kasvata palkkatukia sulkemispakkoon joutuvien yritysten työntekijöille.

Pääministeri Boris Johnson on FT:n mukaan linjannut, että kolmannen asteen rajoitukset tullaan pakottamaan alueelle kaikesta huolimatta, eikä hän kaihtaisi ”drakonisia toimenpiteitä”.


Lue myös:

    Uusimmat