Vinkit joulun liikenteeseen – huomioi nämä perusasiat

Moni suuntaa autolla joulun viettoon. Tietyt perusasiat kannattaa tarkistaa, ettei matkalla tule ikäviä yllätyksiä.

Joulun aikaan Suomen teillä on vilkasta. Monet suuntaavat joulun viettoon Etelä-Suomea lumisempiin maisemiin. Kun auton nokan kääntää kohti pohjoista, kannattaa varmistaa, että myös auto on valmis kylmempiin ja lumisempiin oloihin.

Tarkistukset kannattaa aloittaa arkipäiväisistä kohteista. Renkaat ovat yksi tärkeimmistä turvallisuuteen liittyvistä komponenteista. Renkaissa tulee olla riittävästi kulutuspintaa, ja talvirenkaissa olisi hyvä olla vähintään neljä milliä. Jotta rengas toimisi tarkoitetulla tavalla, on myös ilmanpaineet tärkeää säätää kohdalleen. Pohjoiseen ja kylmempiin olosuhteisiin ajettaessa on hyvä huomioida, että ulkolämpötila vaikuttaa myös ilmanpaineeseen, jolloin ilmanpainetta on nostettava. Pienestä ylipaineesta ei ole haittaa, joten kylmenemisen voi tämän osalta ennakoida.

Renkaiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota nesteisiin ja valoihin. Konepellin alta on syytä tarkistaa öljyn, jäähdytysnesteen ja pissapojan nesteen riittävä määrä. Myös tuulilasinpyyhkijöiden kunto on hyvä tarkastaa ja tarvittaessa sulat kannattaa vaihtaa uusiin. Ajovalojen käyttöön kannattaa perehtyä ja varmistaa jo valoisan aikaan, että valokytkin on sellaisessa asennossa, jossa ajovalot ja takavalot palavat. Niin sanotuilla päiväajovaloilla ajettaessa takavalot eivät välttämättä pala, mikä voi pahimmillaan olla turvallisuusriski esimerkiksi pöllyävällä lumikelillä. Autossa kannattaa pitää mukana myös lumenpuhdistukseen tarvittava varustus. Ennen liikkkeellelähtöä auto tulee puhdistaa lumesta ja siten varmistaa kuljettajan näkyvyys ulos autosta.

Yksi olennaisimpia asioita pidemmille matkoille lähdettäessä on varata riittävästi aikaa. Tällä tavalla vähentää omaa stressiä ja pysähdyksiä kannattaa pitää tarpeeksi usein. Itse liikenteessä turvavälin merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Riittävällä turvavälillä kuljettajalle jää aikaa reagoida mahdollisiin yllättäviin tapahtumiin ja parhaimmillaan näin välttää onnettomuuden. Sama koskee ajonopeutta, joka tulee aina sovittaa vallitseviin olosuhteisiin. Tärkeintä luonnollisesti on, että kuljettaja keskittyy auton ajamiseen, eikä esimerkiksi käytä puhelinta ajon aikana.

Joulun menoliikenne jakautuu tänä vuonna useammalla päivälle, mikä helpottaa pahimpia ruuhkia. Jonoutumista on silti odotettavissa etenkin valtateillä 4 ja 5 perjantaina 21. päivä sekä lauantaina. Paluuliikenne Helsingin suuntaan puolestaan on vilkkaimmillaan tapaninpäivänä eli 26.12.

Kuva: Mikko Autio

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja