Viljelijät saavat ampua tänä syksynä yli 10 000 rauhoitettua valkoposkihanhea poikkeusluvilla – tapetut linnut pitää hävittää

9:11
Katso myös MTV:n Uutisaamun haastattelu heinäkuulta: Lintuinfluenssa harventaa valkoposkihanhien kantaa

Ely-keskus on myöntänyt tänä syksynä 316 maatilalle poikkeusluvan valkoposkihanhien karkottamiseen ja ampumiseen pelloilta. Poikkeusluvilla saa ampua yhteensä 10 675 rauhoitettua valkoposkihanhea. 

Rauhoitettujen lintujen häirintää koskevat poikkeusluvat myöntää Varsinais-Suomen ely-keskus. Poikkeusluvat on myönnetty vakavien viljelyvahinkojen torjumiseen.

Valkoposkihanhien karkottaminen ja ampuminen on sallittu syysmuuttokaudella 20. elokuuta ja 31. lokakuuta välisenä aikana.

Karkotuskeinoina on sallittu myös kovaäänisten äänipelotteiden käyttö. 

Viljelijöille on ely-keskuksen tiedotteen mukaan myönnetty tilakohtainen ampumiskiintiö 20–40 valkoposkihanhea tilan peltopintalan mukaan. 

Ammutut linnut tulee hävittää.

Merkkejä ei tarvita

Tänä vuonna myönnetyissä poikkeusluvissa ei enää velvoiteta laittamaan ammutuille valkoposkihanhille ely-keskuksen luvanhaltijoille toimittamia merkkejä. 

Luvallisesti ammuttujen valkoposkihanhien merkitseminen nähtiin tarpeelliseksi, kun valkoposkihanhia alettiin ensimmäistä kertaa ampua laajemmin. 

– Koska poikkeusluvilla tehtävä pelotteeksi ampuminen on lähtenyt toimimaan pääsääntöisesti hyvin, ei merkkien laittamista nähty enää tarpeelliseksi lupien valvonnan kannalta, ely-keskus toteaa tiedotteessa.

Tänä syksynä on edelleen voimassa myös viime vuonna myönnettyjä poikkeuslupia, joissa määrätään laittamaan merkit ammutuille valkoposkihanhille.

Kaikkiin lupiin liittyy edelleen päivittäisen raportoinnin velvoite valkoposkihanhien ampumisesta. Poikkeuslupapäätös tulee olla mukana valkoposkihanhien ammuttaessa tai hätyytettäessä, ja se tulee näyttää pyydettäessä. 

Muutto on myöhässä

Pohjois-Karjalan ely-keskuksen tämän viikon tiistaina antaman muuttotiedotteen mukaan sää on viivästyttänyt valkoposkihanhien muuttoa. 

Arktisilta alueilta Suomeen on saapunut vasta reilu tuhat hanhea. 

Koska muuton alku on viivästynyt jo reilusti, voidaan odottaa isoa rynnistystä lähiaikoina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja