Hirtetty hanhenpoikanen löytyi pyöräkellarista Lahdessa – ”Ei tasapainoinen ihminen voi pystyä tuollaisiin tekoihin”

Lahdessa on paljastunut julma eläinrääkkäystapaus, jonka kohteena oli valkoposkihanhen poikanen.

Lahtelainen Katja Piiponniemi teki järkyttävän löydön asuintalonsa kellarikerroksesta perjantaiaamuna 15. heinäkuuta.

Lahden keskustan tuntumassa asuva Piiponniemi oli varannut pyykkituvan perjantaiaamuksi ja huomasi kulkiessaan, että kellarikerroksen käytävällä oli linnun ulostetta. 

– Huomasin ulostetta ympäri kellarin lattioita, ovia ja seiniä. Kummeksuin sitä ja mietin, mitä ihmettä täällä on tapahtunut.

Myöhemmin samana aamuna Piiponniemi sai vastauksen kysymykseen, kun hän lähti hakemaan pyöräänsä samassa kerroksessa sijaitsevasta pyörävarastosta. Valkoposkihanhen poikanen riippui hirressä Piiponniemen polkupyörän yläpuolella.

– En heti huomannut lintua, mutta polkupyöräni eturenkaan vieressä oli verilammikko. Nostin katsetta ja siinä se sitten roikkui silmien korkeudella. Muodottomaksi murjottuna ja hirtettynä.

Lintu oli Piiponniemen arvion mukaan tämän kesän poikanen.

– Sellainen olo tuli, että se on ensin kohdannut silmitöntä väkivaltaa. Poikasen jalat oli niputettu teipillä yhteen.

Paikalle soitettiin kiinteistönhoitaja, joka otti tilasta ja linnusta valokuvat. Isännöitsijä teki tapauksesta rikosilmoituksen. Lahden poliisi vahvistaa tapauksen.

Teko tapahtui lukitussa tilassa

Pyörävarastoon ei pääse ilman avaimia. Piiponniemi kuvailee, että talon asukkaat ovat olleet tapauksesta pöyristyneitä. Kaikki naapurit, joiden kanssa hän on tapahtuneesta keskustellut, ovat tuominneet tapauksen.

– Talonväki on poissa tolaltaan tästä. Kellariin ei ole pääsyä muuta kuin talon avaimilla. Tekijä on joko asukas tai asukkaan sisään päästämä ihminen. Ellei avaimia ole joutunut vääriin käsiin. Monet miettivät, onko tapaus viimeinen vai tuleeko näitä lisää.

– Silloin tuoreeltaan, kun näin sen linnun, ensimmäiseksi tuli tunneryöppy. Olin yhtä aikaa sekä vihainen että pohjattoman surullinen. Aloin heti miettiä sen linnun kärsimyksiä. Varmaan kaikki empatiakykyiset ihmiset miettivät, mitä lintu on joutunut kärsimään.

Piiponniemi kuvailee, että näky teki hänet huonovointiseksi ja asia pyörii edelleen mielessä. Nyt melkein viikkoa myöhemmin, päällimmäinen tunne on muuttunut suuttumukseksi.

– Olen ajatellut, että tekijällä ei varmaan ole kaikki ihan hyvin. Ei tasapainoinen ihminen voi pystyä tuollaisiin tekoihin. Kyllä tämä piirtyi syvälle muistoihin. En koskaan pysty ymmärtämään enkä myöskään antamaan anteeksi, että joku tekee tuollaista viattomalle luontokappaleelle. Se ei vain ole hyväksyttävää, oli sitten kyseessä mikä eläin vaan.

Hanhiviha pohdituttaa

Piiponniemi on myös pohtinut, valikoituiko poikanen kohteeksi lajinsa vuoksi. Valkoposkihanhien häätäminen Lahden virkistysalueina toimivilta rannoilta on ollut näkyvästi esillä sekä Lahden paikallisissa medioissa että alueen keskusteluryhmissä.

– Toisaalta voi olla, että tekijä vain on saanut hanhen poikasen kiinni siinä hetkessä. Täällä Lahdessa on monin keinoin koitettu karkottaa hanhia ihmisten uimarannoilta. Sellainen ilmapiiri tuntuu olevan, että hanhet halutaan pois täältä.

Valkoposkihanhien tahallinen kiusaaminen ja rääkkäys eivät ole uusi ilmiö. Aiemmin tänään Helsingin poliisi tviittasi muistutuksen siitä, että valkoposkihanhien kiusaaminen on rikos. Laji on luonnonsuojelulailla rauhoitettu.

Helsingin poliisille on tullut ilmoituksia, että valkoposkihanhien kimppuun on usutettu koiria ja niiden yli on ajaettu tahallisesti esimerkiksi sähkömopolla. Linnun tappamisesta saa sakot ja joutuu korvaamaan suojellusta linnusta valtiolle yli 300 euroa. 


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja