Mainos

Viljelijät kaipaavat sadetta

Kesän peltosato jää huippuvuosista, mutta kohtuulliseen satoon on vielä hyvät mahdollisuudet, jos sadetta saadaan tällä tai ensi viikolla. Lämpötilakin saisi hieman laskea.

Kuivuus vaivaa erityisesti peltokasvien viljelijöitä. Sadetta on tänä kesänä saatu koko maassa keskimääräistä vähemmän, mikä on jo alentanut satoennusteita. Huippuvuosista tullaan jäämään jälkeen. Jos tällä tai ensi viikolla sataa, on kuitenkin yhä mahdollisuus yltää kohtuulliseen satoon.

Kuiva alkukesä ja sateinen loppukesä on yksi peltoviljelijän painajaisista. Tänä kesänä ensin mainittu on jo toteutunut.3 Jos sadetta ei pian saada, sato voi jäädä hyvin niukaksi2F006F00Kun viljat ovat nyt tulossa tähkälle, riippuu niiden täyttyminen veden määrästä.

Tasaista sadetta kaivataan

ProAgria Maaseutukeskusten viime viikolla julkaiseman kasvutilannekatsauksen mukaan syysvehnän sadosta odotetaan normaalia, mutta Lounais-Suomessa ja Pirkanmaalla se jää heikommaksi. Kuivuus on suuressa osassa maata haitannut myös korrenkasvuvaiheeseen ehtineiden kevätviljojen kehitystä. Tällä viikolla MTK:sta korostettiin, että vettä todella kaivataan. Viljasadon suuruus ja laatu määräytyvät juhannuksen jälkeisinä viikkoina, ja kuivuden jatkuessa monin paikoin joudutaan tyytymään heikkoon satoon.

Airikkalan tilalla Laitilassa on yksi sato tänä vuonna jo menetetty, joten nyt kypsyvälle vehnälle, kauralle, rypsille ja härkäpavulle isäntä soisi mielellään suotuisat olosuhteet.

"Syysvehnää kylvettiin viime syksynä ja viime talvi oli erittäin ankara syysviljoille täällä varsinkin lounaisessa Suomessa ja koko Etelä-Suomessa et täs oli ihan totaalituhoja. Tää kylvettiin uudestaan kevätvehnälle“, isäntä kertoo.

Paras sade olisi Kaunistolle ja tuhansille muille isännille nyt tasainen kesäsade. Lämpötilakin saisi hiukan laskea, sillä yli 25 asteessa pelto kuluttaa enemmän energiaa kuin pystyy yhteyttämällä tuottamaan. Parasta olisi, jos kolmena yönä peräkkäin sataisi tasaisesti 10 ml vettä. Ei mitään ukkoskuuroja, vaan aivan tasaista sadetta. Ja lämpötilaa vähän alaspäin, sitten kuulemma päästäisiin kohtuulliseen satoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.