Viljasadosta on tulossa selvästi viime vuotta parempi – rukiin sato ei tosin riitä suomalaisten kulutukselle

Tämän vuoden viljasato on jäämässä keskinkertaiseksi, mutta se on silti merkittävästi parempi kuin viime vuonna, arvioi Luonnonvarakeskus (Luke).

Satoarvion mukaan suomalaisia viljoja korjataan pelloilta noin 3,5 miljardin kilon edestä, joskin loppusyksyn säällä on vielä vaikutuksensa sadon suuruuteen.

Viime vuoden viljasato oli historiallisen huono ja jäi kymmenen prosenttia vajaaksi vuosittaisesta kulutuksesta. Tämä vaikutti osaltaan myös kasvaneeseen ruokalaskuun.

Tänä vuonna sadon ennakoidaan olevan 37 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

Ohran sato on arviolta 1,4 miljardia kiloa, kauran 1,2 miljardia kiloa, vehnän 820 miljoonaa kiloa ja rukiin 64 miljoonaa kiloa.

Näistä ainoastaan rukiin sato jää liian pieneksi kotimaan kulutukseen nähden, ja sitä jouduttaneen tuomaan ulkomailta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

9:17
Ahdingossa olevat maatalousyrittäjät lähtevät alalta. 

Lopullinen satotilasto vasta alkuvuodesta

Varmuus sadon todellisesta suuruudesta saadaan sadonkorjuukauden jälkeen viljelijöille tehtävän satotilastokyselyn kautta.

Koko Suomen tuotantoa edustamaan valitut 6 000 maatilaa vastaavat satokyselyyn loka-marraskuussa, ja näiden tietojen pohjalta Luke julkaisee marraskuun lopussa ennakkotilaston.

Kirjoihin ja kansiin virallisena totuutena tieto viedään kuitenkin vasta ensi vuoden helmikuussa.

Viime vuonna Luken satoarviot menivät kesällä jokseenkin vikaan, sillä vielä heinäkuussa esitetty arvio oli 20 prosenttia suurempi kuin lopullisen sadon määrä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja