Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helppo kasvattaa, monikäyttöinen ja proteiinipitoinen – tässäkö tulevaisuuden hittivilja Euroopassa?

2:05Tässäkö tulevaisuuden vilja Euroopassa? Ikivanha viljelykasvi durra menestyy kuivuuden kurittamassa RanskassaKATSO VIDEO: Tältä näyttää durra ja siitä valmistetut tuotteet. Ranskalainen maanviljelijä Eudes Coutte kertoo kasvin hyödyistä.
Julkaistu 18.08.2022 10:57

Mia Ylöstalo

maria.ylostalo-kilpelainen@mtv.fi

Helppohoitoinen lämpöä vaativa viljakasvi durra menestyy Ranskassa. Se on monikäyttöinen, Afrikasta kotoisin oleva ruokakasvi, joka kasvaa vaivattomammin kuin moni muu viljalaji ja kestää hyvin kuivuutta. 

Intiassa ja Afrikassa vanhan viljelyperinteen omaava kasvi sopeutuu hyvin Ranskan ilmastoon. Kasvi on nimeltään durra, tarkemmin kirjodurra.

Ranskassa durraa tuotettiin 244 000 tonnia vuonna 2016 ja vuonna 2021 määrä oli noussut 400 000 tonniin.

Ilmastonmuutos kannustaa hyödyntämään uusia kasvilajeja tulevaisuuden viljelmillä, kun ilmiön seuraukset ulottuvat myös maanviljelykseen lämpenevien säiden myötä.

Lue myös: Halvalla terveellistä ruokaa! Valmisruokahyllystä löytyy todella edullinen aarre: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"

Nopea kasvamaan ja hyvät ravintoarvot

Ranskalainen maanviljelijä Eudes Coutte päätyi viljelemään kirjodurraa neljä vuotta sitten veljensä kanssa. Heidän durrapeltonsa sijaitsevat Saint-Escobillessä Pohjois-Ranskassa, 75 kilometriä Pariisista. Coutten mukaan durraa ei tarvitse siellä edes kastella.

1808-DURRA_frame_954

Durra on viljalajina on vaatimaton, eikä se tarvitse paljon vaivannäköä tai vettä ja se suorastaan kaipaa lämpimiä säitä. Kaiken lisäksi se kasvaa nopeasti.

Kasvi on luonnostaan gluteeniton ja se soveltuu käytettäväksi leivässä jauhojen tapaan tai keitettäväksi kuin linssi. Siitä voi myös valmistaa olutta.

Viljan ravintoarvotkin ovat erittäin hyvät, sillä se sisältää runsaasti proteiinia ja kahdeksaa ihmiselle tarpeellista aminohappoa.

Kuulostaa ihanteelliselta viljeltävältä ruokakasvilta kesällä poikkeuksellisesta kuumuudesta kärsineessä Ranskassa. Se onkin erittäin ahkerasti käytetty vilja maailmalla.

Euroopassa durra on vielä melko tuntematon viljakasvi ja päätyy ennemmin eläinten kuin ihmisten ravinnoksi.

Huomisen maataloutta?

– Joudumme ajattelemaan huomisen maataloutta ja sitä, kuinka voimme viljellä ja tuottaa ruokaa ilman massiivista vedenkäyttöä, sanoo Coutte.

Vaikka durra soveltuu kuumissa olosuhteissa kasvatettavaksi, tulee Ranskan poikkeuksellisen kuuma kesä vaikuttamaan tämän vuoden durrasatoon, arvelee Coutte. Hän arvioi sen tippuvan 3–4 tonniin hehtaaria kohti, kun se normaalina vuonna on 5–6 tonnia.

– Tämä ei ole mikään ihmeratkaisu, mutta ratkaisu, joka muiden ratkaisujen kanssa mahdollistaa parantamaan asioita, kuten vähentämään torjunta-aineiden ja lannoitteiden käyttöä ja ennen kaikkea pohjaveden ja vesivarojen säästämiseen, sanoo Coutte.

Ainoa etu ei ole viljelyn helppous: durran viljely ei myöskään vaadi erillisien koneiden hankintaa. Kasvin korjaamiseen käytetään samanlaista leikkuupuimuria, kuin vehnän ja ohran korjaamisessa. 

Coutten veljekset tekevät kovasti töitä satonsa eteen. Tulevina vuosina he aikovat tehdä yhdeistyötä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa ja kehittää durraolutta, kasvispihvin ja muita tuotteita.

Lue myös: Viljojen hinnat nousivat rajusti – myös lihan tuottajahinta korkeimmalla tasollaan 2000-luvulla

Lähde: Reuters

Lisää aiheesta:

60 satoa jäljellä – uutuuskirja avaa, mitä lapsemme syövät 30 vuoden päästäMiten käy oliiviöljyn ja viljan hintojen? Sään ääri-ilmiöt osuvat raskaasti Välimeren alueen viljelijöihin Kauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistäKerrosviljely voi olla ratkaisu maailman ruoantuotannon ongelmiin – Pirkkalassa kehitetään tulevaisuuden järjestelmääHaastaa kohta jo perunan: Suomalaisesta proteiinipommista povataan entistä suurempaa hittiäSuosikkihedelmällä tuhoisa vaikutus maailman vesitilanteelle – seuraava trendituote kuluttaa vettä vieläkin enemmän
RuokaViljatMaatalousIlmastonmuutosMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • Eilen16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • Eilen08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • ke11:05
    Suklaa

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"