MTV seuraa: Viking Grace saapunut Turkuun Maarianhaminassa tapahtuneen karilleajon jälkeen

1:06
Eilen Maarianhaminassa karille ajanut Viking Grace saapui matkustajineen Turkuun – tältä maihinnousu näytti.

Viking Grace -alus ajoi karille lähellä Maarianhaminan satamaa hieman kahden jälkeen iltapäivällä lauantaina. Alus saapui Turkuun sunnuntaina illalla.

Sunnuntai 22.11.

21.10 Maarianhaminassa eilen karille ajanut matkustaja-autolautta Viking Grace on saapunut Turkuun. Onnettomuuskeskuksen mukaan alkavalla viikolla selviää, aloitetaanko haverista onnettomuustutkinta.

15.33 Turkua kohti suuntaavassa Viking Gracella on noin 260 matkustajaa ja lähes koko miehistö. Aluksen odotetaan saapuvan Turkuun iltakahdeksalta.
Grace jää toistaiseksi Turkuun, mistä se siirtyy korjaustelakalle Naantaliin todennäköisesti tiistaina.

14.38 Viking Grace on matkalla kohti Suomea matkustajat kyydissään.

11:50: Viking Line kertoo Twitterissä, että karille ajanut Viking Grace -alus on saanut viranomaisilta luvan kuljettaa matkustajat Turkuun omien moottorien voimin.

– Turvallisuusriskiä ei ole, Viking Line kertoo Twitterissä.

0:53
Näin Viking Gracen matka kohti Helsinkiä alkoi päivällä auringonpaisteessa – lauantaisesta kovasta myrskystä ei ollut tietoakaan.

Ahvenanmaalaiset matkustajat ovat päässet maihin ja ruotsalaiset matkustajat viedään Tukholmaan Amorella -aluksella. Aiemmin Viking Line kertoi, että Turkuun menevät matkustajat jatkaisivat matkaansa Baltic Princess -aluksella.

11:18:  Viking Gracen matkustaja Essi Mäkilä kertoo, että kuulutusten perusteella matkustajat pääsevät hetken päästä nousemaan takaisin Viking Graceen, jolla matka jatkuu Turkuun. 

10:40: Osa matkustajista on päässyt jo maihin Maarianhaminassa. MTV Uutisten haastattelema Kalle Mäkinen pääsi maihin viranomaisrekisteröinnin jälkeen aamuyhdeksältä.

Tukholmassa asuvan Mäkisen matka on viivästynyt useilla tunneilla, sillä hänen oli määrä olla kotonaan jo aamulla.  

– Sain muutaman extratunnin, ihan hyvä, Mäkinen kuittaa.

09:19: Laivan matkustaja Essi Mäkilä kertoo MTV Uutisille, että rekistöintiin siirtyvät nyt alukselta kaikki Suomen kansalaiset. Liikuntaesteiset ja rekkakuskit jäävät vielä laivaan.

– Turvaväleistä muistutellaan ja maskit on jaettu maskittomille. SPR odottaa myös terminaalissa, Mäkilä kertoo.

09:04: Ensimmäiset matkustajat ovat saapuneet aluksesta viranomaisrekisteröintiin terminaaliin, kertoo tilannetta Maarianhaminan satamassa seuraava MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto.

Lehdon mukaan lyhyessä medialle suunnatussa tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että laivan kaikki yli 300 matkustajaa saapuvat noin 30 hengen ryhmissä viranomaisrekisteröintiin valokuvattavaksi.  

Matkustajien rekisteröinti on Lehdon saamien tietojen mukaan meripelastustehtäviin liittyvä viranomaiskäytäntö. 

8.38: Laivan matkustaja Essi Mäkilä kertoo MTV Uutisille, että yö laivassa sujui ilman ongemia.

– Yö on sujunut oikein hyvin. Hinaaminen tapahtui pehmeästi, enkä huomannut mitään sillä aikaa, kun nukuin. Saimme kuudelta aamulla kuulutuksen, että laiva oli hinattu Maarianhaminan satamaan.

Matkustajat ovat vielä toistaiseksi laivan kyydissä. Tämän hetken tietojen mukaan matkustajien rekisteröinti alkaa tunnin sisällä terminaalissa.

– Käymme ilmoittautumassa viranomaisille ja sen jälkeen palaamme vielä laivaan.

Mäkilän mukaan matkustajille ei ole tarkennettu, miksi heistä otetaan esimerkiksi valokuva.

– Ei ole kerrottu miksi näin tehdään, mutta tuossa kuulin käytävillä, että ihan dokumentaatio kyseessä, kun onnettomuus menee tutkintaan.

Mäkilän on tarkoitus päästä Turkuun vielä tämän päivän aikana. Mäkilän matka jatkuu, kun Baltic Princess -alus ottaa kyytiinsä Turkuun matkustavat kello 13.45. Baltic Princess on satamassa ennen kello 20.

07.59: MTV Uutiset seurasi Gracen hinausoperaatiota Maarianhaminan satamassa varhain sunnuntaiaamuna. Videon operaatiosta voit katsoa alla olevan linkin takaa.

07:44: Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo MTV Uutisille, että matkustajille tullaan päivän aikana tarjoamaan kuljetukset koteihinsa.

M/S Gabriella-alus korvaa Viking Gracen maanantai-illasta lähtien Turusta. Viking Grace -alus viedään Turku Repair Yards -telakalle lähipäivinä. Viking Line on yhteydessä matkustajiin, joilla on matkavaraus Viking Gracen peruuntuneille lähdöille.

07:00: Viking Gracen matkustajan Essi Mäkilän mukaan aluksen henkilökunta on kertonut, että viranomaiset ovat vastaanottamassa matkustajia, ja että matkustajat mahdollisesti valokuvataan. 

Maarianhaminan satamassa paikan päällä tilannetta seuraava MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoo, että satamassa paikalla ollut poliisin kenttäjohtaja vahvistaa, että kaikki matkustajat rekisteröidään.

Syytä matkustajien rekisteröimiseen ei ole kerrottu.

06:36:  Mäkilän mukaan matkustajille on kerrottu, että Turkuun matkalla olevat jatkavat matkaansa Baltic Princess -aluksella ja Tukholmaan menijät puolestaan Amorella -aluksella. 

Mäkilä itse on matkalla Turkuun. Hänen mukaansa Baltic Princess lähtee Maarianhaminan satamasta vasta iltapäivällä kello 13, joten edessä on useiden tuntien odotus. Matkustajia ei ole tarkemmin tiedotettu siitä, missä odotus tapahtuu.

06:06: Mäkilä heräsi kuudelta aamulla hytissään aluksen kapteeniin kuulutukseen. Matkustajille tiedotettiin, että aluksesta poistuminen tapahtuu jo kello 7 jälkeen aamulla.

– Aluksella kuulutettiin, että pääsemme pois jo kello 7 jälkeen. Sitä ennen saamme aamupalaa, Mäkilä kertoo.

05:06: Laiva on yhä tukevasti satamassa eikä aluksesta ole saapunut maihin matkustajia tai ajoneuvoja. MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehdon mukaan satamassa vastassa oli muutama poliisiauto sekä Lehdon arvion mukaan laivayhtiön edustajia. He kävivät laivassa sisällä mutta palasivat pian satamaan.

04:45: Viking Grace -alus on irrotettu karilta ja hinattu Maarianhaminan satamaan, kertoo tilannetta paikan päällä satamassa seuraava MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto. 


Lauantai 21.11.

21.36: Viking Gracen matkustaja Essi Mäkilä kertoo laivan kapteenin tiedottaneen, että matkustajat pääsevät poistumaan laivalta huomenna aamupäivällä.

20.33: Viking Gracen matkustaja Essi Mäkilä kertoo, että aluksen viereen ollaan rakentamassa maihinnoususiltaa.

0:29
Tältä maihinnoususillan rakentaminen näytti illalla laivan kannelta katsottuna.

19.57: Viking Gracen lähdöt lauantaina 21.11. Turku–Tukholma kello 20.55 ja sunnuntai 22.11. Tukholma–Turku kello 7.45 on peruttu.

19.43: Onnettomuustutkintakeskuksen Veli-Pekka Nurmen mukaan sään vaikutusta onnettomuuteen on liian aikaista arvioida, sillä tapahtuman taustalla voi olla monta syytä. Onnettomuustutkintakeskuksessa ei ole vielä päätetty, toteutetaanko tapauksesta tutkinta.

18.21: Matkustajat yöpyvät yön yli laivalla ja pääsevät alukselta huomenna, tiedottaa Viking Line. Matkustajia informoidaan huomenna siitä, millä aluksilla heidät kuljetetaan Suomeen tai Ruotsiin. Matkustajille tarjotaan ruokaa, ja he saavat liikkua vapaasti laivalla.

M/S Gabriella korvaa Viking Gracen maanantaina illasta kello 20 Turusta.

Paikalla Maarianhaminassa on muun muassa Rajavartiolaitoksen helikopteri.

1:03
MTV Uutiset Live kertoi tuoreimmat tiedot tapahtumapaikalta – katso lähetys tästä.

18.07: Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut alustavan tutkinnan Viking Gracen karilleajosta. Varsinaisen tutkinnan käynnistämisestä päätetään muutaman päivän sisällä, Otkesin Twitter-tilillä kerrotaan.

18.05: Viking Linen mukaan aiemmin tänä vuonna tapahtunutta Viking Amorellan ja Viking Gracen karilleajoja ei voi verrata toisiinsa. Olosuhteet kahdessa haverissa ovat olleet yhtiön mukaan aivan erilaiset, vaikka kumpikin onnettomuuksista tapahtui Ahvenanmaan edustalla.

18.02: Paikallinen meripelastuksen johtoryhmä on valmistellut evakuointikeskuksen toimintavalmiiksi, tiedottaa Merivartiosto. Se on käytössä, jos Viking Grace -aluksen kapteeni päättää evakuoinnista.

Punainen risti taas tiedottaa, että evakuointikeskuksena toimivassa Strandnäsin koulussa Maarianhaminassa evakuoiduille tarjotaan ruokaa, kahvia ja keskusteluapua.,

17.49: Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnströmin mukaan tilanne laivalla on vakaa, eikä ihmisvahinkoja ei ole tapahtunut. Hänen mukaansa laivalla oleville matkustajille tarjotaan parhaillaan illallista.

– Tilanne laivalla on tällä hetkellä hyvin rauhallinen. Matkustajat ovat kaikki kannella kymmenen, joka on meidän ruokaravintolakansi.

17.16 Viking Linen mukaan onnettomuuden  yksi mahdollinen syy on myrsky. Meteorologi kertoo MTV Uutisille, ettei tämänpäiväinen myrsky ollut poikkeuksellinen ja että alukset liikennöivät tavallisesti kovemmissakin myrskyissä.

16.51 Viking Line tiedottaa: Sukeltajat tutkivat parhaillaan laivan pohjaa, sen jälkeen tehdään päätös laivan irrottamisesta. Tilanne aluksella on rauhallinen ja matkustajille tarjotaan illallista.

16.24 Yksi Gracen matkustajista, helsinkiläinen Michael Valin kertoi uutistoimisto TT:lle, että karilleajo tuntui valtavana tärähdyksenä. Valin oli ollut hytissään nokosilla, kun törmäys tapahtui.

– Vedin housut ja paidan päälle viidessä sekunnissa ja juoksin ulos. Viisi minuuttia myöhemmin tuli kuulutus useilla kielillä, että laiva oli ajanut karille, Valin kertoi.

15.58 Turmapaikalle on ehtinyt useita silminnäkijöitä. Ålands Radion toimittaja kuvailee tilannetta seuraavasti.

– Laivalta kuuluu kuulutuksia, mutta valitettavasti en saa niistä selvää. Laivalla on rauhallista eikä ihmisiä näy kannella. Ulkoa päin ei näy tarkemmin mitään vaurioita. 

15.40: Viking Line kertoo tiedotteessaan Viking Gracen odottavan tuulten laantumista. Laivayhtiö on aiemmin kertonut pohjakosketuksen johtuneen myrskystä.

Turku-Ahvenanmaa-Tukholma-välillä kulkenut alus sai yrityksen mukaan pohjakosketuksen tänään kello 14.10 aivan Maarianhaminan sataman läheisyydessä.

– M/S Viking Grace on paikoillaan ja odottaa että tuulet laantuvat, yritys kertoo.

Katso Viking Linen viestuntäjohtajan haastattelu MTV Uutiset Livestä: 

0:53

Aiemmin Meripelastuskeskus kertoi aluksen olevan paikallaan tukevasti.

– Alus on nyt tällä hetkellä tukevasti karilla, ei ole vuotoja, ei ihmishenkiä välittömässä vaarassa. Meillä on nyt ensimmäiset yksiköt siellä paikanpäällä ja selvitellään aluksen kanssa miten tästä jatketaan, Meripelastuskeskuksesta kerrotaan MTV Uutisille.

Aluksella on yhteensä 331 matkustajaa ja 98 miehistön jäsentä. 

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Viking Line on aiemmin arvioinut, että karilleajo johtui Ahvenanmaata koettelevasta myrskystä. Alus on ajanut karille verrattain lähellä satamaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja