Viking Gracen karilleajon syy ehkä myrsky – tuuli ei kuitenkaan ollut poikkeuksellinen: "Laivat liikennöivät paljon kovemmissakin myrskyissä"

0:53
Viking Grace ajoi karille myrskyn takia, Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo videolla.

Viking Linen mukaan Viking Gracen pohjakosketus johtui todennäköisesti myrskystä. Meteorologi kertoo, että tuuli puhalsi onnettomuushetkellä alueella 21 metriä sekunnissa, mutta että laivat liikennöivät tavallisesti pahemmissakin myrskyissä.

Myrsky ja kova puuskittainen tuuli on ainakin yksi tekijä Viking Gracem onnettomuudessa, mahdollisesti ainoa tekijä, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström MTV Uutisille.

Forecan meteorologi Christian Roine kertoo, että Maarianhaminan eteläpuolella avomerellä tuuli on onnettomuushetkenä puhaltanut 21 metriä sekunnissa.

– Mutta jos onnettomuus on tapahtunut ihan lähellä satamaa satama-altaassa, niin tuuli on siinä varmasti hieman heikompi. Mantereellakin tuuli on ollut 10–11 metriä sekunnissa eli ihan kunnioitettavat lukemat.

Viking Gracen pohjakosketus tapahtui aivan lähellä satamaa. Sääolosuhteet voivatkin vaikuttaa rantautumiseen enemmän kuin merenkäyntiin avomerellä.

– Satama-altaassa operoidessa käsittääkseni myös tuulen suunnalla on merkitystä ja jos Google Mapsin kuvaan satama-altaan suunnasta on luottaminen, Viking Grace on rantautunut myötätuulessa. Tuollainen tuuli ja etenkin suora myötätuuli saattaa vaikeuttaa rantautumista, Roine analysoi.

Vaikka kaiken kaikkiaan voidaan puhua myrskytuulesta, sääolosuhteet eivät kuitenkaan onnettomuushetkellä olleet poikkeukselliset.

– Laivat liikennöivät paljon kovemmissakin myrskyissä, Roine sanoo.

Sukeltajat tutkivat laivan pohjaa tällä hetkellä, sen jälkeen tehdään päätös laivan irrottamisesta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja