Mainos

Viisi yleistäkin lääkettä, jotka saattavat viedä seksihalut – käytätkö itse näitä?

Jos pariskunnan makuuhuoneessa ei enää tehdä muuta kuin nukuta, syy saattaa löytyä lääkekaapista. Endokrinologi Jaime Knopman nimesi Prevention-sivustolle tropit, jotka voivat vaikuttaa libidoon. 

Kannattaa muistaa, että lääkkeiden käyttöä ei tule koskaan lopettaa pelkästään halujen menettämisen pelossa, sillä niiden tuomat terveyshyödyt ovat usein paljon haittoja suurempia. Jos lääkkeiden mahdollisista sivuvaikutuksista kuitenkin on tietoinen, tilanteeseen on helpompi suhtautua. Lääkärin kanssa voi myös keskustella mahdollisista vaihtoehdoista.

1. Tietyt masennuslääkkeet

Hyvinvointihormoni serotoniinia lisäävät SSRI-lääkkeet (Selective Reuptake Inhibitor) ovat yleisimpiä masennuslääkkeitä. Ne saattavat viedä halut, mutta koska masennus itsessäänkin voi heikentää viettejä, masennuslääkkeiden lopettaminen tämän sivuvaikutuksen takia ei kannata.

Masennuksen hoitoon on toki toisenlaisiakin lääkkeitä. Niistä voi keskustella lääkärin kanssa. Jos lääkkeiden vaihto ei onnistu, kannattaa kokeilla muita keinoja. Esimerkiksi kunnon liikunta ennen petipuuhia saattaa tutkitusti auttaa löytämään innon ja parantamaan seksin laatua.

2. Ehkäisypillerit

Joillakin ehkäisypillereiden käyttäjillä ilmenee haluttomuutta, vaikeutta saada orgasmia sekä yhdyntäkipuja. Jos tilanne häiritsee, se kannattaa ottaa puheeksi lääkärin vastaanotolla.

3. Antihistamiinit

Allergialääkkeinä käytettävät antihistamiinit saattavat aiheuttaa emättimen kuivuutta ja väsymystä. Silloin seksi ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä.

Allergialääkkeiden väliin jättämisen sijaan kannattaa keskittyä niiden ajoitukseen: ota antihistamiinit aamuisin ja iltaisin vasta seksin jälkeen. Kuivuuteen auttaa liukuvoide.

4. Tietyt epilepsialääkkeet

Antikonvulsantit ovat tehokkaita lääkkeitä epilepsian hoidossa, mutta ne lisäävät kehossa prolaktiini-nimistä hormonia, joka vähentää seksuaalista halukkuutta. Keho tuottaa tätä samaista hormonia äidin imettäessä ja huolehtiessa jälkikasvustaan. Myös epilepsialääkkeissä on onneksi olemassa erilaisia vaihtoehtoja.

5. Voimakkaat kipulääkkeet

Opioidien lääkeryhmään kuuluu lääkkeitä, joiden vaikuttavia aineita ovat oksikodoni, hydrokodoni ja petidiini. Näitä erittäin vahvoja kipulääkkeitä käytetään sekä kovan, akuutin kivun että erilaisten kroonisten kipujen lievitykseen. Koska ne alentavat testosteronitasoja, ne saattavat heikentää libidoa.

Pitkäaikainen kipulääkkeiden käyttäminen ei ole yleensä suositeltavaa. Niihin saattaa kehittyä riippuvuus, ja kivun lievitykseen on olemassa muitakin vaihtoehtoja.

Lähde: Prevention

Juttu on uusinta maaliskuulta 2017.

Asiantuntija kommentoi: Pitääkö seksiä harrastaa, jos ei huvita?

3:36

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.