Mainos

Viisi vuotta Rion ympäristökokouksesta

Rion ympäristökokouksesta on kulunut viisi vuotta. YK:n pääsihteerin raportti osoittaa, että kokouksessa annetut lupaukset ovat tärkeimmiltä osilta jääneet täyttämättä.

Esimerkiksi hiilidioksidipäästöt jatkavat kasvuaan, vaikka yli 150 maata on sitoutunut YK:n ilmastosopimuksen. Uusiutuvien energiamuorojen kehittelyyn ei ole panostettu tarpeeksi.

163:n maan ratifioima YK:n biodiversiteettisopimus tähtää maapallon luonnon monimuotoisuuden suojeluun, mutta lajeja tuhoutuu edelleen, ja uhanalaisten kasvien ja eläinten määrä kasvaa. YK:n pääsihteerin raportissa mainitaan lisäksi, että maailman metsäpinta-ala vähenee 11-14 miljoonaa hehtaaria vuodessa.

Rikkaat teollisuusmaat lupasivat Rion kokouksessa kehitysmaille kasvavaa tukeaan, mutta apu on jopa pienentynyt. Vain Tanska, Hollanti, Norja ja Ruotsi ovat täyttäneet sitoumuksensa.

Raportin mukaan Rion kokouksen ansio on ollut kuitenkin se, että kestävän kehityksen edistämisestä on tullut monissa maissa arkipäivää.

New Yorkissa alkaa huomenna YK:n huippukokous, jossa yli 170:n maan johtajat arvioivat Rion kokouksen vaikutuksia. Suomesta mukana on ympäristöministeri Pekka Haaviston johtama valtuuskunta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.