Viisi vuotta Osaman kuolemasta: Al-Qaida on yhä uhka – houkuttelee näköalattomia nuoria nyt Afrikassa

Osama bin Ladenin kuolemasta viisi vuotta 2:05

Terroristijärjestö al-Qaida on yhä uhka viisi vuotta Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen, sanoo Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun CIA:n johtaja John Brennan.

Brennanin mukaan suuri osa siitä on kuitenkin tuhottu, mutta CIA seuraa sitä herpaantumatta. 

Bin Ladenin jälkeen al-Qaidaa on johtanut egyptiläinen Ayman al-Zawahiri. Lääkärinkoulutuksen saaneen 64-vuotiaan Zawahirin arvioidaan majailevan Pakistanin ja Afganistanin rajaseudulla. 

Johtaja vailla karismaa

Zawahirin astuttua al-Qaidan johtoon sen vaikutusvalta alkoi heiketä maailmalla. Organisaatio on saanut kilpailijakseen äärijärjestö Isisin, joka syntyi Irakissa toimineesta al-Qaidasta.

Zawahiria pidetään karismaa vailla olevana sunnijihadisti-ideologina, joka ei ole kyennyt hyödyntämään propagandassaan sosiaalista mediaa Isisin tavoin. 

Pakistanilaisen asiantuntijan Ahmed Rashidin mukaan al-Qaida on yrittänyt "brändätä" itsensä uudelleen. Sillä luultavasti on myös suhteita sekä Afganistanin että Pakistanin talibaneihin, mutta tämä ei ole vahvistanut järjestöä. 

Vaikka bin Ladenin kuolema oli kova symbolinen isku al-Qaidalle ja se on ajettu ahtaalle Afganistanissa, järjestön nimissä kutenkin yhä tehdään verisiä iskuja maailmalla.

Esimerkiksi Arabian niemimaalla toimiva al-Qaida (Aqap) hyödyntää Jemenin sekasortoista poliittista ja taloudellista tilaa. Se taistelee sekä hallituksen joukkoja ja niitä tukevaa Saudi-Arabiaa, että shiialaisia houthi-kapinallisia vastaan. 

Aqap kärsi viime viikolla merkittävän tappion, kun se menetti yli vuoden hallitsemansa Mukallan satamakaupungin Arabiemiraattien asevoimien tukemille Jemenin hallituksen joukoille. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaupungin asukkaat kertoivat, että al-Qaida vetäytyi lähes taisteluitta.   

Al-Qaida valtaa Afrikkaa

Al-Qaidan nimissä iskevät järjestöt ovat uhkaavasti laajentamassa toimiaan erityisesti läntisessä Afrikassa. Puhutaan jopa al-Qaidan afrikanisoitumisesta.

Algeriassa perustettu al-Qaida (Aqmi) on hyödyntänyt alueen valtioiden kuten Malin, Nigerin, Mauritanian ja Libyan heikkoja rakenteita, helposti ylitettäviä rajoja ja köyhyyteen ja näköalattomuuteen tyytymättömiä nuoria. 

Aqmista irtosi viisi vuotta sitten omaksi jihadistisiseksi järjestökseen ranskankieliseestä lyhenteestä tunnettu Mujao, mutta järjestöt ovat tehneet yhteistyötä. Aqmin kanssa yhteistyössä on myös Mokhtar Belmokhtarin johtama al-Mourabitoun-järjestö.

Jäsenyys vaihtuu helposti

Al-Qaida-henkiset jihadistit ovat tehneet iskuja useissa Länsi-Afrikan maissa, kuten Malissa, Burkina Fasossa ja Norsunluurannikolla. Tutkija Olga Bogoradin mukaan terroristijärjestöt näissä maissa toimivat melko itsenäisesti suhteessa Aqmiin, ja niiden vaikutusvalta lisääntyy.

Senegalilaisen jihadismitutkijan Bakary Samben mukaan eri aseellisten järjestöjen jäsenet vaihtavat jatkuvasti yhden lipun alta toiseen.

Hän myös muistuttaa Saudi-Arabian roolista rahoittajana ahdasmielisen islamin-tulkinnan levittämiseksi, myös vakaava pidetyssä Senegalissa,

– Salafistinen ideologia on täällä kaikkialla, hän sanoo espanjalaisessa El País-lehdessä. 

– Monet nuoret tuntevat vetoa uusia teknologioita, kuten internetiä, YouTubea ja niin edelleen, hyödyntäviä radikaaleja kohtaan. He levittävät yksinkertaista länttä vihaavaa viestiä, Sambe toteaa. 

Kuin "perinnöttömien ammattiyhdistys"

Uuteen teknologiaan viitaten hän puhuu "kannettavasta" ideologiasta, joka vetoaa tyytymättömiin nuoriin, jotka ovat kuin "perinnöttömien uusi ammattiyhdistys". 

Nigeriassa, Nigerissä, Tshadissa ja Kamerunissa toimivalla Boko Haram -järjestöllä aiemmin arveltiin olleen yhteyksiä al-Qaidaan, mutta se siirtyi Isisin leiriin viime vuonna. 

Al-Qaida toimii myös Itä-Afrikassa.  

Al-Qaidalle uskollisuuttaan julistanut Al-Shabaab on piinannut Somaliaa jo vuosia, ja se on tehnyt verisiä hyökkäyksiä myös Keniassa ja Ugandassa. Osa al-Shabaabin miehistä on vannonut uskollisuutta Isisille, mikä on repinyt järjestöä sisältä. 

Al-Qaida toimii myös Lähi-idässä. Syyriassa se kantaa nimeä al-Nusran rintama. Järjestö on aktiivinen myös Gazassa ja Egyptiin kuuluvalla Siinain niemimaalla.

Päätoimittaja tapettiin Bangladeshissa

Lisäksi se toimii muun muassa Intian niemimaalla. Viime viikolla järjestö iski Bangladeshissa tappaen seksuaalivähemmistöjen asiaa ajavan Roopbaan-lehden päätoimittajan Xulhaz Mannanin.

CIA:n johtajan John Brennannin lausunto lähes tuhotusta al-Qaidasta saattaa olla ennenaikainen.

Irak-asiantuntija: Isis täytti al-Qaidan jättämän tyhjiön 3:11

Lue myös:

    Uusimmat