MTV Uutiset mukana ex-terroristien pyöräretkellä – entinen terroristien pommimaakari pyörittää nyt rauhanjärjestöä Indonesiassa

Lääkkeeksi maltillista islamia 2:09

Indonesia on nyt muutaman vuoden ajan toteuttanut uuttaa ohjelmaa, jolla se haluaa saada radikalismin kuriin vaikuttamalla jo vankilassa oleviin terroristeihin.

Samalla maassa on lisätty viranomaisten oikeuksia puuttua ennakoivasti terroristien toimintaan.

Indonesiassa, tarkemmin Itä-Jaavalla Lamonganin alueella ja Tenggulun kylässä, entinen terroristi kertoo, kuinka terrorismi on alueella krooninen ongelma. Tenggulusta tulivat vuonna 2002 Balin lomakeitaassa tehdyn valtaisan pommi-iskun tekijät.

Terroristeja kuitenkin rekrytoitiin alueelta ahkerasti jo 90-luvun alussa, kertoo Ali Fauzi. Hän on entinen terroristien kouluttaja, jonka erikoisalana oli pommien rakentaminen.

Balin isku tappoi yli 200 yökerhossa juhlinutta lomalaista. Uhreista kolmannes tuli Australiasta. Maailma oli jo valmiiksi varpaillaan kaksoistornien tuhon jäljiltä ja silloisen Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin määräyksestä sota terrorismia vastaan alkoi.

Vaikka presidentti Barack Obama ilmoitti sodan nimellisesti päättyneen 2010, terrorismia ei ole onnistuttu kitkemään kokonaan, vaan se on muuttanut muotoaan.

Pomminrakentaja rauhansäätiössä

Vain muutamia viikkoja Balin pommi-iskun jälkeen poliisi saapui Tengguluun ja pidätti parikymmentä epäiltyä. IDN Times verkkojulkaisun päätoimittaja Uni Lubis kertoo, kuinka lukuisia miehiä pidätettiin epäiltynä terroriteosta.

– Tenggulu on kylä, missä neljä Balin pommi-iskun tekijää asuivat ja missä he syntyivät. Eli Ali Gufron, Ali Imron, Ali Fauzi ja Ambrosi, Uni Lubis luettelee.

Heistä Ali Gufron ja Ambrosi teloitettiin jo vuonna 2008.

– Ali Imron on puolestaan tuomittu elinkautiseen vankeusrangaistukseen, Lubis kertoo.

– Ja Ali Fauzi, joka oli vastuussa pommin rakentamisesta, on täällä rauhansäätiön vetäjänä, Lubis jatkaa.

Terroriveljesten äiti ei epäillyt mitään

Syyt radikalismiin eivät olleet taloudelliset. Perhe oli kylässä arvostettu ja keskiluokkainen. Neljän terroristipojan nyt liki 90-vuotias äiti kertoo, ettei epäillyt mitään, vaikka pojat katosivat epämääräisiksi ajoiksi.

– Amrozi oli vilkas, kertoo äiti ja kuvailee pojan olleen myös luonteeltaan hieman kapinallinen ja omapäinen.

Amrozin poika sanoo myös, ettei hän tiennyt isänsä "töistä".

– Meillä oli hyvä suhde, hän kertoo.

Kirje veljeltä vei terroristiksi

Rauhansäätiötä vetävä Ali Fauzi kertoo, että veljeltä saatu kirje sai hänet lähtemään taistelukoulutukseen jo vuonna 1991.

Jemaah Islamiyah -järjestön johtajalle ja lukuisten terrori-iskujen räätälille, nykyisin vankilassa viruvalle Abu Bakar Bashirille, tuli järjestön jäsenenä osoittaa uskollisuutta. Abu Bakar Bashir on Jemaah Islamiyah-järjestön (JI) perustajajäseniä.

– Vuonna 1994 osoitin toistamiseen olevani lojaali Abu Bakar Bashirille, koska silloin hän oli perustanut entisen ryhmänsä tilalle uuden ryhmän eli Jemaah Islamiyahin, Ali Fauzi kertoo.

Vuosien ajan hän koulutti terroristeja ja opetti rakentamaan pommeja. Fauzin mukaan terrorismi on alueella kroonista, eikä sitä pysty kitkemään ilman ammattiapua.

– Olin kouluttajana Filippiineillä, Ambonilla ja Posossa. Koulutin satoja. Heitä on paljon.

– Nyt tunnen olevani vastuussa siitä, että he saisivat paremman elämän, hän perustelee nykyistä tehtäväänsä rauhansäätiössä.

Terroristeja valistustyöhön 

Indonesian hallitus pyrkii puuttumaan terrorismiin uusin keinoin. Radikalisoitumisen vastaista ohjelmaa tehdään yhteistyössä poliisin, armeijan ja eri ministeriöiden kanssa. Toimintaa ohjaa erillinen antiterrorismivirasto.

Vankilassa oleville ex-terroristeille kerrotaan maltillisemmasta islamista ja vankilan jälkeen heille tarjotaan myös taloudellista tukea, joka helpottaa sopeutumiseksi takaisin yhteiskuntaan.

Hallitus myös värvää entisiä terroristeja puhujikseen, jotta viestit menisivät paremmin perille.

Lisää valtuuksia ja pidätyksiä

Viranomaisten toimintaa helpottaa myös lisäksi viranomaisten valtuuksia lisännyt laki ja säännöstö.

Kaikkea epäilyttävää voidaan tutkia ja pidätyksiä tehdä ennakkoon, jo suunnitteluvaiheessa. Konfliktialueille lähteviä ja sieltä tulevia seurataan nyt tarkasti, samoin terroristijärjestöjen jäseniä.

Antiterrorismiviraston johtaja Suhardi Aliuksen mukaan myös sosiaalinen media on erityistarkkailussa, koska sitä kautta radikalismi leviää maan sisällä ja sen ulkopuolella.

Tarkkailu on ollut tehokasta.

– Esimerkiksi (viime vuoden) Itä-Jaavalla tapahtuneiden iskujen jälkeen olemme pidättäneet jo 400 ihmistä uusien valtuuksien nojalla.

Toiminta keskittynyt pieniin soluihin

Pidätykset ovat myös pakottaneet esimerkiksi Jemaah Ansharut Daulah-terroristiryhmittymän jäsenet toimimaan pienissä yksiköissä.

Sidney Jones, joka on työskennellyt konfliktien ja politiikan tutkijana alueella jo vuosia, näkee yksittäisten henkilöiden tekemät terroriteot myös taktiikkana.

– Jos toimii pienenä soluna, jäljittäminen on vaikeampaa, kuin että jos toimisi yhden hierarkkisen organisaation kautta, Jones valottaa.

Kokonaiset perheet radikalisoituvat

Terrorismi on muutenkin muuttanut muotoaan. Uusinta uutta ovat radikalisoituneet perheet, jotka tekevät yhdessä iskuja. Tästä on esimerkkinä Indonesian toiseksi suurimman kaupungin Surabayan viime vuonna tapahtuneet iskut. Mukana oli koko perhe, sekä vanhemmat että lapset.

Jonesin mukaan Haasteena ovat myös niin sanotut ”turhautuneet matkustajat”.

– Kaikki ryhmät jotka käyttävät väkivaltaa Indonesiassa tänä päivänä, ovat niitä, jotka ovat osoittaneet lojaalisuutta Al-Bagdadille ja Isisille ja halunneet lähteä Syyriaan. Kun matkustamisesta on tullut hankalampaa, he ovat ottaneet onkeensa Isisin neuvosta jatkaa taistelua kotimaissaan.

Abu Bakr al-Baghdadi on alkujaan irakilainen jihadistijohtaja, joka on toiminut myös aiemmin al-Qaida-terroristijärjestössä.

Poliittista peliä terroristien äänillä

Terroristeja käytetään lisäksi poliittiseen peliin. Viimeisin tapaus oli presidentin ilmoitus Abu Bakar Bashirin armahduksesta.

Taustalla olivat huhtikuiset presidentinvaalit ja halu kalastella ääri-islamistien ääniä. Kohuhanke kuopattiin vähin äänin. Myös Jones kritisoi hanketta.

Hänen mukaansa huono idea tuli presidentin neuvonantajilta ja se todennäköisesti maksoi ääniä niiden saamisen sijaan.

Pyöräretkellä ex-terroristien kanssa

Tenggulun hienon uuden moskeijan vieressä sijaitsevalta Ali Fauzin rauhansäätiön talolta lähtee liikkeelle rukousten ja sloganien siivittämänä entisten terroristien yhteinen pyöräretki, kolmas laatuaan. Osallistujia on parikymmentä.

65 kilometrin matka vie meren rantaan. Sinne on tarkoitus leiriytyä yöksi. Retken aikana miehet saavat toisiltaan vertaistukea.

Pyöräilyretken katkaisee vain rukoushetki. Sen aikana pieni ryhmämme palaa vielä takaisin Tenggulun kylään.

Tarkoitus on mennä katsomaan islamilaista sisäoppilaitosta.

Terrorijohtajia ylistävä taulu

Nyt tunnelma on kuitenkin painostava. U-kirjaimen muotoisen rakennuksen keskellä on ovi ja sieltä tulee huhuiltuamme näkyviin kaksi nuorehkoa miestä. Pyydämme kuvauslupaa ja he sanovat selvittävänsä asian.

Odotellessa huomio kiinnittyy oven vieressä olevaan ilmoitustauluun. Yhdessä kuvassa on Abu Bakar Bashir ja toisessa Venäjällä useiden terrori-iskujen tekijä, edesmennyt tshetsheenijohtaja Basajev eli Shamil Abu-Idris. Tulkin mukaan kirjoitukset olivat ylistäviä.

Aiemmin kysyin Ali Fauzilta, mitä on tapahtunut Jemaah Islamiyah-järejstölle. Ali Fauzin mukaan järjestö ovat vielä aktiivinen ja rekrytoi edelleen jäseniä.

– Mutta he eivät halua toimia ja tehdä terrori-iskuja juuri tällä hetkellä. 

Lue myös:

    Uusimmat