Mainos

Viisi vinkkiä peltikaton valintaan – "Miksi tyytyä vähempään, kun parasta on tarjolla"

Katto on yksi talon tärkeimpiä osia ja viides julkisivu, jonka laadusta ei kannata tinkiä. Peltikattoja valmistava teräspalvelukeskusJanLan toimitusjohtaja Janne Lahtela antaa artikkelissa viisi vinkkiä onnistuneeseen peltikaton valintaan.

Peltikattojen malleja ja värejä voi vertailla sekä nettisivuilta että kuvastoista, mutta parhaan kuvan sekä käsityksen saa vertailemalla materiaaleja paikan päällä, sanoo Suomen johtavan peltialan tukkuliike JanLan toimitusjohtaja Janne Lahtela.

JanLa avaa peltikattojen showroomin Pirkkalassa:

  • esillä peltikattomalleja sekä laaja kattaus katonasennustuotteita
  • asiantuntijat vastaamassa kysymyksiin
  • avajaiset 9.6 JanLa Center Tampereessa. Osoite Palmrothintie 1, Pirkkala

– Ammattilainenkaan ei saa katon väristä ja materiaalista kunnollista kuvaa katsoessaan A4-kokoista esitettä tai netin värikarttoja, jotka eivät kerro miltä väri näyttää luonnossa. Kaikkein parhaiten materiaaleihin pääseekin tutustumaan showroomissa, jonka JanLa avaa Tampereen Centerissään Pirkkalassa kesäkuussa. Siellä näkee isompia kokonaisuuksia ja näkee miten eri värit ja kuviot sopivat yhteen eri valaistuksissa.

JanLa on toimittanut peltikattoja Suomessa jo yli kymmenen vuotta. Yritys on tunnettu tinkimättömästä laadusta ja luotettavuudestaan. Janne Lahtela toivoo, että asiakkaat oppisivat vaatimaan peltikattojen suhteen vain parasta.

– Katon tärkeimpiä tehtäviä on varmistaa, ettei vesi ja kosteus pääse talon rakenteisiin ja aiheuta ongelmia. Peltikatto on tähän paras valinta, sillä se pitää kosteuden loitolla.

– Kun peltikaton valitsemiseen malttaa käyttää hieman aikaa, saa talolleen katon, joka on sekä kaunis että kestävä.

1. Valitse väri ja materiaali huolella

Peltikaton kuvion, eli ammattisanastossa profiilin, voi valita laajasta valikoimasta melko vapaasti omien mieltymystensä mukaan. Pelti soveltuu ja taipuu monenlaisiin kohteisiin.

– Moni saattaa luulla, että peltikattoja on vain muutamaa mallia ja väriä, mutta malleja ja värejä löytyy moneen eri lähtöön, ja varmasti löytyy sopiva jokaiseen makuun ja eri ympäristöihin kauniisti istuva materiaali.

Jos katto on haastavan muotoinen, on ainoa vaihtoehto käyttää konesaumapeltiä.

– Jos katto on hyvin loiva tai muodoiltaan vaativa, on konesaumakatto ainoa vaihtoehto. Eli jos katto on kaareva tai siinä on pyöreitä muotoja ja ulkoneva ikkuna katolla, täytyy pelti työstää käsityönä alusta loppuun – tämä onnistuu parhaiten vain perinteisellä konesaumapellillä.

Joillakin alueilla kaava saattaa määrittää katon värin. Jos näin ei ole, löytyy värivaihtoehtoja joka lähtöön, JanLassa värivaihtoehtoja on 18. Janne Lahtelan mukaan perusvärit kuten tummanharmaa, musta ja tummanpunainen pysyvät vuodesta vuoteen suosittuina, vaikka trendivärejäkin on.

– Joskus muodissa on tummanpunainen ja seuraavana vuonna voi olla harmaa. Yksi peltikattojen viimeisimmistä materiaalitrendeistä puolestaan on mattapintaisuus, kertoo Lahtela.

2. Valitse luotettava toimija

Kattomateriaalin lisäksi myös katon toimittaja kannattaa valita huolella. Tietysti siksi, että katosta tulisi paras mahdollinen, mutta myös siksi, että katto on mahdollisimman helppo korjata ja huoltaa jatkossa.

– Luonnollisesti asiointi on helppoa niin kauan kun asiat menevät hyvin, mutta entä jos tulee esimerkiksi myrskyvahinko, ja kattoon pitäisi saada vastaavaa paikkapeltiä?

Tästä syystä kannattaa aina vaatia sataprosenttisesti kotimaista. Valitsemalla JanLan kuluttaja voi olla varma, että heitä palvellaan täällä vielä kymmenen vuoden päästäkin saman katon osalta. Ongelmatapauksissa käydään aina yhdessä läpi miten tilanne voidaan korjata.

JanLalla asiakaspalvelu on nopeaa ja henkilökohtaista.

– Meillä on henkilökohtainen palvelu, eli asiakasta palvelee alusta asti oma nimetty myyjä, eikä asiakasta ohjata kasvottoman keskuksen kautta milloin kenellekin.

– Aina kun soitat – oli asia sitten pieni tai iso – niin saat asioida yhden nimetyn henkilön kanssa. Hän vie projektin kanssasi maaliin saakka.

3. Panosta suunnitteluun

Peltikaton voi rakentaa mihin tahansa vuodenaikaan ja katon rakentamisen ajankohta kannattaakin miettiä omista lähtökohdistaan sopivaksi. Talvi saattaa olla jopa kesää parempi aika asentaa katto.

– Kuluttajan kannalta talvi voi olla paras aika katon asentamiselle, jos katon asentamiseen palkkaa ulkopuolisen. Työ on nimittäin silloin edullisempaa.

– Lisäksi lumi on katon asennuksessa parempi kaveri kuin vesisade – materiaalit ja rakenteet eivät kastu niin helposti.

– Toki jos työn tekee itse, on kesä varmasti mukavampi aika tehdä, Janne Lahtela toteaa.

4. Vaadi takuuta

Yksi JanLan motoista on: "Miksi tyytyä vähempään, kun parasta on tarjolla". Janne Lahtela kehottaakin ostajaa vaatimaan peltikatossa parasta laatua.

– Kannattaa varmistaa muun muassa se, soveltuuko takuu juuri Suomen olosuhteisiin. Suomessa katto joutuu kovalle koetukselle, kun kesällä katon lämpö saattaa auringonpaisteessa nousta +80 asteeseen ja talvella laskea - 40 asteeseen.

JanLan tarjoama takuu on voimassa vuosikymmeniä.

– Kannattaa varmistaa, että katolla on pitkä takuu. Jos katto huolletaan säännöllisesti, voi takuu olla jopa 50 vuotta. Me JanLassa tarjoamme GreenCoat-pinnoitetakuun 25 vuodeksi ja teknisen takuun jopa 50 vuodeksi.

– Takuuaika on mahdollista asettaa näin pitkäksi, kun tuote on kohdallaan. Kattomateriaalien laadun varmistaa myös osaltaan se, että tuotantolaitoksemme Nurmijärvellä ja Oulussa ovat nykyaikaiset ja käytämme alan uusimpia laitteita.

5. Muista kokonaisuus

Sopivan kattopellin lisäksi kannattaa panostaa juuri oikeanlaisiin oheistarvikkeisiin, joilla katon asentaminen on sujuvaa ja turvallista.

– Meiltä saa katon asentamiseen koko paketin, eli pellin lisäksi kiinnitystarvikkeet, kattoturvavarusteet, lumiesteet, tikkaat, kulkusillat, sadevesijärjestelmä ja piipun pellit. Yhdessä myyjän kanssa katsotaan, että tuotteet ovat varmasti sopivat.

– Juuri siksi halusimme avata Suomeen yhden ensimmäisistä peltikattojen showroomeista, jotta asiakkaat näkisivät paikan päällä kokonaisuuden. Hyvä ja kestävä katto koostuu niin monesta muustakin asiasta kuin vesikatosta.

Lue myös:

    Uusimmat