Mainos

Kevät tulee! Kuusi rakentajan vinkkiä: Näin suunnittelet ja toteutat onnistuneen terassin

Asiantuntija kertoo terassinrakentajalle kuusi oleellista vinkkiä – suunnittelusta pohjustukseen ja materiaalin valitsemiseen.

Pihaterasseja on moneen lähtöön: voi olla pieni terassi, jossa käydään äkkiä grillaamassa makkarat ja sujahdetaan takaisin sisälle syömään, tai iso katettu terassi, jossa vietetään isompiakin sukujuhlia. Niin tai näin, terassia suunnittelevan täytyy ottaa tietyt asiat huomioon, jotta lopputuloksesta tulisi juuri itselle sopiva.

Keskon rakentamisen ja talotekniikan myyntipäällikkö Kimmo Halinen kertoo nähneensä vuosien varrella monenlaisia terasseja ja niiden rakennusprojekteja. Hän kehottaakin kokematonta terassinrakentajaa ottamaan mukaan rakennusammattilaisen, jotta terassista tulee kerralla hyvä ja kestävä.

– Kokemattomalle tulee helposti ajatusvirheitä esimerkiksi perustuksien suhteen. Huonot perustukset voivat johtaa siihen, että terassi alkaa painua vinoksi. Sitä on jälkikäteen haastavaa korjata.

Jos uudesta terassista haluaa päästä nauttimaan tulevana kesänä, kannattaa suunnittelu aloittaa heti, jotta pääsee rivakasti materiaalin hankkimiseen ja rakentamisen alkuun.

– Rakentaminen kannattaa aloittaa, kun maa on sulanut. Jäiselle maalle terassia ei kannata rakentaa. Riippuu sitten terassin koosta ja mahdollisista lisärakenteista, kauanko rakentamisessa menee.

– Noheva ammattitekijä rakentaa pienen terassin yhdessä päivässä, Halinen sanoo.

Hän kehottaa varaamaan suunnitteluun aikaa, paperia ja kynän.

1. Tarkista kunnalta tai isännöitsijältä tarvitaanko rakennuslupaa

Rakennuslupakäytännöt vaihtelevat paljon kuntien välillä, ja Kimmo Halinen kehottaakin tarkistamaan asian oman kunnan rakennusvalvonnasta aina ennen rakentamisen aloittamista.

– On tiedossa tiettyjä kuntia, joissa ollaan hyvinkin tarkkoja rakentamisen kanssa. Harvaanasutuilla alueilla lupia ei välttämättä ole tapana kysellä. Suosittelen siltikin kaikissa tapauksissa tarkistamaan rakennuslupa-asiat kunnalta, ettei tule yllätyksiä, Halinen sanoo.

Kevätmessuilla esillä puutarha, remontointi ja terveelliset herkut

  • 4.–7. huhtikuuta Helsingin Messukeskuksessa
  • Ideat kotiin, puutarhaan ja mökille
  • Mahdollisuus osallistua maksuttomiin koulutuksiin ja luennoille sekä Mökkiläisseminaariin
  • Sunnuntaina Jethro Rostedtin meklaroima huutokauppa
  • Perjantaina ja lauantaina erityisruokavalioita käsittelevä Lautasella-tapahtuma, jonne pääsee samalla lipulla
  • Tutustu tarjontaan: kevätmessut.fi

2. Tarkista ilmansuunta

Ilmansuunnan tarkistaminen tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että paistaako terassille aurinko vai onko se varjossa. Jos haluat nauttia auringonpaisteesta koko päivän, valitse terassin sijainti ja kalusteiden paikat niin, että pääset siirtymään helposti aamuauringosta ilta-aurinkoon.

Mieti myös, millaisia hyötykasveja tai kukkia haluaisit istuttaa terassille. Paahteessa pärjäävät kasvit voi sijoittaa aurinkoisille paikoille, mutta esimerkiksi monet yrtit ja muut hyötykasvit kaipaavat puolivarjoisaa paikkaa kukoistaakseen.

– Jos aurinko helottaa terassille, niin silloin terassi kannattaa suojata auringolta. Tai jos on varjoisaa, voi terassin ylle laittaa valokatteen, josta valo heijastuu läpi.

3. Suunnittele perustukset

Perustuksia suunnitellessa kannattaa miettiä muun muassa sitä, millainen maaperä alla on, ja tuleeko terassi kiinni rakennukseen.

– Jos terassi on kiinni talossa, niin sen kannatuksen voi liittää osittain talon sokkeliin. Sitäkin pitää miettiä, tuleeko terassi esimerkiksi betonilaattojen päälle vai nurmikolle. Pienen terassin voi laittaa suoraan betonilaatoille. Jos terassi tulee nurmikolle, pitää siihen laittaa jonkinlainen pilariperustus ja routaeristeet, jotta terassi pysyy paikallaan, Halinen sanoo.

Poiminta nikkaroijille: Kotipiha ja Raksanurkka

  • Kotipihan Raksanurkasta täsmävinkit nikkaroimiseen
  • Kotipiha koottu malliksi valmiista elementeistä ja taimista tuotehintoineen
  • Ideoiden toteuttaminen helppoa omalle pihalle
  • Raksanurkkaa isännöi remonttipiiskurinakin tunnettu Perttu Sirviö, tutustu ohjelmaan

4. Mieti käyttötarkoitus

Suunnitteluvaiheessa kannattaa varata kunnolla aikaa myös terassin käyttötarkoituksen miettimiselle. Käyttötarkoitus määrittelee muun muassa sen, minkälaisesta materiaalista terassi kannattaa rakentaa.

– Kannattaa vielä pysähtyä miettimään kokonaisuutta – miten terassi sijoittuu suhteessa taloon ja muuhun pihaan. Mitä käytännön asioita pitää ottaa huomioon, esimerkiksi lasten kulkemiseen tai grillaamiseen liittyen.

Rakentajan kannattaa miettiä muun muassa näitä asioita: Toimiiko terassi kesäkeittiönä vai onko se enemmänkin oleskelua ja auringonottoa varten? Kuinka pitkän ajan vuodesta terassi on käytössä? Onko terassi osa puutarhaa, tuleeko istutuksia ja kasveja terassille tai sen ympärille? Haluaako terassille kenties jatkossa koristealtaita, kylpytynnyrin tai uima-altaan?

Jos terassia on tarkoitus käyttää pitkälle syksyyn tai läpi talven, tarvitaan usein lisävarustuksia.

– Katon yläreunaan voi laittaa terassilämmittimiä. Lisäksi terassille voi tehdä liukulasiovia, jotta sen saa huonolla ilmalla suojattua säältä täysin.

Koville grillaajille Halinen suosittelee valokatetta.

– Sadekuurojen varalta polykarbonaatista tehty valokate on käytännöllinen. Valoa läpi päästävä muovi suojaa sekä sateelta että auringolta.

5. Materiaalin valinta

Terassimateriaalin valinta kannattaa tehdä huolellisesti, sillä vaihtoehtoja riittää! Halinen suosittelee materiaaliksi puuta tai komposiittia. Komposiitti on puun ja muovin yhdistelmä, jolla saavutetaan hyvät terassilaudan ominaisuudet.

– Puuterassia tekevän kannattaa panostaa hyvälaatuisiin lautoihin, joissa on mahdollisimman vähän halkeamia ja tikkuisuutta. En suosittele ostamaan ensimmäisenä kaikkein halvimpia lautoja, vaikka se vaikuttaisikin houkuttelevalta. Hyvälaatuiset laudat kestävät pitkään ja näyttävät hyvältä vielä vuosienkin jälkeen.

Komposiittirakenteiden puolesta puhuu niiden helppohoitoisuus – puhdistamiseen ei tarvita kuin vettä ja rätti. Jos terassi altistuu monenlaisille säille, suosittelee Halinen joko kestopuuta tai komposiittia.

– Paras vaihtoehto sään armoille on painekyllästetty kestopuu, joka on valmistettu pohjoismaisen standardin mukaan kestämään erilaisia olosuhteita. Puun käsittely estää muun muassa lahoamista, Halinen sanoo.

Kevätmessuilla viisi teemaa:

  • Kevätpuutarha – Askel kohti kesää
  • OmaMökki – Meille mökkihöperöille
  • Lähiruoka & Luomu – Herkuttelijan keidas
  • Asu & Remontoi – Unelmista totta
  • Sisusta – Sisustamisen juhlaa

6. Ylläpito ja huolto

Terassi vaatii myös ylläpitoa. Hoito-ohjeet riippuvat aina terassissa käytetystä materiaalista. Esimerkiksi täyspuinen terassi on hyvä öljytä säännöllisesti, jolloin puupinta säilyttää suojauksensa. Terassin ylläpitoon Halisella on yksi perusohje.

– Öljyämällä puuhun tulee helposti puhtaana pidettävä pinta. Terassi kannattaisi öljytä kerran vuodessa, mutta jos se on katettu eikä altistu sateelle, niin öljyäminen muutaman vuoden välein riittää.

Sekä puu- että komposittiterassi kannattaa välillä myös pestä.

– Alkukesästä tulee ilmassa paljon siitepölyä varsinkin havupuista – siihen siivoukseen riittää vesi ja rätti tai harja, Halinen sanoo.

– Painepesurillakin terassin voi pestä, mutta kannattaa olla varovainen paineen määrässä, sillä liiasta paineesta puu voi vaurioitua.

Lue myös:

    Uusimmat