Viisi vartijaa sai potkut Riihimäen vankilasta – syynä epäasiallinen käytös uudenvuodenyönä: "Toivat alkoholia töihin ja laiminlöivät valvontakierrokset"

Tällaista on Riihimäen vankilan varmuusosastolla, jonne sijoitetaan vaarallisimmat vangit 4:47
Katso videolta Pasi Oksan haastattelu, jossa hän kertoo, millaista Riihimäen vankilan varmuusosastolla on ja mitä siellä työskentelevältä henkilökunnalta vaaditaan.

Rikosseuraamuslaitos on irtisanonut viisi Riihimäen vankilan virkamiestä. Henkilöt työskentelivät valvontatehtävissä eli vankilan vartijoina. 

Risen mukaan vartijat olivat syyllistyneet virkamiehen epäasialliseen käytökseen, vakavaan virkavelvollisuuksien rikkomiseen ja vakavaan laitosturvallisuuden vaarantamiseen. Tapahtumat sattuivat uudenvuodenyönä. 

– Vartijat toivat alkoholia töihin ja joivat sitä työpaikalla. He laiminlöivät valvontakierrokset tuona yönä eivätkä tehneet ohjeistuksen mukaisia tehtäviään. Virkatehtävät on laiminlyöty ainakin sen aamuyön tunneilta, Hämeen ja Pirkanmaan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Pasi Oksa kertoo MTV Uutisille.

Työntekijöiden alkoholinjuonti tuli Riihimäen vankilan johdon tietoon vasta helmikuun alussa.

– Tieto tuli vankilan yksikön päällikölle viiveellä. Sitä selvitetään vielä, miksi siihen kului niin kauan aikaa. Henkilökunta ja esimiehet ovat ilmoittaneet asiasta talon johdolle. Heti kun johto sai tietää asiasta, ryhdyttiin toimenpiteisiin.

Päätös irtisanomisista tuli vasta nyt, koska virkamiesoikeudellinen asian käsittely kuulemisaikoineen ottaa Oksan mukaan aikaa.

– Asiassa on edetty niin ripeästi kuin mahdollista sen jälkeen, kun uudenvuodenyön tapahtumat tulivat johdon tietoon.

Luottamus meni

Valtion virkamieslain mukaan virkasuhde voidaan virkamiehestä johtuvasta yksilöllisestä erityisen painavasta syystä irtisanoa.

Rikosseuraamuslaitos katsoi, että sillä työnantajana on ollut virkamieslain ja Rikosseuraamuslaitoksen ohjeistuksen rikkomisen perusteella erittäin painava syy irtisanoa virkamiehet, koska heidän toimintansa on ollut virkamiehen käyttäytymisnormien vastainen.

Työnantaja menetti luottamuksensa vartijoihin. Risen mukaan virkamiesten teot ovat olleet omiaan vaarantamaan yleisen luottamuksen viranomaisen toimintaan sen lisäksi, että he vaaransivat vankilaturvallisuuden.

– Tämä on jyrkän tuomittavaa. Tässä on kyse suunnitelmallisesta toiminnasta, kun on tuotu viinaa ja olutta töihin. Riihimäen vankila on korkean turvatason vankila ja siellä voi tapahtua mitä vain. Vartijoiden pitää olla työvuorossaan valppaina ja luonnollisesti selvinpäin. Tällainen toiminta vaarantaa sekä vankien että henkilökunnan turvallisuutta, ja vie uskottavuutta koko organisaatiolta, Oksa sanoo.

Oksan mukaan uudenvuodenyönä Riihimäen vankilassa oli työvuorossa myös muutamia muita vartijoita, jotka eivät osallistuneet juomiseen.

Kaikki viisi irtisanottua henkilöä on pidätetty virasta irtisanomisajaksi.

Lue myös:

    Uusimmat