Viisi väitettä raskausarvista – pitävätkö ne paikkansa?

Luulitko, etteivät hoikat ja nuoret voi saada raskausarpia – eivät ainakaan, jos ovat rasvanneet ihoaan ahkerasti? Plastiikkakirurgian ammattilainen tyrmää uskomukset raskausarvista ja niiden hoidosta.

Raskausarvista on kohistu sosiaalisessa mediassa kanadalaisen äidin kirjoitettua Facebookissa niiden takia saamastaan pilkasta. Venynyt, arpinen iho on arka paikka monelle naiselle, mutta toisaalta monet uskovat kyseessä olevan elämäntavoilla ehkäistävä vaiva. Päätimme ottaa selvää raskausarpiin liitetyistä väitteistä ja soitimme esteettisiin hoitoihin ja kirurgiaan erikoistuneeseen Eiran sairaalaan. Näin plastiikkakirurginen sairaanhoitaja Minne Miettinen kommentoi yleisesti esitettyjä uskomuksia.

Hoikat eivät saa raskausarpia

– Raskausarvet ovat ihon venymisarpia, jotka johtuvat siitä, että keho kasvaa nopeammin kuin mihin iho ehtii sopeutua, Miettinen selittää. Hoikatkin voivat saada niitä jos iho venyy nopeasti, esimerkiksi vatsa tai rinnat raskauden aikana.

Raskausarvet ovat ikääntyneen ihon ongelma


– Totta kai nuoretkin voivat saada raskausarpia, Miettinen toteaa. Arpien saaminen on yksilöllistä ja riippuu ihotyypistä. Myös nuorella voi olla ihotyyppi, joka on altis arville. Miettinen muistuttaa, että jotkut saavat arpia jo teini-iässä, kun esimerkiksi lantio ja rinnat kehittyvät nopeasti.

Elintavoilla voi välttää raskausarvet


Ruokavalion tarkkailulla, liikunnalla ja ahkeralla rasvaamisella voi yrittää ehkäistä arpia, mutta jos niitä on tullakseen, ne tulevat, Miettinen vakuuttaa. On onnekkaita, joiden iho ei ole altis arville ja heitä ahkera rasvaaminen voi auttaa. Joillain ihmisillä ihotyyppi ei ole joustava ja arpia syntyy varotoimista huolimatta.

Raskausarvet paranevat aikanaan

Ajan myötä arvet voivat vaalentua ja tummimmat arvet haalistua, mutta ne eivät häviä kokonaan. Arpien hälveneminen on yksilöllistä, kuten niiden ilmestyminenkin.

Hoidot eivät auta raskausarpiin

Miettisen mukaan arpiin voi saada apua, vaikka aivan taikaiskusta niitä ei saakaan katoamaan. Esimerkiksi laserhoitoja ja erilaisia mikroneulauksia, kuten Dermapen -käsittelyä, käytetään muunlaistenkin arpien ja iho-ongelmien hoidossa, ja niillä voidaan yrittää vaalentaa myös raskausarpia. Hoitojen hinnat vaihtelevat sadoista aina tuhansiin euroihin asti. Miettisen mukaan apua kannattaa joka tapauksessa hakea, jos arvet kovasti häiritsevät. Hän muistuttaa, että mitä nopeammin hoidon aloittaa, sen parempi tuloksien kannalta.

Roikkuvaan vatsanahkaan ja sitä kautta myös raskausarpiin voi saada lopullisen avun vatsanahankiristysleikkauksesta, jossa venynyt nahka poistetaan kokonaan. Leikkausarpi jää piiloon bikinirajaan. Mikäli leikkauksen jälkeen tulee uudestaan raskaaksi, on kuitenkin vaarana, että leikkaus menee hukkaan vatsan venyessä uudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat