Näistä asioista ikääntyvät naiset vaikenevat – noloihinkin vaivoihin löytyy apua

Ikääntymiseen liittyy edelleen asioita, joista joidenkin on vaikea puhua ääneen. Naiset saattavat tuntea häpeää esimerkiksi virtsankarkailusta, leukaan ilmestyvistä haivenista tai jopa kuulon heikkenemisestä. Vaikeneminen ei kannata, sillä noloiltakin tuntuviin vaivoihin löytyy apua.

High50.com kokosi neuvoja naisista kiusallisilta tuntuvien vaivojen selättämiseen.

Riippuvat rinnat

Vanhemmalla iällä saattaa tuntua siltä, että suurista rinnoista on enemmän harmia kuin iloa. Mitä enemmän ikää karttuu, sitä alemmas rinnat tuntuvat valahtavan.

Painovoiman lisäksi tähän ilmiöön vaikuttaa niin perimä, painon jojoilu kuin yksinkertaisesti sekin, että iän myötä sidekudoksen rakenne heikkenee ja rinnat siten venyvät. Vaihdevuosien myötä laskeva estrogeenitaso vauhdittaa rintojen roikkumista entisestään.

Roikkuvien rintojen kanssa on mukavampi elää, kun käyttää tukevia ja oikeankokoisia rintaliivejä. Niitä hankkiessa kannattaa hyödyntää rohkeasti myyjän ammattitaitoa. Tukevat liivit ovat tärkeät myös liikuntaa harrastaessa. 

Mukavaa on tietysti myös se, että oikeanlaiset liivit saavat rinnat näyttämään paremmilta. Rintalihaksia voi vahvistaa vaikka etunojapunnerruksilla, penkkipunnerruksilla ja rintauinnilla, mutta treeni ei vaikuta itse rintarauhasiin.

2. Kuulon huonontuminen

Kuulon huonontumista ei välttämättä huomaa ennen kuin läheiset alkavat huomautella turhaan kovaa pauhaavasta televisiosta. Tilanne voi ennen pitkää edetä siihen, ettei meinaa kuulla normaalia puhetta.

Tyypillisesti kuulo alkaa heikentyä 50 ikävuoden paikkeilla, kun sisäkorvan toiminnassa alkaa tapahtua muutoksia. Iän karttuessa korkeat äänet katoavat ensimmäisenä ja taustamelu alkaa häiritä keskustelua entistä enemmän.

Jos kuulo on heikentynyt merkittävästi, kuulolaitteesta voi olla apua. Nykyaikaiset kuulolaitteet ovat pieniä ja huomaamattomia, eikä sellaisen käyttämistä ole syytä hävetä. Tiesitkö, että esimerkiksi Hollywood-tähdet Halle Berry, Whoopi Goldberg ja Jodie Foster käyttävät kuulokojetta?

3. Virtsankarkailu

Jotkut pitävät virtsankarkailua niin nolona, ettei siitä kehtaa mainita edes hyville ystäville. Ei kuitenkaan ole harvinaista, että nauraessa tai aivastaessa housuun saattaa päästä pieni liraus.

Pidätysvaikeudet voivat johtua heikentyneistä lantionpohjan lihaksista, joita kannattaa vahvistaa liikunnalla. Liikunta sekä normaalipainoisena ja savuttomana pysytteleminen ovat oikeastaan ainoita keinoja, joilla virtsankarkailua voi ehkäistä. Jos lantionpohjan tukirakenteissa geneettisesti huonon kollageeni, se altistaa selvästi virtsankarkailulle, ja tällöin vaihtoehtoina ovat lääkehoito, fysioterapia tai kirurgia.

Virtsankarkailun varalle on olemassa tehokkaita pikkuhousunsuojia, jotka auttavat pitämään sekä hajun että kosteuden kurissa.

4. Jalkasärky

Korkokengillä kävely voi tuntua tuskalliselta iästä riippumatta, mutta iän karttuessa jalkoja alkaa helposti särkeä myös tasapohjaisilla kengillä kulkiessa. Vanhentuessa nivelet kuluvat, jalkapohjien pehmentävä vaikutus heikkenee ja kuvioihin saattaa tulla myös niveltulehduksia ja muita ortopedisia sairauksia. Koska jalkasärky heijastuu liikkumiseen ja kävelyasentoon, vaivaa ei kannata vähätellä.

Korkokengistä ei välttämättä tarvitse kokonaan luopua, mutta liian korkeita korkoja kannattaa välttää. Suositeltavaa on jättää yli neljän sentin korot suosiolla kaappiin ja vaihdella välillä koron pituutta. Korkokenkiä ei myöskään kannata käyttää liian pitkiä aikoja kerrallaan.

Jos haluat minimoida jalkoihin kohdistuvan rasituksen, niin shoppaillessa ja tanssiessa kannattaa käyttää suosiolla matalapohjaisia, kengännauhoilla varustettuja kenkiä, joissa on jalkaa tukeva pohja.

Säännöllinen jalkatreeni on helppo tapa pitää jalkojen nivelet ja lihakset kunnossa. Varpailla seisominen, varvaskyykky, varpaiden heiluttelu, kävely, jooga ja uinti tekevät erityisen hyvää jaloille.

Jos kärsii pahoista jalkakivuista, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.

5. Leukakarvat

Leuasta törröttävä karva voi olla järkytys. Moni saattaa häpeissään miettiä, miksei kukaan ole sanonut mitään.

Saattaa hyvinkin olla, että ystäväsi tai puolisosi eivät vain kehtaa mainita asiasta, mutta toisaalta he eivät ole välttämättä edes huomanneet sitä. On aivan tavallista, että ikääntymisen ja testosteronitasojen nousun myötä naisen kasvoihin alkaa ilmaantua ylimääräistä karvoitusta tavallista pidempinä ja paksumpina haivenina.

Leukakarvoitusta vastaan on turha taistella vahojen ja voiteiden avulla. Paras tapa on nyppäistä yksittäiset karvat pinseteillä pois. Nypityn karvan kasvaminen paksumpana takaisin on vain myytti.

Lähde: High50.com

Virtsankarkailu on vaiettu vaiva

Studio55.fi-lähetyksessä puhuttiin virtsankarkailusta. Asiantuntijana oli HYKS:in Naistenklinikan synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola.

24:53

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja