Korvalääkäri: Näistä merkeistä voit tunnistaa kuulosi huonontuneen

Elämä huonokuuloisena - apua kuulonparannusleikkauksesta? 25:50

Kuuloliiton korvalääkäri Elina Rytsölän mukaan vain neljännes kuulokojetta tarvitsevista käyttää kyseistä apuvälinettä. Kuulon huonontumista voikin olla vaikea havaita itse.

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Kuuloliiton korvalääkärin Elina Rytsölän mukaan kuulo alkaa heiketä noin 50 vuoden iässä. Selkeimpiä merkkejä kuulon alenemisesta ovat huonokuuloisen oman puheen muuttuminen epäselväksi, pienenkin taustahälyn tuoma vaikeus kuulla ja se, että kuulee hyvin, mutta äänestä on vaikea saada selvää.

– Televisiota ja radiota saatetaan pitää niin kovalla, että muut huomauttelevat asiasta. Tämä on myös yksi merkki. Silloin kannattaa hakeutua kuulotutkimuksiin, Rytsölä sanoi lähetyksessä.

Kuulon heikentyessä korkeat taajuudet häviävät ensin, jolloin konsonanttien erotuskyky heikkenee. Esimerkiksi S-, V- ja H-kirjaimet saattavat hävitä kokonaan.

– Ihminen kuulee hyvin, että puhutaan, mutta ei saa selvää mitä puhutaan.

Kuulokojeen tarve todetaan lääkärissä kuulotestillä, mutta kojeen tarve vaihtelee myös yksilöllisesti.

– Jos esimerkiksi on huono näkö, niin lieväkin huonokuuloisuus voi olla suuri haitta, kun ei enää näe lukea huulilta.

Miten kuulon huononeminen voi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin? Miksi nykyaikaiset kuulokojeet ovat huomattavasti vanhoja parempia? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat