Mainos

Viisi nuorta joutui törkeän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi sosiaalisen median kautta – epäilty esiintyi teinityttönä ja pyysi paljastavia kuvia

Poliisin mukaan viisi nuorta on joutunut törkeän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi sosiaalisen median kautta.

Poliisi sai tammikuussa 2017 ilmoituksen seksuaalisesta hyväksikäytöstä yhdeltä uhrin isältä. Itäisellä Uudellamaalla asuvia uhreja on tällä hetkellä tiedossa viisi. Uhrit ovat 13-14-vuotiaita. Hyväksikäyttö on tapahtunut sosiaalisen median sovellusten välityksellä.

Epäilty oli esiintynyt teini-ikäisenä tyttönä ja uhrit oli ensin houkuteltu lähettämään itsestään hieman paljastavia kuvia. Myöhemmin kuvia oli pyydetty lisää ja aina entistä paljastavampia.

Lopulta uhreja oli kiristetty siten, että nyt tekoja tutkitaan törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä. Kiristämisen kierre olisi luultavasti jatkunut vielä pitkään, ellei ilmoittaja olisi sattumalta löytänyt kuvamateriaalia lapsensa puhelimesta.

Nyt tiedossa oleva rikoksista epäilty on 16-vuotias poika Varsinais-Suomesta. Hänet on kuulusteltu viime viikolla.

Epäillyn mukaan hän ei tuntenut uhreja ja uhrit ovat valikoituneet sattumanvaraisesti. Epäillyn jäljille päästiin poliisin tutkimusten ja ip-osoitteiden avulla. Mahdollisten lisäuhrien selvitystyö on edelleen käynnissä.

"Älä lähetä tuntemattomille kuvia"

Poliisi muistuttaa lapsia ja aikuisia olemaan varovaisia sosiaalisen median käytössä.

Poliisin mukaan hyvä nyrkkisääntö on se, että hyväksyy kavereikseen vain sellaisia henkilöitä, jotka tuntee tai joiden henkilöllisyyden pystyy varmistamaan. Varsinkaan tuntemattomille ei pidä lähettää itsestään mitään arkaluontoista materiaalia eikä tunnetuillekaan.

Kuvien leviämistä ei voi estää eikä niitä saa verkosta tai somesta pois. Sosiaalisessa mediassa kukaan ei välttämättä ole se joksi itseään väittää. Someprofiili voi olla hyvinkin uskottava, henkilön nimellä tai oikealla kuvalla varustettu ja silti olla valeprofiili.

Nuoresta kuvilla kiristetyksi tuleminen voi olla hyvinkin ahdistava kokemus. Poliisin neuvo on, että jos joutuu rikoksen kohteeksi, kuvia tai mitään viestejä ei pidä poistaa, koska ne ovat erittäin merkittävä apu tutkinnassa. Kiristyksestä tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä sosiaalisessa mediassa, netissä tai missä vaan pitää kertoa aikuiselle ja ottaa viipymättä yhteyttä poliisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.