Mainos

Viisi ehdokasta Viron presidentinvaalissa

Virossa yritetään jälleen huomenna valita maalle uutta presidenttiä. Ehdolla on kokonaista viisi ehdokasta, mutta valinta saattaa lykkääntyä tälläkin kertaa. Viron parlamentti epäonnistui uuden presidentin valinnassa viime kuussa.

Vaalin ehdokasasettelu päättyi eilen. Nykyisen presidentin Lennart Meren lisäksi ehdolla on hänen vanha kilpakumppaninsa, parlamentin varapuhemies Arnold Rüütel. Uusista ehdokkaista vahvimpana pidetään oikeistolaista Tunne Kelamia - myös hän toimii tällä hetkellä parlamentin varapuhemiehenä. Kisan ainoa nainen on keskustapuolueen varapuheenjohtaja ja entinen sosiaaliministeri Siiri Oviir.

Aivan viime minuuteilla presidenttiehdokkaaksi ilmoittautui myös professori Enn Tougu, joka toimii tällä hetkellä vierailevana professorina Tukholman teknillisessä korkeakoulussa.

Valitsijakokous yrittää tällä kertaa

Presidenttiä valitsemaan kokoontuu huomenna erityinen valitsijakokous, valimiskogu, joka koostuu 101 kansanedustajan lisäksi 273:sta kuntien edustajasta. Politiikan asiantuntijoiden mukaan presidentti Merellä on selvästi eniten kannatusta valitsijamiesten joukossa, muttei niin paljoa, että hänen uudelleenvalintaansa voisi pitää selvänä.

Meren vaalikampanjaa ovat varjostaneet syytökset yhteyksistä Neuvostoliiton salaiseen palveluun KGB:hen. Asiassa vedottiin jopa oikeuslaitokseen, mutta tallinnalainen tuomioistuin päätti tänään, ettei sen tehtäviin kuulu tutkia presidentinvalan totuudenperäisyyttä. Meri on vannonut kahteen otteeseen valan, jossa vakuutetaan juhlallisesti, ettei asianomainen ole ollut yhteistyössä sortoa harjoittaneiden neuvostoviranomaisten kanssa.

Tullakseen valituksi uuden presidentin on saatava valimiskogussa yli puolet jäsenten äänistä. Jos näin ei käy, järjestetään toinen kierros kahden eniten ääniä saaneen kesken. Valinta ei ole sittenkään varma, sillä osan valitsijamiehistä äänestäessä tyhjää kumpikaan ehdokkaista ei saa tarpeeksi ääniä. Tällöin valinta palaa takaisin parlamenttiin, ja Viron poliittinen kriisi jatkuu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.