Viimeisillään raskaana olevan Jennin perheen arki Italiassa muuttuu rajoitetummaksi päivä päivältä: "Syntyisipä mahdollisimman pian – ahdistaa, kun ei tiedä mihin tilanne kehittyy"

6:57
Näin Jenni Meronen kertoi Italian tilanteesta 10. maaliskuuta. Tilanne on sittemmin muuttunut karmealla tavalla.

MTV Uutiset on aiemmin kertonut viimeisillään raskaana olevasta Jenni Merosesta, joka on asunut Italiassa kymmenen vuotta. Vapaana toimittajana työskentelevän Merosen synnytys lähenee samaan aikaan, kun arki Italiassa käy yhä rajoitetummaksi.

Laskettuun aikaan Merosella on kaksi viikkoa. Turvatoimia on Italiassa kiristetty kovalla kädellä ja se näkyy myös sairaaloissa.

– Kävin tällä viikolla laboratoriokokeissa ja siellä oli erittäin tarkat hygieniamääräykset. Vain yksi asiakas sai kerrallaan mennä sisään ja heti ovella mitattiin kuume. Hoitajilla oli maskit päällä ja tiskin eteen oli laitettu viiva, että metriä lähemmäs ei saanut mennä. Näytteenotossa piti katsoa seinään päin, ettei olisi liian lähellä hoitajaa. Tällaisia toimia varmaan siellä sairaalassakin sitten on, Meronen pohtii.

Sairaalaan luottavaisin mielin

Pohjois-Italian sairaalaoloista on kiirinyt maailmalle järkyttävää tietoa. Rooman sairaaloissa tilanne ei kuitenkaan ole yhtä paha, eikä Merosta pelota.

– Tämän tyyppiset sairaalauutiset ovat varmasti Lombardian alueelta. Siellähän on suurin piirtein sotatila menossa. Muualla Italiassa tilanne ei ole vielä niin paha.

Meronen on synnyttänyt Italiassa myös esikoisensa, joten italialaiset sairaalat ovat hänelle tuttuja, eikä Merosta jännitä sairaalaan meno.

– Sairaanhoito on kyllä ihan hyvätasoista täällä. Saimme viimeksi oman huoneen, jossa saimme nukkua ja olin todella tyytyväinen kyllä.

– Tällä hetkellä ei pelota, mutta kyllä välillä tuntuu pahalta, kun seuraa uutisia ruumisarkkuja kuljettavista rekkajonoista. Se ahdistaa kyllä, kun ei tiedä, mihin tämä tilanne kehittyy tästä. Kaksi viikkoa kun on vielä aikaa ja täällä tehdään niin nopeita käännöksiä. Että syntyisipä nyt mahdollisimman pian.

Meronen luottaa italialaiseen terveydenhuoltoon, mutta yksi tilannetta kuitenkin yllätti hänet.

– Raskaana olevan ystäväni viimeinen ultraääniaika peruttiin viime hetkellä. Hän joutui sitten menemään kiireen kaupalla yksityiseen sairaalaan ultraan. Ultraääniaika olisi ollut samassa sairaalassa, jossa minä aion synnyttää.

Autioituneet kadut sallivat nopean pääsyn sairalaan

Tilanteessa on hyvääkin.

– Kaikki ei-kiireelliset kokeet ja toimenpiteet on keskeytetty. Siellä voi olla näin absurdisti ajatellen jopa enemmän aikaa keskittyä kiireellisiin tapauksiin, kuten synnytyksiin.

– Nyt kun ei ole ruuhkia tiellä, niin sairaalaan varmaan pääsee kymmenessä minuutissa. Muuten voisi mennä vaikka kuinka kauan. Parkkipaikkoja varmasti on, Meronen naurahtaa.

Äitien ja hoitohenkilökunnan lisäksi sairaaloissa on suojattava myös pikkuiset tulokkaat.

– Muita ei päästetä vauvaa katsomaan kuin lapsen isä. Varmaan yritetään myös mahdollisimman nopeasti kotiuttaa synnyttäneet äidit. Kotikaranteenissa vauvan saa varmasti suojattua paremmin.

"Tyttö on ymmärtänyt, että tilanteessa on jotain outoa"

Esikoulu aloitetaan Italiassa varhaisemmalla iällä kuin Suomessa – Merosen neljävuotias esikoinen oli ehtinyt aloittaa omansa viime syksynä.

Päiväkodissa tyttö on ollut yhteensä jo kolmatta vuotta. Nyt päiväkoti on ollut kiinni kaksi viikkoa.

– Nyt hän on ymmärtänyt, että tilanteessa on jotain outoa. Ei ole pitkään aikaan käyty ulkona. Tien toisella puolella on sisäleikkipuisto, missä on vilkkuvat valot ja hän haluaisi sinne kovasti mennä. Olen sanonut, että ei voi mennä, poliisi kieltää ja se on kiinni, Meronen kertoo.

– Olemme yrittäneet soittaa videopuheluita kavereille, mutta hän on vähän liian pieni tällaiseen "etäleikkimiseen". Ei hän ole kovin pitkästynyt, mutta äidin täytyy viihdyttää.

Liikkumista vahditaan tiukasti

Italiassa ovat tällä hetkellä auki apteekit, postit ja ruokakaupat. Lähes kaikki muu on laitettu kiinni.

Kaduilla partioivat virka-asuiset poliisit hengityssuojaimet yllään.

–  Hyvin tarkkaa on ja poliisit kyselevät, millä asialla liikutaan, jos ulkona käydään. Nyt on ollut ihan tiesulkujakin, missä kaikki autot pysäytetään, Meronen kertoo.

Mikäli tilanne pitkittyy, voi Italiassa asuvilla olla hikinen kesä edessään. Tällä hetkellä lämpötila on noin kaksikymmentäviisi astetta. Merosen kodissa ei ole ilmastointilaitetta.

–  Nyt on vielä paras mahdollinen aika olla karanteenissa. Jos olisi neljäkymmentä astetta lämmintä ulkona, se olisi paljon ahdistavampaa. 

– Mitään tietoa ei ole, kauanko tämä kestää. Nyt on ollut puhetta, että pahimmassa tapauksessa lapset palaavat kouluun vasta syksyllä. Tartuntahuippua povataan ensi viikolle, mutta ennusteita on erilaisia. Joka päivähän nämä luvut ovat nousseet.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja