Italian armoton valinta: Sairaalat täynnä, hoito keskitetään potilaisiin, joilla on suurin mahdollisuus jäädä henkiin – itkuun purskahtelevat työntekijät ovat äärimmilleen kuormitettuja

Hallitus valmistautuu auttamaan koronaviruksen vuoksi vaikeuksiin joutuneita suomalaisyrityksiä 1:59
Hallitus valmistautuu auttamaan koronaviruksen vuoksi vaikeuksiin joutuneita suomalaisyrityksiä

Kaikista Euroopan maista koronavirus on runnellut pahimmin Italiaa. Tilanne on pakottanut italialaissairaalat vaikeiden valintojen eteen. Asiasta kertoo Politico. 

Italiassa on tähän mennessä todettu yli yhdeksän tuhatta koronavirustartuntaa ja pitkälle yli neljäsataa kuolemantapausta.


Karu totuus on, ettei Italiassa yksinkertaisesti riitä tilaa näin monelle potilaalle. Sairaalat ovat tupaten täynnä ja hoitotarvikkeista on pulaa.

Joitakin osastoja sairaaloista on jouduttu lakkauttamaan ja niistä on tehty koronaviruspotilaille suunnattuja erityisosastoja.

Potilaiden karsinnasta seuraa eettisiä pulmia

Hoitohenkilökunta paiskii ylitöitä, mutta sairaalat ovat yksinkertaisesti ylikuormitettuja.

Tilanne on pakottanut lääkärit karsimaan potilaitaan näiden kunnon perusteella ja tekemään valintoja esimerkiksi siitä, kuka potilaista saa käyttöönsä hengityskoneen ja kenelle suodaan sänky.

–  Nämä ovat valintoja, joita joudumme tekemään ja henkilöillä, jotka joutuvat näitä asioita punnitsemaan, on varmasti mielessään eettisiä pulmia, sanoo nimettömänä pysyvä lääkäri, joka työskentelee yhdessä Milanon suurimmista sairaaloista.

Etusijalla ne, joiden selviytyminen on todennäköisintä

Tällä hetkellä pelisäännöt ovat ronskit: annetaan eniten resursseja niille, joilla on suurimmat mahdollisuudet jäädä henkiin. Tämä tarkoittaa siis priorisointia, jossa nuoret perusterveet potilaat asetetaan vanhuksien ja heikoimpien potilaiden edelle.

–  Emme haluaisi joutua luokittelemaan ja erottelemaan potilaita. Mutta tiedämme, ettei erittäin heikossa kunnossa olevan potilaan keho kestäisi kaikkia niitä hoitotoimenpiteitä, joita terveen keho kestää, sanoo anestesialääkäri Luigi Riccioni.

–  Ensimmäisenä saapunutta palvellaan ensimmäiseksi -periaate on heitetty roskakoppaan, sanoo anestesialääkäri Mario Riccio.

Hoitohenkilökunta kamppailee eettisten ongelmien kanssa ja aika ajoin itkuun purskahtelevat työntekijät ovat äärimmilleen kuormitettuja, mutta tilanteeseen ei toistaiseksi ole luvassa helpotusta.

Lue myös:

    Uusimmat