Viimeinen "normaali" viikonloppu baareissa koittaa – STM patistaa ihmisiä varovaisuuteen: "Ettei jouduta ottamaan käyttöön vielä tiukempia rajoituksia"

7:09
STM:n Varhila kommentoi hallituksen koronarajoituksia – kuinka iso osa tartunnoista on edes peräisin ravintoloista?

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila peräänkuuluttaa suomalaisilta vastuullisuutta viimeisen ”normaalin viikonlopun” aikana, ennen uusien ravintolarajoitusten voimaantuloa.

MTV Uutiset Liven vieraana ollut Kirsi Varhila muistutti, että keväällä kaikki ravintolat suljettiin käytännössä nykytilannetta matalammilla tartuntamäärillä.

– Annetaan tuki ravintoloille, sillä lailla, että osataan käyttäytyä vastuullisesti, ettei jouduta kiihtymisvaiheeseen ja jouduta ottamaan vielä tiukempia ravintolarajoituksia.

Kirsi Varhila kehottaa huolelliseen yskimis- ja käsihygieniaan, turvaväleihin sekä maskin käyttöön tilanteissa, joissa sisätiloissa oleskellaan yhtään pidempiä aikoja.

Varhilan mukaan tartuntoja on tullut merkittäviä määriä ravintoloista syksyn aikana. Tartuntatilastoissa yliedustettuina ovat erityisesti nuoret aikuiset, jotka viihtyvät yöelämässä pikkutunneille saakka.

Pian lisää karanteeneja

HUS otti juuri käyttöön uuden mallin, jossa tartunnan saaneiden kontakteja jäljitetään aikaisempaa pidemmältä ajalta ja tiheämmällä kammalla. Lääkäri ennakoi tämän johtavan karanteenimääräysten kasvuun.

HUS-alueella altistuneeksi katsotaan nyt ne, jotka ovat olleet tekemisissä sairastuneen kanssa 48 tuntia ennen oireiden alkua. Aiemmin luku oli 24 tuntia. Kirsi Varhilan mukaan muutos on perusteltu.

– Henkilö saattaa olla tartuttava jo jokusen päivän aiemmin ennen oireita, joten on loogista, että vähän pidemmältä ajalta seurataan. Erityisesti, jos halutaan saada ketjut katkaistua.

– HUS-alueella on suurin määrä koko maassa niitä tartuntoja, joiden alkuperää ei ole enää pystytty jäljittämään ja tämä (muutos ajassa) on yksi keino, joka toivottavasti auttaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja