Koronatartuntojen määrä kasvaa, suljetaanko yhteiskuntaa? Näin vastaa HUSin Lasse Lehtonen

Miksi koronaluvut ovat niin kovassa nousussa, ja mitä asiasta pitäisi ajatella? HUSin Lehtonen kommentoi suorassa lähetyksessä 9:49
Katso video: Miksi koronaluvut ovat niin kovassa nousussa, ja mitä siitä seuraa? HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vastaa suorassa lähetyksessä

Suomessa on todettu tiistaina 612 uutta koronavirustartuntaa, kertoo THL. Eilen uusia tartuntoja raportoitiin 267. Viime viikkoina koronatartunnat ovat lähteneet jyrkkään nousuun, mutta sairaalahoidon kuormitus on pysynyt ennallaan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo tartuntojen leviävän nuorten henkilöiden keskuudessa ja erityisesti yhteisöllisissä tapaamisissa.

– Deltavariantti on nyt valtavirus ja se tarttuu helposti, mikä näkyy valitettavasti tartuntojen kasvussa, Lehtonen sanoo.

– Tartunnat ovat jonkun verran lisääntyneet myös yli 30-vuotiaiden keskuudessa viimeisen parin viikon aikana.

Lehtonen kertoo, että HUSin sairaaloissa oli tiistaiaamuna 14 koronapotilasta, joista yksikään ei ollut tehohoidossa. Sairaaloitten tilannetta hän kuvailee hyväksi tällä hetkellä.

– Toki jos tartuntamäärät kasvavat suuriksi, niin rokotuksista huolimatta potilasmäärät sairaaloissa luultavasti lisääntyvät. Luotamme kuitenkin siihen, että rokotusten ansiosta vaikeiden tautitapausten määrä pysyy pienenä, Lehtonen sanoo.

Pääkaupunkiseudun kokoontumisrajoituksia laajennetaan koko HUSin alueella.

– Kysymys on ehkä enemmän siitä, miten valtioneuvoston koronastrategiassa toimenpiteet on määritelty ja millaisia toimia voidaan päättää. Kun tartunnat tulevat nyt valitettavasti nuorten kokoontumisista, niin aluehallintoviraston määräämillä rajoituksilla on todennäköisesti aika vähän vaikutusta, Lehtonen sanoo.

Lasse Lehtosen mukaan tartuntojen vähentämiseksi tarvittaisiin selkeästi tiukempia rajoituksia. Niiden juridiset perustelut ovat kuitenkin aika hankalia, etenkin, kun riskiryhmät ja vanhemmat ikäluokat ovat jo rokotettuja, Lehtonen toteaa.

– Oma käsitykseni on, että todennäköisesti pärjäämme nykyisillä rajoituksilla. Rokotuskattavuuden lisääntyessä rajoituksista on ehkä mahdollista luopua.

Lue myös:

    Uusimmat