Mainos

Viime kauden SM-liigatähti paljasti: KHL-potkuista päätettiin käsittämättömän nopeasti

8:00

Viime kaudella SM-liigan runkosarjan ja pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Julius Junttila sai todeta Venäjän ja KHL:n nurjan puolen. Kaoottiseen tilaan valahtanut Sibir antoi hänelle potkut hyvin nopealla aikataululla. Junttilan mukaan asiasta oli tehty päätös todella nopealla aikataululla.

Ylälaidan videolla tiistain Tulosruutu.

Keväällä KHL-seura Sibirin kanssa sopimuksen tehnyt Junttila ehti pelata lopulta vain viisi runkosarjaottelua uuden seuransa paidassa.

Tämän jälkeen Sibir tiedotti seuran ja Junttilan purkaneen sopimuksen ”yhteisymmärryksessä”.

Junttilan mukaan hän havaitsi jo aikaisessa vaiheessa sen, että seura saattaa tehdä rajuja liikkeitä.

– Meillä oli heti alkuun neljän pelin vieraskiertue. Se meni nihkeästi, hävisimme kaikki pelit. Ensimmäinen niistä oli vielä voitettavissa, mutta muissa vastustaja oli koko ajan parempi. Kolmannen tai neljännen pelin jälkeen aloin aistia, että jotain saattaa tapahtua. Siellä oli silloin aika kireä tunnelma. Ihmisten ilmeistä ja eleistä huomaa nopeasti sen, että jokin saattaa muuttua, Junttila miettii MTV Sportille.

– Sitten sormi osoitti meikäläiseen.

Junttila epäilee vahvasti, että taustalla oli jo lähtökohtaisesti hyvin ristiriitainen tilanne.

– Kuulin, että valmentaja oli halunnut mut sinne, GM ei ehkä niin paljoa. En tiedä sen todenperäisyyttä, mutta sen perusteella GM:n oli varmaan aika helppoa tehdä se päätös. Jos se kuvio meni siis noin.

– Ei se tilanne ole mitenkään herkullinen myöskään niille, jotka sinne jäivät. Aika huonosti ne pelit ovat siellä jatkuneet. Saa nähdä, että mitä siellä nyt tapahtuu. Toivottavasti jätkät välttävät tuon kohtalon, Junttila sanoi, viitaten omaan kohtaloonsa.

Sibir on hävinnyt kaikki kauden kahdeksan otteluaan.

Viittasit siihen, että ehdit aistia mahdolliset muutokset. Voiko silti sanoa, että lähtöpäätös tuli yllätyksenä?

– Uskon, että me kaikki ulkomaalaiset olimme varpaillaan. Varsinkin silloin, kun hävisimme vielä vieraskiertueen jälkeen ensimmäisen kotipelin. Uskon, että kaikki odottivat ja miettivät, että mitä nyt tapahtuu. Puhuimme siitä myös kopissa. Ei tuo päätös mitenkään puskista tullut. Näin jo kotipelin jälkeen, että agentti oli soittanut. Koko juttu oli ilmeisesti päätetty jo vieraskiertueen jälkeen. Homma oli siis käytännössä paketissa jo neljässä pelissä, Junttila paljasti.

Harmitus, pian pieni hymähdys

Skaala on raju. Vielä viime kaudella Junttila loisti SM-liigan yhtenä kirkkaimpana tähtenä. Hänen, Mikael Ruohomaan ja Sibirissä jatkavan ranskalaishyökkääjän Charles Bertrandin muodostama ketju oli SM-liigan paras.

Uusi sarja, neljä peliä ja tyly ilmoitus.

Miltä se tuntui?

– Kyllähän se ihmetytti, että aika lyhyessä oli liipaisin, Junttila myöntää.

– Olin harjoituspelikaudella 2,5 viikkoa sivussa, kun olkapäähän tuli pieni tälli. Jouduin ottamaan sen takia vielä vähän varman päälle. Sitä ennen tein kahdessa harjoitusottelussa molemmissa maalin. Olisiko ollut vielä syöttö mukana. Siihen peilaten harjoituskausi alkoi hyvin.

– Kyllähän se uutinen alkuun harmitti ja tuntui pahalta. Kyllä mää sitten päivän tai parin sisällä pystyin jo vähän hymähtelemään asialle. Voi sanoa, että aika venäläinen ratkaisu se oli.

– Minkä sille itse mahtaa, Junttila pyörittelee.

Lähtöpäätöksen jälkeen Junttilan taustajoukot rupesivat käymään läpi prosessia, jossa perattiin muun muassa sitä, miten Junttila saa esimerkiksi korvauksen puretusta sopimuksesta.

– Noita asioita pyöriteltiin monta päivää ja mietittiin, että mikä olisi fiksuin ratkaisu, ettei joutuisi esimerkiksi kaiken maailman farmirulianssien sun muiden keskelle. Ei mun noihin tarvinnut kuitenkaan puuttua.

Liian houkutteleva paketti

Junttila valitsi uudeksi osoitteekseen ruotsalaisseuran Växjön. 27-vuotias hyökkääjä myöntää, että hän sai tarjouksia ympäri Eurooppaa.

– Siellä oli hyviä vaihtoehtoja tarjolla. Olisi ollut saumoja jatkaa KHL:ssä, oli tarjouksia Sveitsistä ja Ruotsista. Tuntui kuitenkin siltä, että kaiken tuon sekavuuden jälkeen Växjö oli oikea paikka. Puhutaan kuitenkin ihan Euroopan kärkiseurasta. He ovat pärjänneet hyvin Ruotsissa ja muutenkin kaikki asiat ovat hyvällä mallilla. Kuulosti hyvältä se kokonaispaketti. Totta kai tuossa mietittiin hetken aikaa, mutta sitten oli selvää, että se valinta on Växjö.

Viime kaudella Växjö vei käytännössä ylivoimaisella tavalla Ruotsin mestaruuden nimiinsä. Jääkiekon CHL:ssä Växjö kärsi finaalissa tappion JYPille. Isossa kuvassa Växjö on vakiinnuttanut asemansa ruotsalaisena kärkiseurana.

Junttilan mukaan Växjö ilmaisi selvästi kiinnostuksen häneen, mikä oli iso tekijä valinnassa.

Vikkelän hyökkääjän mukaan Suomeen paluu ei ollut realistinen vaihtoehto.

– Muutenkin oli halua jatkaa ulkomailla, mutta verotus nyt oli sitten ihan kirsikka kakun päälle. Ei siinä olisi ollut hirveästi järkeä, Junttila sanoo Suomeen paluusta.

Tällä hetkellä Junttila keskittyy vain tähän kauteen. Silti mielessä on ollut myös se, että hän saattaa jatkaa ulkomailla.

– Kyllä se kiinnostaa. Tai ylipäätänsä muualla kuin SM-liigassa pelaaminen.

– Turha tässä on miettiä liian pitkälle. Niin kuin tässä huomasi, niin asiat voivat muuttua aika nopeasti.

Junttila sai kuulla Kärppien aikoina silloisen päävalmentajan Lauri Marjamäen suunnalta termin ”hetkessä eläminen”. Nyt jos joskus tämä iski kunnolla päin naamaa.

– Sen koki nyt aika konkreettisesti. Kannattaa elää päivä kerrallaan, eikä kannata miettiä, että milloin kukin sukulainen tulee Venäjälle käymään. Se oli turhaa – näin loppujen lopuksi, Junttila murjaisee.

Venäjältä vielä toinen temppu perään

Yllättävän lähtöuutisen lisäksi Junttila koki lisää haasteita. Siirtyminen Venäjältä Ruotsiin ei mennyt aivan mutkattomasti.

Venäläinen lentoyhtiö Aeroflot nimittäin hukkasi Junttilan varusteet.

– Olin aivan varma, että ne ovat mennyttä ne kamat, Junttila naurahti.

– Ne varusteet olivat muutaman päivän hukassa. Onneksi ne löytyivät.

Junttila ei ole päässyt harjoittelemaan Växjön kanssa varusteongelman takia. Keskiviikkona Junttilan kamoja oltiin vasta tuomassa Ruotsiin päin.

– Ne olivat menneet Ouluun asti, Junttila kertoo.

– Kentällä piti täyttää lappu, missä piti lyödä omat osoitteet Suomessa. Siinä lapussa kuitenkin luki, että he soittavat ennen kuin alkavat toimittaa mitään minnekään. He soittivat sitten siinä vaiheessa, kun ne kamat olivat jo Oulun päässä. En tiedä kyllä yhtään, että missä ne ovat pyörineet.

Junttilan mukaan hänen debyyttinsä Växjön paidassa siirtyy todennäköisesti viikonloppuun.

– En ole ehtinyt vielä harjoitella heidän kanssa ja joukkue lähtee nyt torstaina reissuun. On vielä vähän auki, että lähdenkö katsomaan peliä Timrå’hon. Näillä näkymin se debyytti on lauantaina kotona, ensimmäisessä kotipelissä.

Ruotsissa Junttila suunnittelee seuraavansa myös kotimaisen SM-liigan ja Kärppien pelejä.

Ehkä.

– Olen vähän lukenut, että Telia ei ole oikein toiminut, Junttila naurahtaa.

– Jos he saavat sen homman toimimaan, niin sitten. Jos jää aikaa, niin voi sitten katella Kärppien pelejä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.