Leijonissakin esiintynyt puolustaja edelleen ilman joukkuetta – viime kauden jälkeen kutsui leikkauspöytä: "Varmaan se on syy, miksi ei ole sopimusta"

7:10
Karri Rämö ja Ilari Melart vierailivat Mestarien pöydässä puhumassa loukkaantumisista ja niiden seurauksista.

Leijonissakin useasti esiintynyt isokokoinen puolustaja Ilari Melart on vielä ilman sopimusta tulevalle kaudelle. Kokenut puolustaja joutui leikkauspöydälle viime kauden jälkeen, mutta on nyt omien sanojensa mukaan kunnossa.

Melart on kiekkoillut edelliset neljä kautta Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä.

Kaksi ensimmäistä kautta menivät Luleån paidassa, mutta viime ja toissa kaudella Melart luuti Färjestad BK:n takalinjoilla.

– Viime kaudella oli ihan mielettömän hyvä joukkue. Jäi aika paljon hampaankoloon, kun emme menneet välieristä finaaleihin – hävisimme seiskapelin välierissä. Vieläkin uskon, että jos olisimme finaaleihin menneet, olisimme vieneet koko homman. Todella taitava ja hyvä joukkue sekä hyvä organisaatio, Melart toteaa MTV Urheilulle ja jatkaa:

– Olen nauttinut pelaamisesta siellä ja onhan se tosi kova sarja. Muutenkin asuminen Ruotsissa on ollut ihan mukavaa.

Kauden jälkeen Melartia odotti kuitenkin polvileikkaus. 30-vuotias puolustaja olisi pystynyt vielä pelaamaan rikkinäisellä polvella, mutta mies päätti hoitaa polven kuntoon.

– Sanotaan näin, että jos suunnittelisin lopettamista, sitten en olisi varmaan leikannut. Viime kauden aikana pelasin polvituella ja teipattuna.

– Oikeastaan saman tien, kun astuin pari kuukautta myöhemmin ensimmäisen kerran jäälle, polvi tuntui paremmalta, kuin miltä se viime kaudella tuntui. Hyvin meni leikkaus, lekurille kiitokset, Melart jatkaa.

Färjestad ja Melart ehtivät viime kaudella jutella jatkosopimuksestakin, mutta sitä ei lopulta syntynyt.

– Varmaan tuo leikkaus on se syy, miksi nyt ei ole sopimusta, Melart huokaa.

"Sekin on vaihtoehto, että lähden takaisin Ruotsiin"

Melart onkin tällä hetkellä ilman pelaajasopimusta.

SHL:n muut seurat olivat osoittaneet kiinnostuksensa Melartin palveluksista, mutta kävi niin kuin monesti voi käydä pelaajille, jotka joutuvat leikkauspöydälle: se voi vesittää tai lykätä sopimusneuvotteluja.

– Varmaan puolet sarjan joukkueista oli ilmaissut agentilleni kiinnostuksensa. Se on se ongelma, että vaikka suomalainen huippulääkäri sanoisi, että tulee ihan varmasti kuntoon, niin joku muu kuin se joukkue, jossa pelaa, niin ymmärrän sen, että sille se voi olla kynnyskysymys, Melart pohtii.

Jokainen joukkue päätyikin siihen, että ensin katsottiin, miten leikkaus meni ja sitten vasta tilannetta arvioidaan uuudelleen.

– Ja sitten odotetaan, että on varmasti kunnossa, koska voihan leikkauksissa tulla jotain, eikä ne mene nappiin. Kun kausi pyörähtää, ainahan joku muu sitten loukkaantuu tai muuten vain joukkue tarvitsee apua. Sekin on vaihtoehto, että lähden takaisin Ruotsiin, Melart toteaa.

Tällä hetkellä Melart on omien sanojensa mukaan kunnossa ja etsii pelipaikkaa ihan koko Euroopasta. Myös kotoinen SM-liiga on vaihtoehto.

– Sieltä, mistä tulee hyvä paketti itselle, perheelle ja missä voisin nauttia pelaamisesta. En ole sulkenut mitään vaihtoehtoja pois, Melart avaa.

Onko neuvotteluja jo käyty joidenkin joukkueiden kanssa?

– Muutama joukkue on kysellyt, mutta ei ole vielä sellaista tarjousta tullut, jotta olisin siihen tarttunut, Melart paljastaa.

Melart on ollut myös tuttu näky Leijonissa ja on edustanut Suomea muun muassa yksissä MM-kisoissa. Pariin viime kauteen fyysisesti pelaava puolustaja ei ole kuitenkaan mahtunut A-maajoukkueeseen.

Mikäli Melart saa sopimuksen johonkin seuraan ja seurajoukkuepelit menevät hyvin, on hänellä intoa myös leijonapaitaa kohtaan.

– Jos soitto tulee ja jos ei satu olemaan mitään syytä kieltäytyä, niin ehdottomasti kiinnostaa.

Tällä hetkellä Melart asuu perheensä kanssa Helsingissä.

Kun viime kausien aikana Melart on ollut pääsääntöisesti ulkomailla, on aika kotona ja Suomessa tehnyt hyvää.

– Aika helkkarin hauskaa on ollut. Useamman vuoden olen ollut ulkomailla ja meille syntyi lapsi viime kesänä. Kauden aikana mummolat ja sun muut ovat vähän kauempana, niin se on ihan kiva, kun on perhettä ja ystäviä tässä lähellä. Nautin kyllä tosi paljon Helsingissä asumisesta.

Aika Venäjällä

Melartilla on takanaan jo pitkä ura.

IF Malmö Redhawksin kasvatti on pelannut urallaan SM-liigan ja SHL:n lisäksi Pohjois-Amerikan farmisarjassa AHL:ssä sekä Venäjällä KHL:ssä.

Melart siirtyi kesken kauden 2013-2014 AHL-joukkue Springfield Falconsin riveistä Jugra

Hanti-Mansijskiin ja pelasi siellä vielä kauden 2014-2015.

Hanti-Mansijskin kaupunki oli itsessään omanlaisensa kokemus.

– Eihän se mikään maailman hienoin paikka ollut, eikä mikään New Yorkin metropolialue. Aika pieni paikka ja keskellä Siperiaa, pakkaset menivät -50 asteeseen. Mutta lätkänhän takia siellä oltiin. Ainakin voi sanoa, että jos siellä keskellä Siperiaa pystyy pari kautta pelaamaan, sitten pystyy pelaamaan ihan missä tahansa, Melart huomauttaa.

Melartin epäonneksi Jugran tilanne oli sekava tuohon aikaan. Valmentajia vaihtui, seurajohtokin vaihtui, joten turbulenssia oli kausien aikana.

– Itse KHL:stä ja pelien tasosta jäi hyvä fiilis, mutta se ei ollut ihan ideaalitilanne olla juuri siinä joukkueessa.

Kun kaupunki sijaitsi keskellä Siperiaa, ei kovin moni ihminen puhunut myöskään englantia. Kielimuuri oli siis ilmeinen. Samalla Melartilla oli kuitenkin varsin paljon vapaa-aikaa, josta osan hän käytti venäjän kielen opiskeluun.

Melart kävi yksityistunneilla ja kieli tarttui - ainakin jotenkin.

– Sen verran tarttui, että pystyi ravintolassa tilaamaan ruokaa, mutta kunnon keskustelua ei voinut käydä. Perusasiat opin venäjäksi ja totta kai hallilla tarttui jotain korvaan, ja yllättävän moni sana on lähellä englantia, ruotsia tai jotain muuta kieltä. Jotain ymmärsin, mutta hyvä jos puoliakaan.

Jugran valmentajat olivat kaikki venäläisiä, mutta seuran GM:nä kaudella 2014-2015 toiminut Andrei Potaichuk osasi jonkin verran suomea. Hän oli pelannut pelaajaurallaan Hämeenlinnan Pallokerhossa, Porin Ässissä sekä Oulun Kärpissä.

Hannu Jortikka oli myös siellä hetken aikaa konsulttina. Aina oli joku kääntämässä, jos ei ymmärtänyt, ja jos fläppitaululle jotain piirrettiin, ei siinä kummoisia selityksiä silloin tarvittu.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja