Mainos

Viidet treenit viikossa ja kaksi työpaikkaa – tällaista on ensimmäisiin fitness-kisoihinsa tähtäävän Sannan arki

Ensi viikonloppuna vertaillaan hurjan työmäärän tuloksia, kun fitness-kilpailijat nousevat kisalavoille. 

Jyväskylässä kisataan tulevana viikonloppuna paikoista lokakuussa järjestettäviin fitneksen SM-kilpailuihin. Mukana on tänä vuonna ennätykselliset 400 kilpailijaa eri sarjoista. Mukana on myös suuri joukko ensikertalaisia, jotka nousevat kisalavoille ensimmäistä kertaa elämässään.

Yksi heistä on Sanna Kuukka, joka kisaa Bikini fitnessin alle 160-senttisten sarjassa.

Pelkkä ulkonäkö ei riitä motivaatioksi

Lappeenrantalaisnainen on treenannut lajia aktiivisesti noin kahden vuoden ajan. Ensi viikonlopun kisoihin valmistautuminen alkoi toukokuun alussa, jolloin ruokavalio ja treenimäärät koostettiin tulevia kisoja silmällä pitäen. Vaikka kisoihin on aikaa enää vain muutama päivä, Kuukka kertoo olevansa ainakin vielä rennoin mielin.

– Varmaan jännitys iskee sitten takahuoneessa, vielä ei oikein osaa jännittää.

Viiden viikoittaisen salitreenin ja mukaan tulleiden aamulenkkien lisäksi nainen työskentelee kahdessa eri työpaikassa; personal trainerina Fitness24Sevenillä ja K-S Turvamiehillä. Vaikka hommaa on riittänyt, Kuukka kertoo viimeisen kuukauden olleen yllättävän helppo.

– Puolessa välissä, kun matkaa tavoitteeseen oli vielä edessä ja pitkän matkaa oltiin dieettiä jo tultu, siinä oli sellainen muutama huonompi päivä. Nyt kisojen lähestyessä on kuitenkin helpottanut.

Huonoina päivinä, kun ei millään jaksaisi nousta sängystä, nainen motivoi itseään muistelemalla kisatavoitettaan. 

– Tämä on myös sellainen laji, että salitreenaamisesta tulee tykätä. Ei tätä tehdä vain ulkonäön vuoksi, vaan tulee olla kiinnostusta myös itse tekemiseen, Kuukka kertoo.

Ensimmäisiin kisoihinsa Kuukka ei ole asettanut itselleen suuria tavoitteita, vaan tarkoitus on lähteä lähinnä oppimaan ja katsomaan, mihin nykyinen kunto riittää.

– Ensikertalaisena ei voi tietää, kuinka kroppa reagoi ja millä kunnolla noustaan lavalle. En ole aikaisemmin ollut dieetillä.

Fitness on tuonut elämään säännöllisyyttä ja rutiineja

Kuukka päätyi lajin pariin etsiessään elämäänsä haasteita ja tavoitteita. Haasteiden etsiminen ja kiinnostus kuntosalimaailmaa kohtaan saivat aikaan sen, että pian nainen hankki itselleen valmentajan, jonka avulla treenit ja ruokavalio laitettiin kerralla kuntoon.

– Kun lähden johonkin hommaan, niin lähden siihen kunnolla.

Pidempää lajitaustaa Kuukalta ei ennen valmentajan hankkimista löytynyt, mutta lajikokeiluja sitäkin enemmän.

– Satunnaista liikuntataustaa, kuten salilla käymistä, ryhmäliikuntoja, potku- ja kuntonyrkkeilyä, nainen luettelee.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Lajin vaatima rutiininomaisuus sopii Kuukan mukaan hänelle hyvin. Valmentajan myötä ruokavalio on muuttunut paljon säännöllisemmäksi ja tietämys ruoka-aineista on lisääntynyt. Naisen ruokavalio koostuu tällä hetkellä pääasiassa puurosta, kanasta, riisistä, kasviksista, kananmunista ja pähkinöistä. Herkkuja tekee toisinaan mieli, mutta ne ovat Kuukan mukaan ohimeneviä mielitekoja.

– Olen kaivannut sellaisia ihan perusasioita, kuten leipää. Ei mitään ihmeellisiä, sellaisia normaaleja ruokia, joita ihmiset syövät.

Koska hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen määriä on vaihdeltu tilanteiden mukaan, nälkä ei ole päässyt huutavaksi koko dieetin aikana.

Nälkä kasvaa syödessä 

Muun muassa tiukan ruokavalion ja aikaa vievien salitreenien vuoksi kenen tahansa ei kannata lajin pariin rynnätä. Pitkäjänteisyys, itsekuri ja kiinnostus lajiin ovat Kuukan mukaan tärkeimmät ominaisuudet, joita lajin parissa vaaditaan. Näitä ominaisuuksia hän pääsee harjoittamaan myös personal trainerin työssään.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Tämä on kasvattanut ja ollut todella hieno kokemus. Olen oppinut todella paljon itsestäni. Uskon, että tässäkin lajissa nälkä kasvaa syödessä.

Suurimmaksi tukipilariksi nainen mainitsee miehensä, joka on ollut suurena apuna arjessa kisoihin valmistautuessa. Myös lähi- ja ystäväpiiriltä on satanut ymmärrystä ja tukea, vaikka aikaavievän projektin vuoksi ystävien näkeminen olisikin jäänyt hieman vähemmälle.

Tulevaisuutta Kuukka ei lähde vielä spekuloimaan, vaan tulevaisuuden suunnitelmat tehdään vasta ensi viikonlopun kisojen jälkeen. Lajin parissa jatkaminen on hyvinkin mahdollista.

Katso myös:

6:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.