Mainos

Ilonan hurja muodonmuutos – jatkuva paha olo sai hakemaan muutosta: ”Olen nyt täysin eri ihminen kuin ennen”

Kolme vuotta sitten Ilona Mäntyniemen ensimmäisenä tavoitteena oli syödä viikot terveellisesti, viikonloppuna sai taas mässäillä. Tästä hetkestä on kuljettu pitkä matka eteenpäin. Tällä hetkellä entinen elämäntapalaihduttaja valmistautuu ensimmäisiin fitness-kisoihinsa ja voi paremmin kuin koskaan.

Erilaiset dieetit ovat tulleet erittäin tutuiksi 35-vuotiaalle Ilona Mäntyniemelle, joka kertoo olleensa enemmän tai vähemmän laihdutuskuurilla aina yläasteelta lähtien. Ikuiset laihdutuskuurit, jumittunut aineenvaihdunta, häiriintynyt syömiskäyttäytyminen, raskauden myötä muuttunut ulkonäkö ja vatsaongelmat saivat naisen etsimään vihdoin muutosta.

Kun päätös elämäntapamuutoksesta oli tehty, mukaan astui valmentaja Samuli Koutajoki, joka on kannustanut naista koko matkan ajan aina ensimmäisistä pienistä muutoksista kohti kisalavoja.

– Lähdin mukaan sillä ajatuksella, että halusin pudottaa painoa ja saada vatsan kuntoon. Terveys oli silloin ensisijalla, en jaksanut enää niitä ruokasäätöjä, Mäntyniemi kertoo päätöksen synnystä.

"Olen vahva sekä sisäisesti että ulkoisesti"

Suurin syy häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen ja omaan tyytymättömyyteen löytyy naisen mukaan surusta, jonka hän kohtasi 19-vuotiaana. Mäntyniemi menetti sisarensa. Myös avioero ja uusi suhde aiheuttivat myllerrystä tunne-elämän puolella. Hän kertoo eläneensä kaksi vuotta suhteessa vahvasti narsistisen ihmisen kanssa, joka oli saada naisen menettämään itsensä totaalisesti.

Mäntyniemi kertookin olleensa elämäntapamuutoksen alkutaipaleella hyvin hukassa oleva ja onneton ihminen, aivan päinvastoin kuin nykysin. Kisaprojekti on toiminut naiselle eräänlaisena voimaantumiskeinona irtaantua pitkään jatkuneesta pahasta olosta.

– En ollut tyytyväinen itseeni missään mielessä, ja ruoasta tuli psyykkisen olotilan hoitomuoto, K&M:n kisatiimissä kisaava Mäntyniemi kertoo.

Vaikka muutos entisen ja nykyisen minän välillä on valtaisa, se ei ole tapahtunut hetkessä, vaan on vaatinut opettelua asia kerrallaan.

– Olen nyt täysin eri ihminen kuin ennen. Vahva sekä sisäisesti että ulkoisesti. Voimaantunut ja henkisesti tasapainoinen, nainen kertoo nykyisistä tuntemuksistaan.

Mäntyniemi ei olisi pystynyt projektiin yksin, vaan on kiitollinen kaikista niistä ihmisistä, jotka ovat tukeneet häntä matkan aikana. 

Kisapäivä motivoi pysymään dieetissä

Liikunta on kuulunut Mäntyniemen elämään aina riippumatta siitä, minkä kokoinen hän on ollut. Kun seitsemäntoista vuotta jatkunut koripalloharrastus päättyi polvivammaan, into salitreeniä kohtaan kasvoi entisestään. Lopullinen päätös fitness-kisoihin tähtäämisestä syntyi noin kaksi vuotta sitten.

– Painonpudotus on loppupeleissä melko tylsä tavoite. Kun sen saavuttaa, ja jos haluaa jatkaa samalla intensiteetillä, tarvitsee olla jokin muu tavoite, Mäntyniemi kertoo tavoitteen synnystä.

Huhtikuun lopussa käytäviin kisoihin valmistautuminen on Mäntyniemen mukaan ollut helpompaa kuin hän oli etukäteen kuvitellut, vaikka ruoat tehdään aina itse alusta loppuun ja jokainen ruoka-aine käy vaa’an kautta – parsakaaleja myöten.

– Loppujen lopuksi dieetissä pysyminen on melko helppoa, kun tietää, että on olemassa yksi päivä, jolloin joutuu nousemaan lavalle pienissä bikineissä järkyttävän kirkkaissa valoissa, niin kyllä se motivoi.

Myös ravintovalmentajan opinnot ovat auttaneet tekemään omalle kropalle sopivia valintoja, vaikka nainen kutsuukin ammattia kaksiteräiseksi miekaksi. Ravinnosta on hyvä tietää, mutta liiallinen ruoan miettiminen aiheuttaa toisinaan tarpeetonta kuormitusta. Mäntyniemi kertookin käyneensä valmentajansa kanssa kiivaita keskusteluja dieetin sisällöstä.

Vaikka ruokavalio ja treenit vaativat paljon aikaa ja huomiota, Mäntyniemi kertoo harrastuksen tuoneen hänen elämäänsä paljon rakkaita ja läheisiä ihmisiä, joita ilman matka olisi ollut monin verroin vaikeampaa.

Fitness-lajien harrastajat kritiikin kohteena

Vaikka viime aikoina onkin ollut paljon puhetta fitness-kisojen terveellisyydestä, Mäntyniemen mukaan ainakin hänen kohdallaan laji on pysynyt terveellisenä, ja mikä tärkeintä, pelkkänä harrastuksena.

– On olemassa fitness-Ilona ja Ilona Mäntyniemi, joka on äiti ja ystävä. Pidän nämä kaksi erillään toisistaan. Vaikka dieetti onkin päällä, kotona olen ennen kaikkea äiti, Mäntyniemi muistuttaa.

Elimistöä ja aineenvaihduntaa ei olla tuhoamassa yksien kisojen vuoksi, eikä kalorinsaantia ole rajoitettu liikaa. Hän uskookin syövänsä nyt dieetilläkin enemmän kuin keskivertonainen. Fitness-kilpailijoiden tulisi muistaa aina myös se, että tuomarit arvostelevat fysiikkaa ja ulkomuotoa, ei ihmistä itseään.

– Tässä lajissa painolla ei ole väliä, se on fysiikka, mitä katsotaan, kunhan on kisakunnossa. Siinäkin mielessä ollaan terveellä pohjalla, että ei oteta stressiä siitä, että painon pitäisi tippua x määrää viikossa.

Yksi vaikeimmista asioista naiselle on ollut jatkuva ulkonäön muutos. Joka kerta peilistä katsoo eri ihminen, eikä pää pysy mukana samaa tahtia ulkomuodon muutoksen kanssa. Hän kertoo painavansa nyt 35 vuoden iässä saman verran kuin yläasteella.

– Pitää tietää, minkälainen ihminen on sisältä, koska fyysinen ulkomuoto muuttuu niin paljon. Kohta voi tulla se vaihe, että en pidä itseäni enää ideaalikauniina naisena, kun lihaskireys lisääntyy entisestään. Siinä on haaste, että kestän sen, että menen niin pieneksi, lähes lapsen kokoiseksi.

Vaikka omakaan pää ei aina pysy mukana menossa, Mäntyniemi on joutunut kuulemaan paljon ulkopuolelta tulevia kommentteja ulkonäöstään. Vaikka positiiviset kommentit lämmittävät mieltä, nainen ihmettelee, miksi niin moni ihminen kokee oikeudekseen sanoa fitness-lajin harrastajalle lähes mitä vain joko julkisesti tai vasten kasvoja. Kaikki kommentit eivät suinkaan ole olleet ”aina niin mukavia”.

Elämästä nauttiminen ensimmäisellä sijalla

Tällä hetkellä Mäntyniemen tavoitteena on nousta huhtikuun 22. päivä kisalavoille kilpailemaan Body Fitneksen Beginners-sarjassa, mutta lähtökohtia ajatellen Mäntyniemi voi jo nyt sanoa olevansa tyytyväinen itseensä.

– Tämä on kuitenkin laji, jossa kilpailijat eivät ole koskaan tyytyväisiä, aina löytyy jotain korjattavaa. Voin sanoa, että minä olen tyytyväinen joka tapauksessa, kun ajattelee mistä lähdin liikkeelle. Kun kisapäivänä on tehnyt kaikkensa ja tietää sen itse, niin se riittää minulle. Tulos on, mitä on.

Mäntyniemi uskoo jatkavansa kilpailemista vielä tulevaisuudessa, mutta koska, sitä hän ei vielä osaa sanoa. Aineenvaihdunnalle, mutta myös mielelle täytyy antaa aikaa palautua rankasta koitoksesta.

– Haluan kuitenkin syödä sitä suklaakakkua ja nauttia elämästä ja käydä kavereiden kanssa syömässä ulkona, viettää normiarkea ilman, että tarvitsee punnita ruokia.

Kisojen jälkeen hän aikoo antaa aikaa lapselleen, joka on väistämättä joutunut hieman kärsimään äidin projektista. Yhdessä ei ole jaksettu touhuta yhtä paljon kuin ennen.

Kaikille elämäntapamuutoksesta haaveileville Mäntyniemi haluaa sanoa, että kaikki on mahdollista, jos sitä vain oikeasti haluaa. Muutoshalukkuuden ja motivaation tulee lähteä itsestä, ei ulkoisten tekijöiden sanelemana.

– Jos on iso painonpudotus, täytyy muistaa, että jo viiden prosentin painonpudotus muuttaa arvoja ja elämänlaatua parempaan suuntaan. Täytyy myös asettaa pieniä tavoitteita matkalla kohti isompaa. Aina kun tavoitteen saavuttaa, voi palkita itsensä muulla kuin ruoalla, Mäntyniemi vinkkaa.

Nainen peräänkuuluttaa myös fyysistä ja henkistä olotilaa hyvinvoinnin mittarina vaa’an sijaan. Ruoan kikkailun sijaan tärkeintä on loppupeleissä elämästä nauttiminen ja onnellisuus.

– Haluan sanoa, että ihmisten pitäisi uskaltaa syödä kunnolla ruokaa. Vaikka se on kulunut fraasi, että syömällä laihtuu, se pitää täysin paikkansa. Elämässä ei ole mitään mieltä, jos ei pysty nauttimaan syömisestä ja ruoasta, Mäntyniemi kiteyttää.

Naisen matkaa kohti kisalavoja voit seurata blogista täältä.

Videolta voit katsoa toisen onnistumistarinan.

6:30

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.