Mainos

Viidennes tupakoivista nuorista saa tupakat vanhemmiltaan

Joka viides päivittäin tupakoiva nuori saa tupakkaa vanhemmiltaan, kertoo tutkimus.

Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksella tarkastettavan väitöstutkimuksen mukaan lisäksi päivittäin tupakoivista nuorista suuri osa, yli 40 prosenttia, sai tupakkaa vanhempiensa lisäksi sisaruksiltaan tai otti tupakkaa kotoa itse.

Väitöstukimuksen mukaan vanhempien tupakoinnilla onkin suora yhteys lapsen tupakointiin.

Molempien vanhempien polttaessa lapsen todennäköisyys ryhtyä tupakoimaan on 8 kertaa suurempi kuin tupakoimattomien vanhempien lapsella. Vaikutus on pysynyt muuttumattomana 30 vuoden ajan.

Sisätiloissa polttaminen vaikuttaa lapsen tupakointiin

Lasten tupakointi on yleisempää, jos kodin sisätiloissa sai tupakoida. Tärkeä tulos oli, että tupakointikielto kodin sisätiloissa vähensi lasten tupakointia jopa niissä perheissä, joissa molemmat vanhemmista olivat tupakoitsijoita.

Tutkimuksen tulokset osoittavatkin, että vanhempien tupakoimattomuus ja kodin tupakointikiellot ovat keinoja, joilla perhe voi merkittävästi ehkäistä lasten tupakointia.

Tupakointikiellot ovat keskimääräistä yleisempiä niissä perheissä, joissa vanhemmilla on korkea koulutus, vanhemmat ovat tupakoimattomia ja lapsi asuu molempien vanhempiensa kanssa.

Lasten tupakoinnin ehkäisyn kannalta merkitystä on myös sillä, että vanhemmat eivät anna tupakkaa lapsilleen tai jätä niitä kotona vapaasti lasten saataville.

Tupakoimattomuus yleistyy

Väitöstutkimus kertoo myös, että tupakoimattomien perheiden osuus kaksinkertaistui 1970-luvulta 2000-luvulle. Tupakoimattomassa perheessä sekä lapsi että molemmat vanhemmat ovat olleet tupakoimattomia koko lapsen elämänkaaren ajan.

Terveystieteiden maisterin Susanna Rainion väitöskirjassa tutkittiin eri perhetekijöiden merkitystä lasten tupakoinnissa. Väitöstutkimus tarkastetaan 17.4.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.