Mainos

Viidennes maailman kasveista vaarassa kuolla sukupuuttoon

Viidennes maailman kasvilajeista on vaarassa kuolla sukupuuttoon, käy ilmi laajasta brittitutkimuksesta. Tutkimuksessa kerättiin lähes 4000 lajin tiedot. Tutkijoiden mukaan 22 prosenttia lajeista tulisi katagorisoida uhanalaisiksi.

Royal Botanic Gardenin, Britannian luonnonhistoriallisen museon ja International Union for the Conservation of Nature- järjestön tutkimuksen mukaan suurin syy kasvien uhanalaisuudelle on metsien hakkaaminen viljelyalueiden tieltä.

Sademetsien lajit ovat tutkimuksen mukaan suurimmassa riskissä kadota kokonaan, mutta myös Suomesta löytyy erittäin uhanalaisia lajeja, kertoo WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen.

- Suomessa varmasti kasvit ovat jääneet uhanalaisia eläimiä vähemmälle huomiolle. Erityisesti umpeenkasvavat perinnemaisemat ja näiden alueiden, kuten niittyjen ja lehtojen, pinta-alat ovat vähentyneet murto-osaan siitä, mitä se oli vaikkapa sata vuotta sitten.

Huoli jonkin kasvilajin häviämisestä ei rajaannu pelkästään yhten lajiin, vaan kasvilla on roolinsa koko ekosysteemissä.

- Monet eläimet ovat riippuvaisia niistä kasveista ja siksi yhden kasvilajin häviäminen heijastuu eteenpäin siinä ravintoketjussa.

Oliivipuu hävisi jo: DNA:ta säilössä enää laboratoriossa

Brittitutkijat pelkäävät kasvien häviämisen vuoksi myös siksi, että lajit ehtivät hävitä ennen kuin niiden ominaisuuksia ehditään kunnolla tutkia. Monia lajeja voisi käyttää esimerkiksi lääkekäyttöön. Köyhimmissä maissa kasvipohjaiset lääkkeet ovat usein ainoita saatavilla olevia tiettyihin sairauksiin ja niitä käytetään esimerkiksi malarian ja leukemian ehkäisyyn ja hoitamiseen.

Monet lajit ovat jo kadonneet luonnosta kokonaan. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi St. Helenan saarelta Etelä-Atlantilta peräisin oleva oliivipuu on jo käytännössä kadonnut; pientä määrää puun DNA:ta säilötään enää jäädytettynä laboratoriossa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.