Vihreiden Niinistö kommentoi ilmastokokousta: Lisäkiristyksiä tehtävä nopeasti

Tiedemaailman huolta on kuultu, kommentoi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö Pariisissa neuvoteltua lopullista ilmastosopimusluonnosta.

Ilmastokokouksen osallistujamaiden ratkaiseva täysistunto on aluillaan Pariisissa, ja sopimuksen hyväksyminen näyttää varmalta.

– Olen positiivisesti yllättynyt sopimustekstin sisällöstä. Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen selvästi alle 2 celsiusasteeseen ja jopa 1,5 asteeseen on kova tavoite, Ville Niinistö sanoo STT:lle.

Hän huomauttaa, että ilmastopäästöt on saatava laskuun aivan lähivuosina, koska Ranskassa kokoustaneiden valtioiden jo ennakkoon antamat sitoumukset eivät mitenkään riitä kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseen.

– Oli ennakoitavissa, että kokousedustajat eivät pysty Pariisissa lisäämään konkreettisia sitoumuksia uusiin päästövähennyslupauksiin, koska heillä oli mandaatit vain ennakkolupauksiin.

Suomella on nyt tilaisuus ratkoa maailman ympäristöongelmia

Ville  Niinistö

Niinistön mukaan on kuitenkin syytä huomioida, että sopimusmekanismin takia valtiokohtaisia sitoumuksia tarkastellaan ja tarvittaessa kiristetään jo viiden vuoden kuluttua.

Sopimuksen suurin heikkous liittyy hänen mielestään paitsi annettujen sitoumusten riittämättömyyteen myös siihen, että astuvatko tulevaisuudessa tehtävät kiristykset voimaan vasta vuoden 2025 jälkeen.

Suomella iskun paikka

Kataisen ja Stubbin hallituksissa ympäristöministerin salkkua hoitanut Niinistö ei ole ollut paikan päällä Pariisissa, mutta on saanut tietoa neuvotteluiden käänteistä muun muassa Suomen delegaation jäsenten ja entisten kollegoidensa kautta.

Niinistö arvelee, että sopimuksen kovat tavoitteet tulevat vaikuttamaan siihen, että rahoituslaitokset, yksityiset sijoittajat ja valtiot alkavat nopealla tahdilla siirtää pääomia ja investointeja pois fossiilisista polttoaineista. Hän kaipaakin Suomen nykyhallitukselta nopeita toimia esimerkiksi kotimaisen uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi ja energiantehokkuuden parantamiseen liittyvän teknologian kehittämiseksi.

– Nämä markkinat tulevat nyt kasvamaan vielä entistäkin nopeammin. Suomella on nyt tilaisuus ratkoa maailman ympäristöongelmia ja uudistaa samalla esimerkiksi energiantuotantoa ja kaupunkien liikennettä.

Niinistö arvelee, että päästötavoitteet ohjaavat paitsi liikenteen ja asumisen uudelleenjärjestäytymiseen myös esimerkiksi hiiltä sitovan ruoantuotannon kehittämiseen.

Myös globaalin laiva- ja lentoliikenteen päästökauppa tai muut liikenteen päästöjä rajoittavat toimet saattavat olla mukana tulevissa ilmastosopimuksissa.

Lue myös:

    Uusimmat