Mainos

Vihreät: Talouden ylikuumentuminen hillittävä ympäristöveroilla

Vihreä Liitto esittää ympäristöverojen korottamista keinoksi hillitä odotettua talouden ylikuumenemista. Valtion talouden tasapainottaminen tulisi vihreiden mielestä toteuttaa aiempia päätöksiä toteuttamalla ja vaalikautta pidemmällä näkemyksellä.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) varoitteli eilen, että valtion budjettia voidaan syksyllä vielä joutua kiristämään talouden ylikuumenemisen vuoksi. Lappeenrannassa kokoontunut vihreiden eduskuntaryhmä ehdottaa, että budjettineuvotteluissa sovitaan teollisuuden kaatopaikkojen jäteverosta, jonka säätämistä eduskuntakin on vaatinut. Vero toisi valtion kassaan 200-400 miljoonaa markkaa ja kannustaisi teollisuutta vähentämään kaatopaikalle joutuvan jätteen määrää, vihreät perustelevat.

Ryhmän kesäkokous totesi tänään, että hallituksen talouden vakauttamiseen tähtäävä budjetin yleislinja on oikea. Puolue ei kuitenkaan hyväksy, että ylikuumenemisen varjolla tingitään oikeudesta asumiseen ja työhön. Vihreät eivät esimerkiksi kannata suunniteltua työmatkakulujen verovähennyksen ylärajan korottamista. Vihreiden mielestä työn vuoksi kahta asuntoa tarvitsevien verovähennysoikeuden järjestäminen edistäisi työllistymistä tehokkaammin.

Ylikuumentumista tulisi hillitä myös siirtämällä sellaiset julkiset rakennushankkeet kuten eduskunnan lisärakennus ja musiikkitalo. Rakennushankkeet pitäisi kohdistaa vuokra-, opiskelija- ja asumisoikeusasuntojen rakentamiseen. Vihreiden mielestä talousrikollisuuden torjuntaan varattuja määrärahoja ei pidä leikata, sillä siihen sijoitetut rahat tulevat takaisin moninkertaisina.

Listalla ovat myös joukkoliikenteen arvonlisäveron kompensoiminen jatkossakin sekä sähkö- ja kaasukäyttöisten autojen verohelpotukset. Suurempaa remonttia vihreät vaativat sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseen perustulomallilla. -Nykyinen työttömyysturva- ja toimeentulotukijärjestelmä suorastaan kannustaa vilppiin. Järjestelmää tulisi suoraviivaistaa ja tehdä siitä enemmän työhön kannustava, vaati eduskuntaryhmän puheenjohtaja Osmo Soininvaara. Soininvaara toivoi muiden asiasta kiinnostuneiden puolueiden ryhtyvän yhteistyöhön hyvissä ajoin ennen kevään eduskuntavaaleja.

Haavisto: Naturassa jo ratkaisun elementit

Erimielisyyttä muiden hallituspuolueiden lisäksi on edelleen myös kehitysyhteistyövarojen määrästä ja Natura-luonnonsuojeluohjelman toteuttamisesta. Erityisesti Natura puhutti yhdeksänjäsenistä eduskuntaryhmää koko kesäkokouksen ajan. Vihreät eivät aio hyväksyä viivytyksiä Natura-luonnonsuojeluohjelman toteuttamisessa. Myös ympäristöministeri Pekka Haavisto (vihr.) on todennut, ettei hän aio esitellä Naturaa, joka olisi ympäristölakien vastainen.

Lappeenrannassa tänään neuvottelujen välillä pistäytynyt Haavisto sanoi, että neuvotteluissa on kuitenkin pöydällä jo ratkaisun elementit, mikäli vain poliittista tahtoa löytyy. Haaviston mukaan näkemysero on edelleen suuri budjettineuvotteluihin kuuluvien kehitysyhteistyövarojen korottamisesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.