Mainos

Vihreät: Hallituksen sitouduttava Itämeren pelastamiseen

Vihreän liiton eduskuntaryhmä vaatii hallitusta sitoutumaan jo alkavan syksyn aikana toimiin Itämeren pelastamiseksi. Ryhmä korostaa, että Itämeren suojelu on kiireinen poliittinen kysymys. Itämerta ei pelasteta vain ympäristöministeriön toimilla, jos muilla aloilla tehdään Itämeren kannalta huonoja päätöksiä. Vihreä eduskuntaryhmä aloitti kaksipäiväisen kesäkokouksensa tänään Maarianhaminassa.

Ensimmäisenä päivänä kokouksessa keskityttiin lähes pelkästään Itämeren tilaan. Hallitusohjelman mukaisesti ollaan aloittamassa Itämeri-ohjelman laadintaa. Eduskuntaryhmä korosti puheenjohtajansa Ulla Anttilan johdolla, että ohjelmassa olisi luotava raamit erityiselle Itämeri-taseelle. Itämeri-taseessa kyse on siitä, että jokaisen ministeriön olisi tehtävä selvitys sen hallinnon alaisten sekä myönteisten että kielteisten toimien vaikutuksista Itämeren tilaan. Näiden tunnuslukujen perusteella luotaisiin vuosittain Itämeri-tase, ja taseesta tehtäisiin käytännön johtopäätöksiä. Vihreä eduskuntaryhmä on pettynyt hallituksen päätökseen heikentää maatalouden ympäristötukia. Jos maatalousministeriö ei pysty esittämään korvaavia toimia, olisi vihreiden mielestä otettava käyttöön maatalouden hajapäästöjä rajoittava lupajärjestelmä.

Liikennekin saastuttaa Itämerta

Ryhmä vaatii, että koko hallitus sitoutuu viime hallituskaudella aloitettuun vesiensuojelun toimenpideohjelmaan. Erityisesti liikenteen typpipäästöjä olisi vähennettävä ja kalankasvatuksen päästöt olisi saatava kuriin. Vihreillä on paljon odotuksia mm. siitä, miten ministeri Olli-Pekka Heinosen johtama liikenneministeriö suuntaa budjettivarojaan. Ryhmän Itämeri-asiantuntija Janina Andersson muistuttikin, että vasta nyt ruvetaan uskomaan autoilun vaikuttavan Itämeren tilaan.

Vihreät haluaisivat, että kalankasvatuksen päästöjä voitaisiin alentaa kasvattamalla kaloja suljetuissa "kasseissa" ja muuttamalla ruokinnassa käytetyn rehun koostumusta. Muunlainen kalankasvatus matalissa ja rehevöityneissä vesistöissä olisi kiellettävä. Kalankasvatus tunnetusti kuormittaa vesistöjä. Saaristomerellä on käytössä yksi "kassi", ja siitä kerrotaan saadun hyviä kokemuksia. Kaikki eivät kuitenkaan ole olleet tyytyväisiä kassikasvatukseen, sillä kesän kuluessa siihen on pari kertaa puhkaistu reikiä.

Vihreä eduskuntaryhmä vaatii myös, että valmisteilla olevassa ympäristönsuojelulaissa kunnille tulee taata mahdollisuus mahdollisuus antaa tavallista tiukempia vesiensuojelumääräyksiä. Vihreiden mielestä hallituksen tulee hyödyntää erityisesti EU-puheenjohtajakauden asemaansa Itämeren suojelussa. Niin ikään meneillään olevassa Itämeren suojelukomission uudistuksessa komissiolle tulee antaa jotain kättä pidempää, jotta se voisi antaa rangaistuksia niille Euroopan maille, jotka eivät noudata sen antamia suosituksia. Kaikkinensa Andersson korosti, että jokaisen yksilön olisi tunnettava vastuunsa, jos Itämeri halutaan pelastaa. (STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.