Mainos

"Vihreä kulta" listattiin pörssiin USA:ssa – kannabisteollisuuden arvo kymmeniä miljardeja dollareita

Kannabis ja sen viljelyn vapautuminen vähintään lääkekäyttöön on näkynyt kannabisosakkeiden huikeana arvonnousuna jo muutaman vuoden ajan. Buumin kärjessä ovat olleet kanadalaiset. Nyt ensimmäinen kanadalaisfirma on murtanut muurin ja listautunut Applen ja Starbucksin rinnalle Yhdysvaltain pörssiin eli NASDAQ:iin.

Cronos Group Inc:in osakkeita on vaihdettu Kanadassa jo muutaman vuoden ajan. Cronos perustaja Mike Gorenstein on asiasta innoissaan.

– Tämä on merkittävä askel paitsi yrityksellemme myös koko tälle alalle, hän on myhäillyt haastatteluissa.

Sijoittajat ovat rahastaneet nopeita voittoja jo jonkin aikaa.

Bisneksen kukoistuksesta kertoo se, että esimerkiksi toinen kanadalaisyhtiö, vuonna 2014 perustettu Canopy Growth, kolminkertaisti voittonsa kolmessa vuodessa.

Vaikka pikavoitot onkin jo tehty, moni uskoo trendin vielä jatkuvan. Varovasti arvioiden kannabisteollisuuden arvo Yhdysvalloissa on yli viisi miljardia dollaria ja senLuetuimmat arvioidaan nousevan viidessä vuodessa jopa 40 mijardiin.  

Kannabiksen käyttö sallitaan yhä laajemmin

Tällä hetkellä kohina kannabiksen ympärillä on huumaavaa.

Esimerkiksi Uruguayssa kannabis on jo kokonaan laillista aikuisille ja myös Kanadan odotetaan ottavan seuraava askel kannabiksen vieläkin laajempaan vapautumiseen. Lääkekannabiksen viljely ja käyttö on ollut Kanadassa laillista jo vuodesta 2001.

Euroopassa puolestaan esimerkiksi Saksa on yksi niistä maista, jotka ovat laillistaneet kannabiksen myynnin lääkekäyttöön. 

Yhdysvalloissa 29 osavaltiota sallii lääkekäytön. Vielä pidemmälle ovat menneet Washington D.C ja yhdeksän osavaltiota -mukaanlukien Kalifornia. Ne ovat sallinneet myös kannabiksen viihdekäytön.

Cronosin maailmanvalloitus on puolestaan alkanut Kanadan Torontosta. Se kasvattaa ja myy lääkekannabista Kanadassa ja kuljettaa sitä myyntiin esimerkiksi Euroopaan.

Yritys on solminut lisäksi erilaisia yhteistyö- ja  lisenssisopimuksia ainakin Israelissa ja Australiassa.

Liittovaltion laki ristiriidassa

Cronosin mukaan kanadalaisyhtiöllä olisi halua olla läsnä myös Yhdysvalloissa muutenkin kuin NASDAQissa, mutta toistaiseksi liittovaltion laki kieltää kannabiksen hallussapidon ja myynnin.

Toimitusjohtaja Gorensteinin mukaan Cronos ei voi kaupata kannabista ennen kuin se tulee lailliseksi liittovaltiotasolla.

Trumpin hallinnon suhtautuminen kannabiskauppaan ei kuitenkaan ole myönteinen. Esimerkkinä siitä on presidentti Barack Obaman linjaus, jolla helpotettiin marihuanan myyntilakihelpotusten voimaantuloa.

Oikeusministeri Jeff Sessions kumosi linjauksen. Kumoaminen puolestaan helpottaa syytteiden nostamista huumausainerikoksesta, kuten marihuanakaupasta.

USA:n lainsäädäntö on muutenkin aiheuttanut epäselvyyksiä, sillä sijoittajat eivät ole aina tienneet mikä on laillista ja mikä ei. Nyt listautuminen pörssiin hälventää näitä epäluuloja.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja