Mainos

Kanadan senaatti hyväksyi kannabislain – maa sallii 30 grammaa viihdekäyttöön

14:53

Kanadan senaatti hyväksyi tänään kannabiksen viihdekäytön sallivan lain. Päätös syntyi äänin 55-30.

Laki sallii 18 vuotta täyttäneiden pitää hallussaan enintään 30 grammaa kannabista viihdekäyttöä varten. Hallitus antaisi yksityishenkilöille myös oikeuden kasvattaa enintään neljää kannabiskasvia kotonaan, mutta tähän saattaa tulla vielä provinssikohtaisia eroja.

Kannabiksesta on keskusteltu tänä keväänä myös Suomessa. Ylläolevalla videolla keskustellaan rangaistavuuden poistamisesta Huomenta Suomessa helmikuussa.

Edustajainhuone oli hyväksynyt lain jo aiemmin, mutta senaatti teki siihen vielä muutoksia, jotka koskevat kannabiksen mainostamisen rajoittamista ja provinssien oikeutta rajoittaa kotikasvatusta.


Edustajainhuoneen tulee vielä hyväksyä senaatin tekemät muutokset. Lain voimaantulopäivä ei ole vielä tiedossa.

Kanadan terveysministeri Ginette Petitpas Taylor sanoi, että kannabiksen myynti alkaa vasta joitakin kuukausia lain voimaantulon jälkeen, sillä laillisen jakeluverkoston käynnistämiseen kuluu aikaa.

Hallitus haluaa kannabiksen pois rikollisilta ja alaikäisiltä

Kanadan hallituspuolue Liberaalit otti suurvoiton vuoden 2015 edustajainhuoneen vaaleissa. Osa puolueen vaalikampanjaa oli lupaus kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta.

Liberaalien mukaan laillistaminen vähentää rikollisuutta siirtämällä kannabismarkkinat pois rikollisten käsistä ja poistaa kannabiksen alaikäisten käsistä.

Oppositon Konservatiivipuolueen lisäksi lakia ovat vastustaneet myös Kanadan alkuperäiskansat, jotka haluavat saada itselleen päätösvallan kannabiksen sallimisesta omissa yhteisöissään. Hallitus on luvannut lisäresursseja alkuperäiskansojen melenterveys- ja riippuvuushoitoihin.

Laillistaminen on myöhästynyt hallituksen alkuperäisestä aikataulusta. Sekä poliisi että Kanadan provinssit ovat halunneet lisäaikaa lakiin valmistautumiseen.

Senaatin hyväksymä laki jättää provinssien päätettäväksi, miten ja missä laillista kannabista myydään ja myös sen, voiko kannabista polttaa julkisilla paikoilla.

Hallitus toivoi alun perin lain tulevan voimaan jo heinäkuussa. Tämänhetkisten arvioiden mukaan laki saataneen voimaan joka elo- tai syyskuussa.

Kanadasta tulee ensimmäinen rikas länsimaa, joka laillistaa kannabiksen viihdekäytön.  Etelä-Amerikan Uruguaysta tuli ensimmäinen viihdekäytön maanlaajuisesti sallinut valtio vuonna 2013.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja