Tällä maalaustunnilla inspiraatiota haetaan kannabiksesta – Yhdysvalloissa viihdekäytön laillistaminen etenee nyt vauhdilla

Tältä näyttää kannabisliikkeessä Yhdysvalloissa – ensikertalainen Kevin:"Poltin marihuanaa 30 vuotta sitten" 6:36
Katso MTV Uutisten raportti Yhdysvalloista: Tältä näyttää kannabiksen viihdekäytön vapautuminen eri osavaltioissa.

New York laillisti viihdekäytön viime vuonna. Nyt osavaltio valmistautuu avaamaan ensimmäisiä kannabisliikkeitä, joissa ostoksille pääsee ilman lääkärin reseptiä.

Toisessa kädessä on pensseli, toisessa savuke. Hajusta päätellen kyse ei ole tavallisesta tupakasta.

Huoneen etuosassa maalausohjaaja Moise Joseph ohjeistaa syntymäpäiväseurueelle seuraavaksi, miten palmut kannattaa maalata.

Joseph opettaa kannabismaalaustunneilla New Yorkin Brooklynissä muutamia kertoja viikossa. Tunneista tuli laillisia viime vuonna, kun osavaltio päätti sallia kannabiksen viihdekäytön.

Tunnin hintaan kuuluvat vain maalaustarvikkeet – kannabis tulee tuoda itse. Myynti viihdekäyttöön ei ole vielä ehtinyt alkaa, sillä New York selvittää parhaillaan, miten luvat myyntiin ja kasvatukseen myönnetään, ja kuinka myyntiä verotetaan.

Lupia ensisijaisesti kannabisrikoksista tuomituille

Lupia pyritään myöntämään ensisijaisesti kannabisrikoksista tuomituille, joiden rikosrekisteri samalla puhdistuu. Syynä on se, että rikostuomioita on eniten annettu vähemmistöille, kuten mustille ja maahanmuuttajille, joten uudella alalla pyritään oikaisemaan sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta.

Vaikka myynti ei ole vielä alkanut, kannabiksen tavallisuus kaupungissa näkyy ja tuoksuu. Metroissa ja televisiossa näkyy mainoksia, joissa kansalaisia valistetaan vastuullisesta käytöstä.

Aikaisintaan myynti viihdekäyttöön voisi käynnistyä loppuvuodesta. New Yorkin pormestari Eric Adams on ehdottanut, että kaupunki investoisi lähes viisi miljoonaa dollaria kannabisalaan, jonka myynnin ennustetaan nousevan ensimmäisenä vuotena 1,3 miljardiin euroon.

New Jersey ehti ennen New Yorkia

Sen sijaan naapuriosavaltiossa New Jerseyssä myynti viihdekäyttöön alkoi huhtikuussa. Silti New Yorkin puolelta ei ole tullut suurta yleisöryntäystä, koska ainuttakaan myymälää ei sijaitse lähijunaverkoston varrella, eikä kannabistuotteita saa kuljettaa osavaltiosta toiseen.

Silti Elizabethin kaupungissa sijaitsevan Zen Leaf -myymälän päällikkö Emmanuel Nieves arvioi, että huhtikuun jälkeen myynti on kasvanut noin 300 prosenttia. Aiemmin myymälästä sai vain lääkekannabista.

Rakennukseen astuessa henkilöllisyystodistus tulee näyttää heti eteisessä, jossa työntekijä avaa asiakkaalle lukitut lasiovet.

Sisällä odottaa valoisa ja avara myymälä, jota moni saattaisi arvioida myös varsin trendikkääksi. Hyllyjä on vain pari kappaletta, ja niille asetellut purnukat ovat lähinnä koristeita. Lain mukaan myytävät tuotteet eivät saa olla esillä.

Tilaus on tehtävä joko etukäteen verkossa tai kassojen kosketusnäytöillä. Kaupan on kannabiskukinnon lisäksi valmiiksi käärittyjä sätkiä, sähkötupakoita, voiteita ja erilaisia syötäviä kannabiskaramelleja. Selvästi eniten myydään perinteistä kannabiskukintoa, jota New Jerseyn lainsäädännön mukaan saa kerralla ostaa korkeintaan 28 grammaa. Tilauksen valmistuttua myyjä tuo tuotteet takahuoneesta.

Viihdekäytön laillistamisen toivotaan poikivan miljardibisneksen

Yhdysvalloissa kaikkiaan 38 osavaltiota ja Washington D.C. ovat laillistaneet kannabiksen lääkekäytön, ja niistä puolet, 19, myös viihdekäytön. Silti liittovaltion lainsäädännössä kannabis on yhä kiellettyä.

New Jerseyn liikkeeseen on tullut festivaaleille suuntaava georgialaiskaksikko.

– Emme ole käyneet kovinkaan monessa liikkeessä aiemmin. Georgiassa ollaan vielä vähän jäljessä, Alaina Swafford kertoo.

– Georgia on hyvin uskonnollinen, sillä sijaitsemme raamattuvyöhykkeellä. Etelän osavaltiot ovat viimeisiä, jotka tulevat viihdekäytön laillistamaan, arvioi Ila Kennedy.

Naiset kertovat käyttävänsä kannabista silti päivittäin.

Viime vuonna peräti neljä osavaltiota laillisti viihdekäytön: New York, Virginia, New Mexico ja Connecticut.

Kannabisalaa tutkiva MJBiz ennustaa, että tänä vuonna kannabiksen myynti nousee Yhdysvalloissa 32 miljardiin euroon. Vuonna 2026 myynti ylittäisi on 50 miljardia, mutta tämä ennuste ottaa huomioon vain tällä hetkellä kannabiksen laillistaneet osavaltiot.

Maan kannabisteollisuuden ylivoimainen keskus on Kalifornia niin myynnin kuin myymälöidenkin määrällä mitattuna. Kaliforniassa myynnin ennustetaan kohoavan tänä vuonna 6,2 miljardiin euroon, joka on kaksi kertaa enemmän kuin perässä tulevassa Illinoissa. Kolmanneksi suurin kannabisteollisuus jyllää Coloradossa, joka sai etumatkaa laillistaessaan kannabiksen viihdekäytön ensimmäisenä Yhdysvalloissa vuonna 2012.

Ensikertalaisille yksi yksinkertainen kysymys

Muutaman kuukauden aikaan New Jerseyn myymälässä on opastettu monia ensikertalaisia, jotka eivät ole aiemmin käyttäneet kannabistuotteita.

Jos asiakas ei tiedä millaista kannabista mieluiten kuluttaisi, myymäläpäällikkö Emmanuel Nieves kysyy yhden ratkaisevan kysymyksen: Milloin käytät kannabista?

– Moni myös kysyy, miten tuotteen voi pitää piilossa. Vaikka käyttö on nyt laillista, monet vielä haluavat piilotella sitä. Monet myöskään eivät halua polttaa tai haista, Nieves kertoo.

Eräs lähes ensikertalainen on Kevin Hankens, jolle käynti kannabisliikkeessä oli ensimmäinen koskaan. Pistäytymään hän päätyi pohdittuaan asiaa jonkun aikaa, sekä myös silkkaa uteliaisuuttaan. Paperikassista pilkottaa syötäviä kannabiskarkkeja.

– Haluan kokeilla niitä selkä ja hartiakipuihin nähdäkseni auttaako se. Poltin marihuanaa ehkä 30 vuotta sitten, ja tämä on ensimmäinen kerta sen jälkeen. Halusin kysyä lääkäriltäni reseptiä, mutta jotenkin se nolotti, Hankens sanoo.

Hankensin mukaan kannabiksen laillistaminen vähentää rikollisuutta. Myös muuten ennakkoluulot kannabista kohtaan ovat lieventyneet.

– Tässä minäkin puhun sinulle välittämättä siitä, kuka näkee kasvoni. Nauttikaa ihmeessä lasillisesta rommia, vodkaa tai konjakkia. Minä aion nauttia kannabiksestani, Hankens nauraa.

Lue myös:

    Uusimmat