Mainos

Piispat selvittämään: Luopuuko kirkko avioliittoon vihkimisestä?

Paraikaa Turussa kokoontuva kirkolliskokous on päättänyt laittaa piispat töihin selvittämään, voisiko kirkko luopua kokonaan avioliittoon vihkimisestä.

Kirkkoa hiertää ankarasti maaliskuussa voimaan astuva avioliittolain muutos, jonka myötä samaa sukupuolta olevat voivat mennä naimisiin. Kirkko on ilmoittanut, että se ei vihi samaa sukupuolta olevia, koska kirkon mukaan avioliitto on vain miehen ja naisen välinen.

Kirkolliskokousedustaja Risto Tuori teki aloitteen selvityksen tekemisestä. Kokous on tänään äänin 65-33 päättänyt, että piispojen on yhteistyössä kirkkohallituksen kanssa selvitettävä, olisiko kirkon syytä luopua kokonaan avioliittoon vihkimisestä.

Järkytys kirkon identiteetille?

Selvityksessä pitää arvioida vihkimisen merkitystä jäsenille ja sen vaikutusta kirkon jäsenyyteen sitoutumiseen. Niinikään pitää selvittää, mitä näin radikaali muutos merkitsisi kirkon identiteetille ja suhteelle valtiovaltaan.

Jos kirkko luopuisi vihkioikeudesta, kaikki avioliitot solmittaisiin maallisen tuomarin edessä ja kirkko voisi tämän jälkeen toimittaa avioliiton siunaamisen tätä haluaville pareille. Tämäkään menettely ei poista sitä, että kirkko saattaisi yhä käännyttää samaa sukupuolta olevat oveltaan kieltämällä heidän avioliittonsa siunaamisenkin.

Kirkon virallinen kanta on nostattanut osassa papistoa kapinaa. Useat papit ovat jo ilmoittaneet, että he eivät aio noudattaa kirkon määräyksiä, vaan vihkivät maallisen lain suojissa myös samaa sukupuolta olevia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.